Φωτογραφια

Στα 27 εκατομμύρια οι χρήστες του Instagram. Σύντομα σε έκδοση Android

It takes a nation of millions

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

To South by Southwest, SXSW για τους μυημένους, ή αλλιώς «Woodstock των τεχνοφρίκ», είναι μια ετήσια συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται στο Όστιν του Τέξας και η οποία αποτελεί την πασαρέλα των περισσότερων εφαρμογών που θα καταλήξουν αργά ή γρήγορα στα κινητά μας. Στο SXSW χρωστά μέρος της επιτυχίας του το Twitter, εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα και το Foursquare.

Στη φετινή διοργάνωση, μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος απέσπασε το Highlight, μια εφαρμογή συμβατή προς το παρόν μόνο με λειτουργικό iOS, η οποία ευαγγελίζεται μια «έκτη αίσθηση για τον κόσμο γύρω σου». Η αράδα στα εισαγωγικά είναι ένας εύσχημος τρόπος για να περιγραφεί ένα application – κοριός, που εργάζεται παρασκηνιακά στη συσκευή του smartphone για να εντοπίσει προφίλ Facebook εντός της εμβέλειας του χρήστη, με βάση την τοποθεσία, ή τις κοινωνικές του προτιμήσεις – μπρρρ…

Στο προκείμενο, τη φωτογραφία μέσω microblogging, δηλαδή, ορισμένα πολύ εντυπωσιακά συμπεράσματα προέκυψαν στα πάνελ του SXSW, με τους αριθμούς να βροντοφωνάζουν: Περισσότερες από 100 εκατομμύρια φωτογραφίες ανεβαίνουν στο Facebook καθημερινά. 3,5 δισεκατομμύρια κάμερες κινητών κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Το Instagram ενέγραψε 13 εκατομμύρια χρήστες σε διάστημα μόλις 13 μηνών, και υποδέχεται 25 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο. Βιώνουμε πλέον για τα καλά, την εποχή που ο Philip Gourevitch περιέγραψε στο «New Yorker» ως «τη δεκαετία που ο κόσμος ξετρελάθηκε με τον φακό, τη δεκαετία όπου όλα απεικονίζονται, και κάθε εικόνα πρέπει να μοιραστεί».

image

Αφήνοντας κατά μέρους, ή σε εκκρεμότητα, όλα τα θετικά και αρνητικά που συνεπάγεται αυτή η διαπίστωση, υπήρξαν και κάποιες ιδιαίτερα τρανταχτές ανακοινώσεις. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Instagram, Kevin Systrom, δήλωσε πως η Android εκδοχή της εφαρμογής έρχεται σύντομα. Επί σκηνής, ο Systrom παρουσίασε στιγμιαία στο ακροατήριο μια δοκιμαστική version του Instagram σε κινητό Galaxy Nexus, της Samsung. «Είναι μια από τις πλέον εντυπωσιακές εφαρμογές που πρόκειται να αντικρύσετε σε Android», σχολίασε, «ταχύτατη, συμβατή με πληθώρα διαστάσεων οθόνης, δυνατότητα διαμοιρασμού με τα δημοφιλέστερα social network, και σε κάποιους τομείς, υπέρτερη από την έκδοση του iPhone».

image

Επιπροσθέτως, επιβεβαίωσε ότι το Instagram εκτοξεύθηκε στους 27 εκατομμύρια χρήστες, ανεβάζοντας κατά 12 εκατομμύρια τον αριθμό των μελών του μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Ο Systrom απέδωσε την αριθμητική γιγάντωση στην κυκλοφορία του iPhone 4S, αλλά και στην ίδια την αβάντα της Apple, που διαφήμισε το Instagram ως «εφαρμογή της χρονιάς», για το 2011.

image

Εννοείται πως δε χρειάζεται να πραγματοποιήσει φαντασιακό άλμα κανείς, για να προδικάσει τα νούμερα που επέρχονται με την έκδοση του application στα φτηνότερα, μαζικότερα Android. Στο μεταξύ, όσοι καταγίνεστε με το σπορ, ρίξτε μια ματιά και στο EyeEm, (www.eyeem.com), μια νεότερη, σχετικά άγνωστη προς το παρόν εφαρμογή με πολλές προοπτικές, κυρίως χάρη στο απλούστερο λειτουργικό, συμβατό με οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, ακόμη και desktop υπολογιστή, αλλά και στο χρηστικότερο interface, που επιτρέπει οριζόντιες και κάθετες φωτογραφίες σε φυσικό μέγεθος, προσφέροντας απαλλαγή από την τυραννία του τετραγώνου!

 


Φωτο: Δημήτρης Καραθάνος