Φωτογραφια

Kαθημερινές οπτικές απολαύσεις που οι περισσότεροι προσπερνάμε

Projection - Η νέα δουλειά του φωτογράφου Άκη Δέτση

Θανάσης Καρατζάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εννιά χρόνια έχουν περάσει από την προηγούμενη έκθεση και το λεύκωμα του Άκη Δέτση. Η φωτογραφική του αυτή υπομονή και η εγκράτεια, αξίες σπάνιες, θεωρούνται σήμερα παλιάς λογικής, ακόμη και προβληματικές. Σημασία βέβαια (ευτυχώς) έχει το αποτέλεσμα. Η νέα του δουλειά –και το αντίστοιχο λεύκωμα– έχει τίτλο «Projection - Προβολή» και είναι η τρίτη κατά σειρά και η πιο ώριμη σε φωτογραφικούς όρους. 

Ό ίδιος μάς αναφέρει «Η φωτογραφική διαδικασία, όπως κάθε διανοητική και δημιουργική διαδικασία, είναι επίπονη. Φωτογραφίζεις, διαλέγεις, πετάς κατά κύριο λόγο. Βλέπεις. Σκέφτεσαι. Φωτογραφίζεις ξανά. Αυτό γίνεται συνεχώς. Κάποια στιγμή θα δεις κάποιο κοινό νήμα που θα συνδέει κάποιες φωτογραφίες. Θα σκεφτείς πάνω σε αυτό. Θα συνεχίσεις να φωτογραφίζεις ίσως πιο στοχευμένα, πιο υποψιασμένα. Τα παραπάνω λίγο πολύ περιγράφουν τη διαδικασία.

Σε αυτή τη δουλειά υπάρχει μια κοινή γραφή. Αυστηρή δομή χωρίς την τρίτη διάσταση, με τον χώρο να αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν μια γεωμετρική προβολή. Με τις φωτογραφίες μου δεν θέλω προβάλλω συναισθήματα. Η συγκεκριμένη ερμηνεία μιας φωτογραφίας με συναισθηματικούς ή άλλους όρους νομίζω ότι την αποδυναμώνει. Από εκεί και μετά ο κάθε θεατής μπορεί να ψάξει να δει τι τον συγκινεί, πώς εκλαμβάνει το αποτέλεσμα, τι αναγνωρίζει σε αυτό, όπως υπονοεί και το λεξικογραφικό λήμμα που υπάρχει στο λεύκωμα και υποστηρίζει κατά κάποιο τρόπο τον τίτλο Προβολή».

Οι φωτογραφίες αυτής της σειράς αναδύουν μια λεπτότητα, που ενισχύεται σταδιακά με την αρμονία της δομής τους και με τα παλ χρώματα. Η φαινομενική ευκολία των εικόνων είναι η μεγάλη τους δύναμη. Φτιάχνουν έναν κόσμο που δεν φωνάζει για προσοχή. Αναδεικνύεται αργά με την απλότητά του και τον ποιητικό του τόνο. Αποτελούν μια εξαιρετική συλλογή από μικρές καθημερινές οπτικές απολαύσεις που οι περισσότεροι προσπερνάμε, λόγω της κεκτημένης ταχύτητας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Η Ατομική έκθεση του Άκη Δέτση θα φιλοξενείται στο Booze Cooperativa έως 7/1/2018, όπου διατίθεται και το αντίστοιχο λεύκωμα.

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Άκης Δέτσης

Περισσότερες πληροφορίες για τον Άκη Δέτση θα βρείτε στην προσωπική του σελίδα εδώ