Φωτογραφια

Photometria 2022: «Αναζητώντας το φως» στα Ιωάννινα

14η διοργάνωση του Photometria International Photography Festival 2022: "Looking for the light". 

Νεκταρία Ζαγοριανάκου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

14η διοργάνωση του Photometria International Photography Festival 2022 στα Ιωάννινα με τίτλο "Looking for the light". 

Το Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας, Photometria 2022, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του σε όλους εκείνους που αγαπούν το μαγικό κλικ! Εκείνη την απόλυτη στιγμή που ο χρόνος σταματά πάνω σε ένα καμβά. 

Πενήντα καλλιτέχνες φιλοξενεί φέτος, σε 13 διαφορετικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων. Η Photometria (γιατί μας αρέσει να τη θεωρούμε δική μας) ξεκίνησε από δυο φίλους καρδιακούς. Τον Αχιλλέα Τζιάκο και τον Παναγιώτη Παπουτσή, για αυτό και πρόκοψε τόσο πολύ. Δυο φίλους που πίστεψαν πολύ σε μια ιδέα, τη στήριξαν, τη γιγάντωσαν και σε αυτό το ονειρικό ταξίδι δέχτηκαν πολλούς συνταξιδιώτες. Μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο όραμα. Και κάθε χρόνο ρωτάμε: Μια ιστορική πόλη σαν τα Γιάννενα, με φως και σκιές, που δεν είναι μεγάλο αστικό κέντρο, δέχεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερους καλλιτέχνες. Άνθρωποι με διακρίσεις, βραβεύσεις, ευπώλητοι και το κυριότερο: Κάνουν κέφι κι έρχονται στην πόλη με χαρά μεγάλη όχι μόνο για να δείξουν τη δουλειά τους, αλλά για να πάρουν μέρος, να νιώσουν τον παλμό!

Daria Tsygankova – “The dark knight”

Το φεστιβάλ προχωρά καλπάζοντας γιατί παραμένει μια μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας. Και με το που ξεκινάει, περιπλανάσαι στην πόλη, στο κέντρο, στο κάστρο, στη λίμνη, έξω και μέσα σε δημόσια κτίρια, πάντα με τα πόδια, και μοιάζει όλο αυτό σαν ένα κυνήγι θησαυρού. Κυριολεκτικά! Πάντα μένεις με το στόμα ανοιχτό για αυτό που σου προσφέρει αλλά για τη δουλειά που κάνει όλη η μεγάλη πια οικογένεια της Φωτομετρίας. Όλοι όσοι δουλεύουν για το φεστιβάλ είναι φίλοι. Παθιασμένοι όλοι με τη φωτογραφία. Καλύπτουν κενά, ρίχνουν ιδέες, πεισμώνουν μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα (κυρίως οικονομικά). Νέες ιδέες κάθε φορά. Διαλέξεις, δράσεις για παιδιά ώστε να μυηθούν στην τέχνη της φωτογραφίας, ντοκιμαντέρ, video art, animation.

Meditations, Alice Zilberberg

Φέτος είναι μα ιδιαίτερη χρονιά για όλους εμάς που αγαπούμε το φεστιβάλ, μιας και επιτέλους η Φωτομετρία έχει δικό της χώρο! Photometria Photography Center (PPC)! Πράγμα που σημαίνει ότι πολλές δράσεις θα συνεχίσουν να γίνονται και τον χειμώνα, υπάρχουν στα σκαριά σκέψεις για μαθήματα φωτογραφίας κι ό,τι άλλο καλό προκύψει. Στον καινούργιο χώρο παρουσιάζεται η έκθεση «Μαρτυρίες-Βλέμματα. 1971-2021: Γιατροί χωρίς σύνορα και Magnum Photos, 50 χρόνια στο πεδίο». 

Ο ωραίος κύριος 07:00 am -15:00 pm, Μιχάλης Πατσιούρας

Όταν ρώτησα τον Παναγιώτη Παππά, καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, τι περιμένει από τη φετινή διοργάνωση μου είπε ότι όλοι περιμένουμε την επιστροφή στην κανονικότητα. Ήταν δύο δύσκολα χρόνια για όλους και παρότι το φεστιβάλ δεν σταμάτησε στιγμή την πορεία του, η επαφή του κόσμου με τέτοιες εκδηλώσεις είχε εξασθενίσει. Ελπίζουμε πως το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ικανοποιήσει τους επισκέπτες του και θα τους γεμίσει όρεξη για πολλά ακόμα τα οποία έρχονται.

Looking for the light. Αναζητώντας το φως. Τι ακριβώς σημαίνει για εσάς αυτός ο τίτλος;
Στη φετινή διοργάνωση το φεστιβάλ Photometria χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο τίτλο θέλοντας να αναζητήσει το φως με την ευρύτερη έννοια. Δηλαδή, είναι μία πρόσκληση, για την αναζήτηση της θετικής πλευράς στα πράγματα, πέραν βέβαια και της προφανούς κυριολεκτικής ερμηνείας που για έναν φωτογράφο είναι όλη η ουσία του μέσου του.

Φως, ο ακρογωνιαίος λίθος της φωτογραφίας. Είναι το ζωοποιό, αυτό που αποκαλύπτει τον κόσμο γύρω μας, που φωτίζει το άγνωστο, και φανερώνει αρετές, ελπίδα, αλήθεια και ευτυχία. Χρησιμοποιήθηκε σαν σύμβολο του «καλού» θρησκευτικά και κοινωνικοπολιτικά, που βρίσκεται σε μία αέναη μάχη ενάντια στο κακό, στο σκοτάδι και στην σκιές. Ταυτίζεται με το θειικό, αλλά και με τη γνώση. Ήδη η περσινή θεματική (Un)lucky (R)evolution, έθεσε τον προβληματισμό για το πού στεκόμαστε σαν ανθρωπότητα πλέον. Φέτος κοιτάμε μπροστά. Κοιτάμε το μέλλον αισιόδοξα, αναζητώντας το φως σε κάθε πτυχή του βίου μας. Ψάχνουμε όλα αυτά για τα οποία αξίζει να αγωνιστούμε, αλλά και όλα τα σκοτάδια που περιμένουν να φορτιστούν. Αναζητούμε το φως που θα μας δώσει νέα γνώση αλλά και την αισιοδοξία που χρειαζόμαστε σε ένα κόσμο που συνεχίζει να βουτά τον σκοταδισμό. Εξάλλου, όπως αναφέρει και ο Αυστραλός φωτογράφος του Magnum Trade Park, «το φως μετατρέπει το συνηθισμένο σε μαγικό». Ας προσπαθήσουμε λοιπόν φέτος να διαδώσουμε τη μαγεία!

Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών
14η διοργάνωση του Photometria International Photography Festival: "Looking for the light"
24 Σεπτεμβρίου-28 Οκτωβρίου 2022 
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Δείτε το πρόγραμμα εδώ: www.photometria.gr/programma-2022-2