Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ σε 30 Instagram φωτογραφίες
Ο διάσημος δημιουργός του εξωφύλλου μας εκθέτει στην Αθήνα
Μια ανακάλυψη στο τεύχος 497 της A.V. ενέπνευσε την ανάγκη να συμπληρώσουμε όλα τα κομμάτια της εικόνας: ο Γιάννης Νένες συνομίλησε με τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, διευθυντή φωτογραφίας σε περισσότερες από 40 ταινίες στο Χόλιγουντ, υποψήφιο για Όσκαρ χάρη στη δουλειά του στο «Νεμπράσκα», στενό συνεργάτη του Αλεξάντερ Πέιν, καθώς και σειράς προσωπικοτήτων σαν τον Νικ Κασσαβέτη, τον Ρότζερ Κόρμαν, τον Βιμ Βέντερς, τον Τζορτζ Κλούνεϊ.
Με τον Μπρους Ντερν στα γυρίσματα του «Νεμπράσκα»
Ο καταξιωμένος δημιουργός προκύπτει και ενθουσιώδης Instagramer. To διάστημα αυτό παρουσιάζει φωτογραφίες στην ομαδική έκθεση «#Ινσταντανέ», η οποία φιλοξενείται από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Η είδηση μας έστειλε γραμμή στο προφίλ @papa2, όπου ο Παπαμιχαήλ έχει στήσει το μικρό ψηφιακό του μουσείο, αποτελούμενο από τετράγωνα καρεδάκια. «Δεν είμαι φαν των social media», ανέφερε ο ίδιος, «αλλά το Instagram μου αρέσει γιατί μπορείς εύκολα να μοιραστείς στιγμές σου, βρίσκεις άμεση ανταπόκριση από όλα τα μέρη του κόσμου».
Ενασχολούμενος με τη φωτογραφία με χομπίστικους όρους αλλά συσσωρεύοντας χιλιάδες εικόνες που στο παρελθόν παρέμεναν αθέατες, εύλογα ο Παπαμιχαήλ ενστερνίστηκε με ενθουσιασμό το μέσο. Για τις ανάγκες της έκθεσης ανθολόγησε περί τις 50 εικόνες, μικρό αλλά ενδεικτικό μέρος των οποίων θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε σε εκτυπωμένη μορφή υψηλής ανάλυσης στην γκαλερί Ζουμπουλάκη.
Καθώς η ανάγκη αυτοέκφρασης είναι η χαρά και ο όλεθρος όλων των δημιουργικών ανθρώπων, ο Φαίδων Παπαμιχαήλ δεν αρκείται σε περιστασιακή χρήση του Instagram. Η σελίδα του περιέχει περισσότερες από 180 φωτογραφίες που προσφέρουν χορταστική τροφή για το βλέμμα. Υπάρχει η κλασική εικονογραφία του αμερικάνικου highway, με το σούρουπο να αιωρείται σαν επικείμενη προφητεία στο ύψος των άδειων δρόμων. Μενεξεδένιες αποχρώσεις που βροντοφωνάζουν, πορτοκαλοκόκκινα ξημερώματα τραβηγμένα από τον καθρέφτη του οδηγού, διάπυρα τοπία και υποβλητικοί ουρανοί στο μπλε του κοβαλτίου. Οι εικόνες του Παπαμιχαήλ μοιάζουν με καρτ ποστάλ του τελευταίου δειλινού στη γη.
Υπάρχουν αρχιτεκτονικές λήψεις που παιχνιδίζουν με τη φόρμα και τη γραμμή στα όρια της οφθαλμαπάτης, εκμαιεύοντας ποιητικά αισθήματα μέσα από τετριμμένες λήψεις. Η σκιά μιας μαρκίζας πάνω σε τσιμεντένιο τοίχο που ανακαλεί κλειδιά πιάνου. Η αισθησιακή καμπύλη ενός πάγκου που ελίσσεται γύρω από το σώμα, η σχεδόν απτή αφή του ξύλου.
Και έπειτα, είναι και τα πορτρέτα, των οποίων η ελεγειακότητα αποτυπώνει τη ματιά ενός παρατηρητή του οποίου η κατάφαση προς τη ζωή παραμένει ενθουσιώδης: παιδιά που πλατσουρίζουν, παίζουν, κολατσίζουν, χαϊδεύουν με τα ακροδάχτυλα ένα τζάμι στην απόπειρα να δουν τους αντικατοπτρισμούς που κρύβονται παραπέρα. Κοντινό πλάνο σε γυναικείο μάτι, το δέσιμο μιας γόβας μπροστά από τη σιδερώστρα – θηλυκότητα εγκιβωτισμένη στην καθημερινή ρουτίνα. Μαλλιά παρασυρμένα από τον άνεμο απέναντι από θυελλώδες τοπίο, τσουλούφια πεσμένα σε πρόσωπο που κλίνει μελαγχολικά, ασπρόμαυρα βλέμματα που προϋπαντούν την εγγύτητα, ακουμπισμένα σε πλαίσια παραθύρων.
Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη, μητροπολιτικά στιγμιότυπα του Χονγκ Κονγκ και ερημότοποι της Γεωργίας, μετα-αποκαλυπτικά πλάνα εκκλησιών και βενζινάδικα του Γουαϊόμινγκ, Χώρα Πάτμου και Βερολίνο. Ποιος είπε ότι το Instagram δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανυπέρβλητης τέχνης στα χέρια του κατάλληλου αρτίστα; Το ψηφιακό εκθετήριο του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ απαιτεί τακτικές επισκέψεις.
info
#Ινσταντανέ
25 Σεπτεμβρίου – 18 Οκτωβρίου
Συμμετέχουν: Φαίδων Παπαμιχαήλ, Νίκος Αλιάγας, Σταμάτης Αθανάσουλας, Νίκος Βατόπουλος, Μαρίνα Βερνίκου, Μαρία Γιαννά, Θοδωρής Ζουμπουλάκης, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Κωνσταντίνος Καφίρης, Βασίλης Μαραγκός, Δωροθέα Μερκούρη, Βένια Μπεχράκη, Βαγγέλης Πατεράκης, Δανάη Στράτου, Μανούσος Χαλκιαδάκης.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11.00 -15.00 και 17.00–20.00, Τετάρτη 11.00-15.00, Σάββατο 11.00 –14.00. Κυριακή & Δευτέρα κλειστά.
(Οι φωτογραφίες της έκθεσης θα αναρτηθούν στο Instagram με τα hashtag #instazoum14, #Ινσταντανέ, #ZoumboulakisGalleries)
Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ στο Instagram
Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ σε ένα εικοσάλεπτο προφίλ του Αλέξανδρου Μαραγκού:
Download Video as MP4
Phedon Papamichael, ASC, GSC: A Life Behind The Lens from Alexandros Maragos on Vimeo.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, γιατί καθώς μεγαλώνουμε δεν ρωτάμε «γιατί»;
«Κάνα Δυο Φωτογραφίες» για πρώτη φορά στην Αθήνα – Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα δούμε τον Σεπτέμβριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.