Εικαστικα

Wolf Suschitzky. Ταξίδι στην Ελλάδα του '60

Πενήντα πέντε χρόνια μετά και λίγους μήνες πριν από τα εκατοστά τρίτα γενέθλιά του έρχεται αυτή η υπέροχη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Μαρία Κοραχάη
ΤΕΥΧΟΣ 524
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο σημαντικός φωτογράφος και κινηματογραφιστής Wolf Suschitzky βρέθηκε για τρεις εβδομάδες στην Ελλάδα την εποχή που στη Σκιάθο περπατούσαν δίπλα σου φορτωμένα γαϊδουράκια, στην Ύδρα μαζεύονταν στο λιμάνι πιτσιρίκια με μπερέδες και στην Αθήνα μπορούσες να παρακολουθήσεις on the road φωτογράφιση με κάμερα obscura.

image

Σκιάθος

Ταξίδι στα αναλογικά 60s και στους ανθρώπους του μέσα από ένα αφιέρωμα-φωτορεπορτάζ που φτιάχτηκε με αληθινό ενδιαφέρον για την καταγραφή των στιγμών. Ο Suschitzky δεν έστησε τις φωτογραφίες του. Ήταν καλός παρατηρητής. «Δεν στήνω το θέμα μου. Κρατώ τα μάτια μου ανοιχτά, παρατηρώ, βρίσκω την καλύτερή οπτική γωνία για μια εικόνα ελκυστική ή μία που να αποτυπώνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χρειάζεται να ζουν μερικοί άνθρωποι». 48 πρωτότυπα ενσταντανέ αποτυπωμένα στη σεληνιακή χρωματοπαγίδα που σβήνει τις αποχρώσεις και κρατάει τα σχήματα και τις εκφράσεις.

image

Πορτρέτα ανθρώπων και καθημερινές σκηνές- ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τη γνήσια φολκλόρ ομορφιά μιας αγροτικής Ελλάδας από μια ξεχασμένη εποχή. Σήμερα, πενήντα πέντε χρόνια μετά και λίγους μήνες πριν από τα εκατοστά τρίτα γενέθλιά του (γεννήθηκε στη Βιέννη στις 29 Αυγούστου 1912) έρχεται αυτή η υπέροχη έκθεση. Όλο το υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του φωτογράφου και εκτίθεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, εκτός από τρεις φωτογραφίες που ήταν παλιό δώρο του Suschitzky στον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

image

Ο John Craxton ζωγραφίζει στο σπίτι του Γκίκα στην Ύδρα

image

 Σκιάθος

image

Ύδρα

image

Σκιάθος

image

Αθήνα

image

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ζωγραφίζει στην Ύδρα

image

Σκιάθος

image

Σκιάθος

Info: Ως 27/6, Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, 210 3615702 & 210 3630818, Τετ.-Σάβ. 10.00-19.00. €3, 1,50 (μειωμ.). Στον χώρο της έκθεσης, θα προβάλλεται και η ταινία-αφορμή της επίσκεψης του Suschitzky στη Σκιάθο, η ταινία μικρού μήκους «Μιχάλης της Σκιάθου» του John Ingram. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Ian Collins, συγγραφέας και βιογράφος του John Craxton, και η Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη και τον σχεδιασμό της έκθεσης η Ελευθερία Γκούφα, συντηρήτρια του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση συνοδεύεται από μικρό δίγλωσσο κατάλογο, με 25 φωτογραφίες και κείμενα των επιμελητών, ο οποίος εκδόθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη». Το τελευταίο λεύκωμα του φωτογράφου Wolf Suschitzky με τίτλο Wolf Suschitzky: Seven Decades of Photography κυκλοφορεί από τις εκδόσεις SYNEMA (www.wolfsuschitzkyphotos.com).