Φωτογραφια

Μία Ελληνίδα φωτογράφος με instagram σαν goth παραμύθι για να ακολουθήσεις

Η Φωτεινή αγαπάει τις ιστορίες

Κρίστυ Περρή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι αγαπημένοι μου λογαριασμοί στο instagram αλλάζουν κατά καιρούς, αναλόγως με τα γούστα και τις εμμονές της εποχής. Αν ασχολούμαι με το φαγητό, αποθηκεύω δημοσιεύσεις με υγιεινές συνταγές και ακολουθώ foodies που ξέρουν να τρώνε καλύτερα από εμένα. Αν αποφασίζω πως θέλω να αλλάξω στιλ, ψάχνω τις influencers που ντύνονται ωραία και αναρωτιέμαι πώς μπορώ να μιμηθώ τις εμφανίσεις τους με το 1/10000 του budget που έχουν. Κάποια στιγμή, ενώ ψαχούλευα Έλληνες φωτογράφους με διαφορετική ματιά, έπεσα πάνω στο προφίλ της Φωτεινής, το οποίο φυσικά ακολούθησα αμέσως. Περιέργως εξακολουθεί να είναι από τους αγαπημένους μου λογαριασμούς, ανεξαρτήτως της φάσης που περνάω. Τρομερά δημιουργική, με βάση παραμυθένιους κόσμους, που είναι όμως και λίγο αφιλόξενοι, πρωτότυπη και φιλόδοξη, η φωτογραφία της Φωτεινής σε κάνει όχι μόνο να τη θαυμάζεις αλλά να επιθυμείς να δεις κι άλλες δουλειές της, όπως ακριβώς ένα ωραίο παραμύθι σε προκαλεί να γυρίσεις στην επόμενη σελίδα με λαχτάρα για να δεις τι θα συμβεί παρακάτω.

Είχαμε μία ωραία συζήτηση.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι ενεργά με τη φωτογραφία; Τη θεωρείς το βασικό σου πάθος;
Άρχισα να ασχολούμαι πριν 4 χρόνια, όταν ήρθε στα χέρια μου μια DSLR και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα δεν έχω σταματήσει να βγάζω φωτογραφίες. Καθώς ήδη είχα ξεκινήσει τις σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, προσπάθησα μόνη μου να μάθω ό,τι αφορούσε τη φωτογραφία, είτε με το να παρακολουθώ video στο Youtube, είτε να πειραματίζομαι συνέχεια.

Αν και στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με αρκετά αθλήματα όπως και με το μπαλέτο πάντα ένιωθα ότι κάτι έλειπε. Η φωτογραφία μου άνοιξε μια πόρτα σε έναν διαφορετικό κόσμο, αλλά ταυτόχρονα μου επέτρεψε να εισχωρήσω πιο βαθιά στον ψυχικό μου κόσμο. Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά τυχερό που σε μικρή, σχετικά, ηλικία βρήκα κάτι με το οποίο είμαι παθιασμένη.

Από πού ακριβώς αντλείς έμπνευση για τις φωτογραφίες σου;
Έμπνευση δεν μπορώ να πω ότι αντλώ από κάποια μεμονωμένη πηγή. Πιστεύω ότι όλα γύρω μας μπορούν να μας εμπνεύσουν, από μια κουβέντα με κάποιον μέχρι μια εκδρομή στη φύση ή μια επίσκεψη σε μια έκθεση κλπ.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που προκύπτουν, όταν φωτογραφίζεις ένα μοντέλο και ποιες όταν φωτογραφίζεις τον εαυτό σου;
Κάθε περίπτωση από τις παραπάνω έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αρχικά, όταν φωτογραφίζεις ένα μοντέλο, υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και συνήθως και κάποιο κόνσεπτ. Όμως, το πιο σημαντικό πιστεύω όταν φωτογραφίζεις κάποιον άλλον, είτε είναι επαγγελματίας μοντέλο είτε όχι, είναι να νιώσει άνετα και να σε εμπιστευτεί ώστε να μη βγάλεις «άλλη μια καλή φωτογραφία», που κάποιος θα δει και θα προσπεράσει εύκολα, αλλά να δημιουργήσεις μια εικόνα που θα τον μαγνητίσει ή ακόμα και θα τον προβληματίσει.

Όσον αφορά τα αυτοπορτραίτα, μπορείς να αφιερώσεις αρκετό χρόνο, να πειραματιστείς όσο θες και προσωπικά νιώθω ελεύθερη χωρίς να έχω το άγχος αν θα βγει καλή η φωτογραφία ή όχι. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως μπορώ να αποτυπώσω ακριβώς το συναίσθημα που επιθυμώ, κάτι που θα ήταν πιο δύσκολο να γίνει αν χρησιμοποιούσα ένα μοντέλο. Μέσω των αυτοπορτραίτων ο θεατής μπορεί να γνωρίσει καλύτερα τον φωτογράφο  και να συνδεθεί απευθείας μαζί του, γιατί δεν κρύβεται πια πίσω από την κάμερα αλλά βρίσκεται εκτεθειμένος μπροστά στα μάτια του.  Εκτός όλων των άλλων, για εμένα είναι ένα είδος εσωτερικής αναζήτησης αλλά και ένας τρόπος να συνδέσω το πραγματικό με το φανταστικό. 

Ιδανικά πώς θα ήθελες να εξελίξεις τα φωτογραφικά σου πρότζεκτ στο μέλλον;
Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να έχω μια ιδέα για ένα πρότζεκτ και να μου πάρει μέρες ή μήνες να το οργανώσω, υπάρχουν και περιπτώσεις που με το που μου έρθει μια ιδέα επιτόπου την υλοποιώ. Μου αρέσει να πειραματίζομαι, οπότε θα ήθελα να δημιουργήσω κάτι στο μέλλον που θα με έβγαζε από το «comfort zone».

Ποιοι είναι μερικοί αγαπημένοι σου λογαριασμοί στο ίνσταγκραμ;
Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί λογαριασμοί που ξεφεύγουν από το κλισέ που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό στο Instagram. 

Στον λογαριασμό του Γιώργου, τον οποίο θεωρώ εξαιρετικό φωτογράφο, αυτό που ξεχώρισα είναι πως σε κάθε φωτογραφία είτε θα βρεις κάτι οικείο, είτε θα νιώσεις πως είσαι μέρος του κόσμου που δημιουργεί.

Αυτό που με κέρδισε στο προφίλ της Γεωργίας είναι η αρμονία και η moody ατμόσφαιρα που σου δημιουργούν οι φωτογραφίες της.

Αν και ο λογαριασμός αυτός δεν έχει σχέση με τον χώρο της φωτογραφίας, θεωρώ τη Θεανώ μια σπουδαία Ελληνίδα καλλιτέχνη με μια πολύ αξιόλογη και πρωτότυπη δουλειά.

Στο λογαριασμό της Marta Bevacqua θα ανακαλύψεις πληθώρα πορτραίτων που απλά θα σε μαγνητίσουν.

Την Brooke Shaden την ακολουθώ από τότε που ξεκίνησα την φωτογραφία και αποτελεί μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για εμένα, οπότε δε θα μπορούσε να λείπει από τους αγαπημένους μου λογαριασμούς.

Εφόσον όλες σου οι φωτογραφίες είναι τόσο παραμυθένιες, μίλησέ μας λίγο για το αγαπημένο σου παραμύθι.
Μου αρέσει να αφηγούμαι ιστορίες και ορισμένες φωτογραφίες μου έχουν έντονο το παραμυθικό και το ονειρικό στοιχείο, όπου πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος και ο συναισθηματικός του κόσμος.

Από μικρή ένιωθα μια τρομερή έλξη για τα παραμύθια και για ότι σχετιζόταν με το φανταστικό. Υπάρχουν πληθώρα παραμυθιών που αγαπώ και μακάρι να μπορούσα να διαλέξω μόνο ένα. Μερικές φορές τείνουμε να υποτιμούμε τα παραμύθια, αλλά πίσω από αυτά κρύβονται αλήθειες και διδαχές, όπως ότι στη ζωή δεν είναι όλα εύκολα αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε.

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φωτογράφοι που ανεβάζουν τις δουλειές τους στο ίνσταγκραμ;
To Instagram είναι μια πλατφόρμα που μου έδωσε την ευκαιρία να αναδείξω τη δουλειά μου και ταυτόχρονα να συνδεθώ με αξιόλογους καλλιτέχνες. Ένα από τα αρνητικά του να εκθέτεις τη δουλειά σου online, είτε είναι στο Facebook, είτε στο Instagram, είτε στο Flickr κλπ, είναι πως ο καθένας μπορεί να την πάρει και να ισχυριστεί πως είναι δική του ή να την χρησιμοποιήσει για προσωπικούς και διαφημιστικούς σκοπούς, χωρίς να δώσει τα credits στον φωτογράφο από τον οποίο ουσιαστικά δανείστηκε.

Μπορείς να την ακολουθήσεις στο instagram