- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Χάρλεμ μέσα από τα μάτια του φωτογράφου Dawoud Bey
Μία ρετροσπεκτίβα από το 1975 έως το 2017 στο μουσείο Whitney
Το Χάρλεμ των τελευταίων 40 ετών μέσα από τις εικόνες του Dawoud Bey στην αναδρομική έκθεση φωτογραφίας «An American Project» στο μουσείο Whitney.
Στη μεγάλη αναδρομική έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «An American Project» ο Dawoud Bey παρουσιάζει το Χάρλεμ των τελευταίων σαράντα ετών, καθρεφτίζοντας ολόκληρη την πρόσφατη αφρο-αμερικανική ιστορία. Πρόκειται για την πρώτη ρετροσπεκτίβα του γνωστού φωτογράφου από το 1996: το Whitney παρουσιάζει 80 έργα, από πορτρέτα μέχρι κλασική φωτογραφία δρόμου -σκηνές της καθημερινής ζωής- και νυχτερινά τοπία.
Ο Dawoud Bey γεννήθηκε στο Κουίνς το 1953. Συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων Αμερικανών φωτογράφων, όπως ο James Van Der Zee, ο Roy DeCarava, ο Walker Evans και ο Robert Frank, που αιχμαλώτισαν με τον φακό τους όλες τις πλευρές της αμερικανικής ζωής: τον κόσμο της εργασίας, το γεωγραφικό σκηνικό και τη ζωή της πόλης. Τα προηγούμενα project του Βey, «Harlem, U.S.A.» (1975–79) και «Night Coming Tenderly, Black» (2017) θεωρούνται ντοκουμέντα της αφρο-αμερικανικής κουλτούρας και της περιοχής του Χάρλεμ που δεν είναι πια σήμερα αυτό που ήταν. Ήδη, to 2015, με τη σειρά φωτογραφιών «Harlem Redux» ο Βey είχε καταγράψει τις πολεοδομικές και δημογραφικές αλλαγές, τις αστικές αναπλάσεις και τον «εξευγενισμό» του Χάρλεμ που οδήγησαν σε μετατοπίσεις πληθυσμών αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα ολόκληρης της Νέας Υόρκης πάνω από την 125η οδό. Σήμερα αυτή η διαδικασία είναι ολοφάνερη: στο Χάρλεμ οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει στα ύψη και το αστραφτερό Μανχάτταν έχει καταπιεί την παλιά αφρο-αμερικανική συνοικία.
Στη δεκαετία του 1980, ο Bey χρησιμοποιούσε μηχανή 35mm με ευρυγώνιο φακό αλλά από το 1988, άρχισε να εργάζεται με πιο ογκώδη μηχανή 4-x-5 ιντσών και τρίποδο, πλησιάζοντας τα αντικείμενά του ανοιχτά και με ειλικρίνεια - δεν φωτογράφιζε πια ανθρώπους που δεν ήξεραν ότι κάποιος τους φωτογραφίζει. Στη συνέχεια υιοθέτησε μια Polaroid View 20-x-24 ιντσών που του επέτρεπε να ενοσχηστρώνει το κάδρο του και πειραματίστηκε με την προσωπογραφία σε μεγάλο μέγεθος και σε τρίπτυχα.
Το 2012, ο Bey έφτιαξε μια σειρά πορτρέτων μηνμονεύοντας την 50ή επέτειο της βομβιστικής επίθεσης σε εκκλησία Αφρο-Αμερικανών Βαπτιστών στο Μπέρμινχαμ της Αλαμπάμα και της βίας που ακολούθησε. Φωτογραφίζοντας το «μαύρο» Μπέρμινχαμ, απαθανάτισε την ιστορία του ρατσισμού και των φυλετικών ταραχών στην Αλαμπάμα, μια αφήγηση που συνέχισε στην έκθεση «Night Coming Tenderly, Black» όπου αναπαρέστησε τη φυγή των σκλάβων από την Αλαμπάμπα στο βορειοανατολικό Οχάιο.
Ο Dawoud Bey έκανε την πρώτη του έκθεση στο Studio Museum του Χάρλεμ το 1979. Έκτοτε έχει εκθέσει στα μεγαλύτερα αμερικανικά μουσεία, από την Ουάσιγκτον μέχρι το Σικάγο και τη Μινεάπολη. Η έκθεση «Αn American Project» στο Whitney θα διαρκέσει μέχρι 12 Οκτωβρίου και έπειτα θα μεταφερθεί στο Μουσείο Τέχνης του Χιούστον όπου θα παραμείνει μέχρι 30 Μαΐου 2022.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Photo Festival μιλά για τη φετινή διοργάνωση και το μέλλον της καλλιτεχνικής φωτογραφίας
Όλα για τη μεγάλη έκθεση του MOMUS-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η υπαίθρια έκθεση «Όσο κρατάει ο Μπάλος — Θερμιώτικα Γλέντια», που φιλοξενείται από τις 24 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου στον Χώρο του Συνδέσμου Δρυοπιδέων, στην Κανάλα
«Η ιστορία γραφόταν μπροστά στα μάτια μου και ήξερα ότι έπρεπε να τη φωτογραφίσω»
Το φεστιβάλ απευθύνει διεθνή ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής (Open Call) σε φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο διεθνής φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για τη δύναμη της φωτογραφίας, για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τις γέφυρες Ελλάδας και Σουηδίας που ευελπιστεί να χτιστούν
Μια μοναδική φωτογραφική αναδρομή στο έργο του κοσμοπολίτη δημιουργού
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η Ιωάννα Μορφινού και ο Κωνσταντίνος Κουτλιάνης φωτογραφίζουν τους Αθηναίους που φορούν φανέλες των ομάδων
Από την Παλαιστίνη μέχρι την Ουκρανία και από το οικογενειακό αρχείο μέχρι το photobook, η έκθεση εξερευνά τη φωτογραφία ως πράξη μνήμης, αντίστασης και διαλόγου
Μια σειρά φωτογραφιών που αναζητούν την ομορφιά και την αρμονία στο ελάχιστο και το καθημερινό
Μια Μύκονος χωρίς celebrities ή χλιδογκλάμορους ινφλουένσερ
Η φωτογράφος μιλά για την εικόνα ως εργαλείο σκέψης, τη σχέση ανθρώπου και τόπου, την καλλιτεχνική έρευνα και τη σημασία της ανθρώπινης ματιάς στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ιστορία της εταιρείας που άλλαξε τη φωτογραφία και σήμερα καλεί το κοινό να αποσυνδεθεί από τον υπερψηφιοποιημένο κόσμο
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Μια έκθεση φωτογραφίας που αντλεί έμπνευση από τα spams που καταφθάνουν στα μέιλ μας
Από παραδοσιακές αγορές και οικογενειακές κουζίνες μέχρι θρησκευτικές τελετές και καθημερινές στιγμές, οι φωτογραφίες αφηγούνται ιστορίες πέρα από το πιάτο
Ο άνθρωπος που ταξίδεψε μόνος στην Ευρώπη για να φωτογραφίσει τον χρόνο
Ο φωτογράφος δρόμου μιλά για την Αθήνα, τη μοναχικότητα, το βλέμμα και τις στιγμές που αξίζουν να μείνουν για πάντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.