Εικαστικα

Χορευτική Πανούκλα στο Θέατρο 104

Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις

Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Γρηγόρης Χατζάκης και ο Βύρωνας Κατρίτσης βλέπουν τη ζωή σουρεάλ. Αυτό συμβαίνει και στη σκηνή του 104. Μια κωμική ιστορία για τον χορευτικό παροξυσμό που ξέσπασε σε ένα χωριό πολύ διαφορετικό απ' τα δικά μας, σε μια εποχή πολύ πιο παλιά απ' αυτήν.

Στις 14 Ιουλίου 1518, στο φθινόπωρο του Μεσαίωνα, σε ένα φτωχικό σπίτι στο Στρασβούργο ο Herr Troffea ζητάει από τη γυναίκα του, Frau Troffea, να κάνει μία δουλειά. Εκείνη σηκώνεται, βγαίνει από το σπίτι, σταματάει κάπου στο δρόμο, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και αρχίζει να χορεύει. Δεν ακούγεται μουσική και δεν δείχνει κανένα σημάδι ευχαρίστησης, καθώς τα πόδια της κινούνται ασταμάτητα κάτω από τη φούστα της. Χορεύει για 6 συνεχόμενες μέρες. Κάθε τόσο πέφτει εξαντλημένη και μόλις συνέρχεται συνεχίζει τον παράφρονα χορό της. Μέσα σε λίγες μέρες, γύρω στους 30 ακόμη ανθρώπους, οδηγούμενοι από την ίδια ανάγκη, βγαίνουν στο δρόμο και χορεύουν σέρνοντας ένα παρανοϊκό, ασταμάτητο, γαϊτανάκι χορού. Μέσα σε ένα μήνα, πάνω από 400 άλλοι, έχουν ακολουθήσει. Η χορευτική πανούκλα, όπως ονομάσθηκε το φαινόμενο, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την πόλη. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το χορό τους. Έναν χορό, που σιγά σιγά οδηγεί τον έναν μετά τον άλλο στο θάνατο.

Βασισμένο σ' αυτά τα ιστορικά γεγονότα, το έργο είναι μία αμιγώς κωμική/σουρρεαλιστική ανάγνωση της παράξενης ιστορίας. Χωρισμένο σε σκηνές στον Πάνω και τον Κάτω Κόσμο, δίνει μία απρόσμενη ερμηνεία στα αίτια της επιδημίας, με έξυπνες αναφορές για τη ζωή και τη νοοτροπία του σήμερα.

image

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Επιστρέφω σε 10 λεπτά.

image

Σας χαρίζουμε 5 διπλές προσκλήσεις για ημερομηνία της επιλογής σας! Στείλτε μέιλ στο contest@athensvoice.gr μέχρι τις 24/4

INFO: 22/4- 28/5, Τετ.,Πέμ.: 21.15, 104, Κεντρική Σκηνή, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 2103455020, 6940290312. Δ.:100'

Συντελεστές:

Κείμενο: Βύρων Κατρίτσης - Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη

Κοστούμια: La Reina

Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος

Μουσική: Βύρων Κατρίτσης

Ειδικές Κατασκευές: Δέσποινα Μαλλή

Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Michelangelo Bevilacqua


Παίζουν:

Πανάγος Ιωακείμ

Βύρων Κατρίτσης

Βάλη Μαυρίδη

Βαγγέλης Στρατηγάκος

Γρηγόρης Χατζάκης