Εικαστικα

Στον γλύπτη Σερ Τόνι Κραγκ το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού 2026

Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο σπουδαίος γλύπτης Σερ Τόνι Κραγκ τιμάται με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού 2026 στις 4 Σεπτεμβρίου στο Άμστερνταμ

Με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού 2026 (European Culture Prize) θα τιμηθεί ο Σερ Τόνι Κραγκ, ένας από τους πλέον σημαντικούς και επιδραστικούς γλύπτες της εποχής μας.

Η λαμπερή τελετή απονομής στον σπουδαίο γλύπτη θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου στο διεθνούς φήμης Βασιλικό Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ.

Τον έπαινο για το έργο του Βρετανού καλλιτέχνη θα εκφωνήσει ο Φέλιξ Κρέμερ, Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Κούνστπαλαστ του Ντίσελντορφ, με τον οποίο ο γλύπτης συνδέεται με μακρόχρονη συνεργασία. Η γκαλερί Bernier/Eliades συνεχάρη θερμά τον καλλιτέχνη, υπογραμμίζοντας πως η διάκριση αυτή αναγνωρίζει μια πορεία δεκαετιών που επανακαθόρισε τη γλώσσα της γλυπτικής.

Ευρωπαϊκή τιμή για έναν κολοσσό της γλυπτικής

Ο Σερ Τόνι Κραγκ, ο οποίος ζει και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Βούπερταλ της Γερμανίας, κατάφερε να συνδέσει στις δημιουργίες του τη φύση, την επιστήμη, την έρευνα των υλικών και την καλλιτεχνική αισθητική. Παράλληλα, ίδρυσε το Πάρκο Γλυπτικής Waldfrieden, μετατρέποντας την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα σύγχρονης γλυπτικής στην Ευρώπη.

«Ο Τόνι Κραγκ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς γλύπτες της εποχής μας. Τα έργα του συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την επιστήμη, τη φύση και την καλλιτεχνική νοημοσύνη, εμπνέοντας γενιές καλλιτεχνών», δήλωσε ο Ράινερ Σρένκλερ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Φόρουμ.

Το γκαλά απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμού αποτελεί ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης. Παράλληλα με τον Σερ Τόνι Κραγκ, θα βραβευθούν εξέχουσες προσωπικότητες όπως η σχεδιάστρια Ίρις φαν Χέρπεν, η ηθοποιός Φάμκε Γιάνσεν, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ρούντ Γκούλιτ, η Μαρίνα Μάλερ, η υψίφωνος Σόνια Γιόντσεβα, η βιολονίστρια Νικόλα Μπενεντέτι, καθώς και νεότεροι καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα.

Στην εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθούν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και του πολιτισμού, όπως η Δήμαρχος του Άμστερνταμ, Φέμκε Χάλσεμα, η Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών της Ολλανδίας, καθ. δρ. Ριάνε Λέτσχερτ, ο Διευθυντής του Ρέικσμουζιουμ, Τάκο Ντίμπιτς, ο μαέστρος Ουίλιαμ Κρίστι, ο συνθέτης και παραγωγός Γκάι Τσέιμπερς, καθώς και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός μουσικός της τζαζ, Ουίντον Μαρσάλις.