Φωτογραφια

Ένα Instagram feed για τη φωτογραφία δρόμου, ίσως το καλύτερο του πλανήτη

Περισσότερες από 60.000 εικόνες κάθε μήνα στο κυνήγι της «αποφασιστικής στιγμής»

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιτέλους, ένα Instagram που αξίζει. Το είδαμε, σκρολάραμε, το αγαπήσαμε. Γιατί εκπροσωπεί το πάρτι που ανήκουμε: τη ζωή. Street Photography International, αλλιώς SPi. Το κινούμενο ίχνος της ανθρωπότητας δανείζει τον εαυτό του στον φακό και οι φωτογράφοι του κόσμου αιχμαλωτίζουν τις μορφές.

photo: Aristide Economopoulos @aeconomopoulos

Χάρη σε ένα ελιξίριο φτιαγμένο από πάθος, ανιδιοτέλεια και μάτι που κόβει, το φωτογραφικό κουαρτέτο των Walter Rothwell, Craig Reilly, Emily Garthwaite και Alan Schaller έστησε ένα ψηφιακό εκθετήριο με στόχο να ανθολογήσει τις διάσπαρτες εικόνες δρόμου που δημοσιεύονται καθημερινά στο web. Πλέον, η σελίδα τους στο Instagram συσπειρώνει 443.000 followers και φιλοξενεί περισσότερες από 1200 φωτογραφίες.

photo: Antonio Chiorazzo

«Το SPi φτιάχτηκε από φωτογράφους, για φωτογράφους. Αυτός είναι ο λόγος που αποδείχτηκε τόσο δημοφιλές», δηλώνει για λογαριασμό του γκρουπ ο Alan Schaller. «Θελήσαμε να χτίσουμε μια πλατφόρμα για μη εκπροσωπούμενους καλλιτέχνες με ταλέντο. Οι δημιουργοί που παρουσιάζουμε δεν έχουν συνήθως μεγάλο following, ο καθένας τους όμως διαθέτει τουλάχιστον μια σπουδαία εικόνα. Υπάρχουν πάρα πολλοί σπουδαίοι φωτογράφοι εκεί έξω που αξίζουν μια προσεκτικότερη ματιά».

photo: Alan Schaller / Instagram: @alan_schaller

Οι επίδοξοι Cartier-Bresson και Doisneau με τα κινητά, οι οποίοι αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού στη σύγχρονη street φωτογραφία, δεν έμειναν άπραγοι. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του, το Instagram feed που έκανε το hashtag #decisivemoment κίνημα, δέχεται περισσότερες από 60.000 υποβολές συμμετοχών κάθε μήνα, από κάθε σημείο του χάρτη. Μάλιστα γιορτάζει την επιτυχία του με εκδηλώσεις σαν το SPi Street Awards, όπου βραβευμένοι φωτογράφοι και φιναλίστ του διαγωνισμού του θα εκθέσουν το έργο τους σε γκαλερί του Λονδίνου. Πάντα τέτοια. Γιατί μέσα σε όλες τις σέλφι του χάους και την ψηφιακή ασάφεια των σόσιαλ μίντια, το καλό οπτικό storytelling επιτρέπει στο βλέμμα να εστιάσει στη γοητεία του αληθινού. Το SPi είναι ένα σύμπαν ανοιχτό. Στείλε και εσύ. 

photo: Mykolas Juodele / Instagram: @mykolas_juodele

photo: Diego Herculano / Instagram: @herculano_diego

photo: Libby Holmsen / Instagram: @libby_holmsen

photo: Kadir Tezel / Instagram: @kadrtezel

Emily Garthwaite @emilygarthwaite

Dan Marker-Moore @danorst

photo: Navin Vatsa / Instagram: @navinvatsa

photo: Shin Noguchi / Instagram: @shinnoguchiphotos

photo: JohnW / Instagram: @w_john_street

photo: Merel Schoneveld / Instagram: @merel_street

photo: Jeremy Perez-Cruze / Instagram @sleepingplanes

photo: Alireza Aali / Instagram: @alireza__aali

photo: Roy Rozanski / Instagram: @royrozanski

photo: Evgeniya Gor / Instagram: @gykavka

photo: Gareth Bragdon / Instagram: @garethbragdon

photo: Arnaud Montagard / Instagram @arnaudmontagard

photo: Alan Schaller / Instagram: @alan_schaller