Φωτογραφια

Photo Voice: ο γύρος του κόσμου

Οι καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 2012

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H επιλογή του πρώτου βραβείου υπήρξε τουλάχιστον εκκεντρική, αν όχι αμφιλεγόμενη. Ένα δυσδιάκριτο, μελαγχολικό στα όρια της κατήφειας στιγμιότυπο του Craig Easton, από τον πορθμό The Minch της βορειοδυτικής Σκοτίας, εξασφάλισε την εύνοια της κριτικής επιτροπής, η οποία του επέδωσε το τρόπαιο του διαγωνισμού «2012 Travel Photographer of the Year Award».

Τμήμα μιας σπουδής του βρετανού φωτογράφου, ενοποιημένης υπό τον γενικό τίτλο «Dreich», που στα σκοτσέζικα περιγράφει το στερεοτυπικό υγρό, γκρίζο, μίζερο κλίμα των νησιών, το καρέ του Easton στέκεται ηθελημένα στον αντίποδα των εκθαμβωτικών και δραματικών τοπίων που έχει αποτυπώσει κατά καιρούς ο δημιουργός.

Όπως συχνά συμβαίνει ωστόσο σε ανάλογους διαγωνισμούς, εκείνο που προπάντων μετρά δεν είναι η εικαστικότητα της εικόνας, αλλά η αυθεντικότητα της ματιάς και το ετερόκλητο των τοποθεσιών. Με συμμετοχές από 92 χώρες, οι παράμετροι αυτές ήταν εξασφαλισμένες. Σε ένα πρότζεκτ τόσο πολυποίκιλο που κατάφερε να συμπεριλάβει από ασημοτυπίες φύλαρχων της Αιθιοπίας μέχρι αγρότες στη Μπούρμα, ψαράδες στην Ινδονησία, extreme sports στη Νορβηγία και εξάχρονες υλοτόμους στη Σιβηρία, το TPOTY 2012 αναδεικνύει τη μεγαλοπρέπεια του απέραντου κόσμου μας σε όλη του την έκταση.

Οι ηλικίες των διακεκριμένων διαγωνιζόμενων ξεκινούσαν από τα 10, τα 13 και τα 15, ενώ οι βραβευμένες φωτογραφίες θα εκτεθούν τον προσεχή Ιούλιο και Αύγουστο στη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρία του Λονδίνου. Στην ιστοσελίδα του Travel Photographer of the Year Award φιλοξενείται το σύνολο των συνεισφορών, με περισσότερες από 150 εικόνες που ξεχώρισαν στο διαγωνισμό.

n

Σκοτία. Φωτογραφία: Craig Easton


n

Γαλλία. Φωτογραφία: Craig Easton


n

Ρωσία. Φωτογραφία: Alessandra Meniconzi


n

Κόστα Ρίκα. Φωτογραφία: Dmitry Miroshnikov


n

Ινδονησία. Φωτογραφία: Andrew Newey


n

Αγγλία. Φωτογραφία: Anka Sliwa


n

Ναμίμπια. Φωτογραφία: Marsel van Oosten


n

Αρκτική. Φωτογραφία: Uli Kunz


n

Μπούρμα. Φωτογραφία: Philip Lee Harvey


n

Αιθιοπία. Φωτογραφία: Jan Schlegel


n

Λιβερία. Φωτογραφία: Timothy Allen


n

Ινδονησία. Φωτογραφία: Jino Lee


n

ΗΠΑ. Φωτογραφία: Samuel Fisch


n

ΗΠΑ. Φωτογραφία: Chase Guttman


n

Κένυα. Φωτογραφία: Matthew Gillooley


 n

Ρουμανία. Φωτογραφία: Felicia Simion


n

Ινδονησία. Φωτογραφία: Michael Theodric


n

Νορβηγία. Φωτογραφία: Michal Jastrzebski


n

ΗΠΑ. Φωτογραφία: Lung Liu


n

Νορβηγία. Φωτογραφία: Hilde Foss


n

Λάος. Φωτογραφία: Timothy Allen