Φωτογραφια

Ο William Klein σε 5+1 φωτογραφικά καρέ

Ο εμβληματικός φωτογράφος πέθανε σε ηλικία 96 ετών

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέθανε ο εμβληματικός φωτογράφος William Klein. Έχτισε τη φήμη του με εικόνες της Νέας Υόρκης, της Ρώμης και του Τόκιο. Η ζωή και η καριέρα του.

Ο Αμερικανός φωτογράφος William Klein, διάσημος για τις φωτογραφίες μόδας και αστικού τοπίου, πέθανε το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι σε ηλικία 96 ετών.

Ο William Klein έφυγε γαλήνια αφού έφερε επανάσταση στον κόσμο της φωτογραφίας με τις εικόνες-γροθιά στις οποίες αιχμαλώτιζε τον πυρετό και τη βία των πόλεων. Η μακρά καριέρα του ήταν εξίσου αφιερωμένη στη μόδα και τον κόσμο του κινηματογράφου.

Κατόπιν δικής του επιθυμίας, η κηδεία του θα γίνει σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, όπως ανέφερε ο γιος του Πιερ.

Η Monica Vitti με τον φακό του William Klein © Instagram/ williamklein_officiel

William Klein: Ο άνθρωπος που αμφισβήτησε του κανόνες της «καλής φωτογραφίας»

Ο Klein γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1926 στη Νέα Υόρκη, από γονείς ορθόδοξους Εβραίους. Ανακάλυψε την Ευρώπη όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του.

Αποστρατεύτηκε ενώ βρισκόταν στο Παρίσι το 1946 και την εποχή εκείνη αφοσιώθηκε αρχικά στη ζωγραφική.

Η μεγάλη «στροφή» έγινε όταν κέρδισε στο πόκερ μια Rolleiflex, την πρώτη φωτογραφική μηχανή του. Άρχισε να φωτογραφίζει τα μνημεία του Παρισιού και οι αφηρημένες εικόνες του τράβηξαν την προσοχή του Alexander Liberman, καλλιτεχνικού διευθυντή της Vogue, που του πρότεινε συνεργασία. Ο Klein ήταν τότε 26 ετών και έτσι ξεκίνησε μια καριέρα που κράτησε 70 χρόνια.

Φωτογράφος, ζωγράφος, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και γραφίστας, ο Klein θεωρείται ένας από τους καλλιτέχνες που σημάδεψαν περισσότερο με το έργο τους τον 20ό αιώνα.

Οι βετεράνοι του Μάη του '68 © Instagram/ williamklein_officiel

Ζούσε στη Γαλλία αφού γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του, τη Ζαν Φλορέν, με την οποία μοιράστηκε τη ζωή του μέχρι τον θάνατό της, το 2005.

«Ο Klein έσπασε τους μισούς κανόνες της φωτογραφίας και αγνόησε τους άλλους μισούς», είχε γράψει ο Τζιμ Λούις στο περιοδικό Slate, το 2003.

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται μια ρετροσπεκτίβα του έργου του στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Who are you Polly Maggoo?» (1966) σε σκηνοθεσία William Klein © Instagram/ williamklein_officiel
Γυναίκα με τσιγάρο, Ρώμη 1956 © Instagram/ williamklein_officiel
Dorothy McGowan © Instagram/ williamklein_officiel
Dorothy + Water pipe, Beiteddine Palace, Λίβανος, 1961 (Vogue) © Instagram/ williamklein_officiel