Φωτογραφια

Οι γάμοι που άφησαν εποχή μέσα από τον φακό του Mario Testino

Από την Kate Moss στη Salma Hayek, το νέο φωτογραφικό άλμπουμ της TASCHEN, αποτυπώνει τις αναμνήσεις του

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το “I Love You είναι το νέο φωτογραφικό άλμπουμ του Mario Testino, αφιερωμένο στον γάμο και σε όλα όσα πρεσβεύει. Μια δήλωση αγάπης και μια κλεφτή ματιά στην καρδιά της γυναίκας κατά την διάρκεια της γαμήλιας προετοιμασίας, τις ξεχωριστές ιεροτελεστίες μεταξύ των φίλων και το κέφι των πάρτι με κάθε μία από τις εικόνες να αποτυπώνει τις μοναδικές φαντασιώσεις μιας ζωής που ξεκινά εκ νέου.

Στο 248 σελίδων άλμπουμ, “I Love You”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις TASCHEN, ο Mario Testino μας παρουσιάζει μια γιορτή γάμων. Ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή που είναι ταυτόχρονα μια κορύφωση και μια δημόσια υπόσχεση, αποτυπωμένη από μια μοναδική φωτογραφική οπτική που παρουσιάζει την ομορφιά όχι μόνο στο συναίσθημα και την παράδοση, αλλά στην πλήρη οικειότητα της κοινής χαράς. Στο άλμπουμ μπορούμε να παρατηρήσουμε διασημότητες όπως η Kate Moss, η Liz Hurley, η Salma Hayek, η Pinault, η Sienna Miller και άλλες σε προσωπικές τους στιγμές.

Συνοδευόμενο από κείμενα της διάσημης σχεδιάστριας μόδας Carolina Herrera και του ειδικού στα πάρτι Riccardo Lanza, το άλμπουμ σκιαγραφεί τις αναμνήσεις του φωτογράφου Mario Testino από πολλές διάσημες και εμβληματικές στιγμές του, αλλά και πολλές άγνωστες, αποτυπωμένες μέσα από τις ιδιαίτερες προσωπικές εικόνες της στενής φιλίας και της οικογένειας. Η απαράμιλλη πρόσβαση στα παρασκήνια αποκαλύπτει το μυστικό, το τρυφερό, το άγριο και το εορταστικό τέτοιων γιορτών, μερικές από τις οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως οι πιο πολυσυζητημένες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Οι γάμοι που άφησαν εποχή μέσα από τον φακό του Mario Testino
Η Kate Moss στον γάμο της με τον Jamie Hince με φόρεμα του John Galliano, 2012, «Mario Testino. I Love You» © TASCHEN

Ο Mario Testino είναι ένας φωτογράφος που έχει φτάσει να ορίζει τη μόδα όσο και να την τεκμηριώνει. Το στιλ του έχει πολύ εύστοχα περιγραφεί ως «ρεαλισμός πολυτέλειας». Το ύφος του έχει σκοπό να συλλάβει τα θέματά του σε στιγμές προσήλωσης ή αυθεντικής έκφρασης, σε αντίθεση με την κενή, γυάλινη αισθητική πολλών από τους συναδέλφους του.

Με μια καριέρα τεσσάρων δεκαετιών ως πρωτοπόρος στον χώρο της μόδας, του πολιτισμού και του τρόπου ζωής, ο γεννημένος στο Περού Mario Testino έχει πολλές διαφορετικές πτυχές που τον ανυψώνουν πέρα από έναν απλό φωτογράφο και καλλιτέχνη και τον μετατρέπουν σε έναν πολιτιστικό οραματιστή. «Φωτογραφίζω αυτό που βλέπω και αυτό που θέλω να δω», λέει ο ίδιος. Οι εικόνες του Mario Testino είναι γεμάτες ζωή και προσωπικότητα, ίσως η πιο διάσημη φωτογράφισή του ήταν της πριγκίπισσας Νταϊάνα, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό της το 1997.

Οι γάμοι που άφησαν εποχή μέσα από τον φακό του Mario Testino
Η Liz Hurley στον γάμο της με τον Arun Nayar, 2007, «Mario Testino. I Love You» © TASCHEN

Το σύμπαν του Mario Testino είναι ευρύ, η επίδραση του είναι μοναδικά ισχυρή και ο τρόπος ζωής του είναι εντελώς αυθεντικός. Ο Mario Testino έχει δει τα έργα του να δημοσιεύονται και να εκτίθενται σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με εταιρίες κολοσσούς όπως η Vogue, η Burberry και η Gucci. Οι μούσες του παρελθόντος και του παρόντος περιλαμβάνουν την πριγκίπισσα Νταϊάνα, τη Madonna και την Kate Moss. Οι ατομικές του εκθέσεις έχουν παρουσιαστεί σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της National Portrait Gallery του Λονδίνου και το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

Οι γάμοι που άφησαν εποχή μέσα από τον φακό του Mario Testino
Η Salma Hayek στον γάμο της με τον François-Henri με νυφικό Balenciaga, σχεδιασμένο από τον Nicolas Ghesquière, Theatro La Fenice, Βενετία, 2009, «Mario Testino. I Love You» © TASCHEN

Η Carolina Herrera, που συνδράμει στο λεύκωμα “Mario Testino. I Love You” είναι αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας. Το ατελιέ της έχει γίνει ο απόλυτος  προορισμός για τις γυναίκες που αναζητούν τη θηλυκότητα, μια νότα ρομαντισμού, αλλά και εξαιρετική δεξιοτεχνία. Έχει ντύσει διάσημες νύφες όπως η Caroline Kennedy, η Olivia Palermo και ο χαρακτήρας της Kristen Stewart, Bella Swan, στο “The Twilight Saga: Breaking Dawn”.

Οι γάμοι που άφησαν εποχή μέσα από τον φακό του Mario Testino

Ο Riccardo Lanza είναι ο αγγλο-ιταλός συνιδρυτής της Lanza & Baucina Ltd και για περισσότερα από 20 χρόνια, είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή εξαιρετικών γάμων και γαμήλιων πάρτι για πρωτοκλασάτες διασημότητες, μέλη βασιλικών οικογενειών και μεγιστάνες του χρήματος σε όλο τον κόσμο.  

Δειτε περισσοτερα