Εικαστικα

Τι συνέβαινε με τα μαλλιά της Μόνα Λίζα; Η νέα θεωρία Ιταλού δερματολόγου

Tα τέσσερα χαρακτηριστικά που αναφέρει

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μόνα Λίζα: Τα τέσσερα χαρακτηριστικά που ένας ειδικός συνδέει με αλωπεκία

Η γυναίκα που απεικονίζεται στη «Μόνα Λίζα» ενδέχεται να έπασχε από γυροειδή αλωπεκία, υποστηρίζει Ιταλός ειδικός, εξετάζοντας χαρακτηριστικά του προσώπου της στον πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Σύμφωνα με την Telegraph, ο δρ Λουίτζι Λάινο, από το Ινστιτούτο Δερματολογίας και Τριχολογίας της Ρώμης, συνδέει την απουσία φρυδιών και βλεφαρίδων, καθώς και την υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών, με την αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει τους θύλακες των τριχών.

Το πορτρέτο, που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, θεωρείται ότι απεικονίζει τη Λίζα Γκεραρντίνι, σύζυγο εύπορου εμπόρου μεταξιού από τη Φλωρεντία. Η ωχρή επιδερμίδα και τα αραιά μαλλιά της έχουν οδηγήσει στο παρελθόν και σε υποθέσεις για προβλήματα του θυρεοειδούς.

Ο Λάινο, ωστόσο, προτείνει διαφορετική εξήγηση. Σε άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό «Κλινικές στη Δερματολογία», εντοπίζει τέσσερα στοιχεία: πλήρη απουσία φρυδιών και στα δύο μάτια, αντίστοιχη απουσία βλεφαρίδων, απότομη μετωπιαία γραμμή των μαλλιών και δέρμα χωρίς ουλές.

Κατά την εκτίμησή του, η καθολική μορφή γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να εξηγήσει και τα τέσσερα χαρακτηριστικά. Αναφέρεται επίσης σε μία μεμονωμένη τρίχα πάνω από το μάτι, η οποία έχει εντοπιστεί με πολυφασματική απεικόνιση. Υποστηρίζει ότι το εύρημα αυτό είναι συμβατό με την ερμηνεία του.

Ο Ιταλός ειδικός συνδέει την υπόθεσή του και με τις συνθήκες ζωής της Γκεραρντίνι, αναφέροντας ότι παντρεύτηκε στα 15 της, έχασε δύο παιδιά και έζησε υπό την απειλή της πανώλης. Θεωρεί ότι το στρες και οι ορμονικές μεταβολές θα μπορούσαν να σχετίζονται με την εμφάνιση της πάθησης. Η πρότασή του παραμένει ερμηνεία των χαρακτηριστικών ενός ζωγραφικού έργου, χωρίς να αποτελεί επιβεβαιωμένη διάγνωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υγεία της γυναίκας του πορτρέτου γίνεται αντικείμενο ιατρικών υποθέσεων. Σύμφωνα με την Telegraph, ο δρ Μάικλ Γιάφι είχε αναφερθεί νωρίτερα φέτος σε ενδεχόμενα προβλήματα βάρους, υψηλής χοληστερόλης και θυρεοειδούς.

Μιλώντας τον Μάιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στην Κωνσταντινούπολη, είχε παρουσιάσει διαφορετικές πιθανές εξηγήσεις για την εμφάνισή της, μεταξύ των οποίων αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη και σοβαρός υποθυρεοειδισμός. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες ιατρικής ερμηνείας της «Μόνα Λίζα» έχουν οδηγήσει σε πολλές δημοσιεύσεις, χωρίς να πείθουν όλους όσοι τις εξετάζουν.

Πηγή: The Telegraph