Εικαστικα

Tο πρώτο βίντεο από τον Βυσσινόκηπο σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου

Η αιρετική κωμωδία του Τσέχωφ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

50591-153528.jpg
Μαρία Κοραχάη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93561-188196.jpg

Eπιτέλους το πρώτο βίντεο από τις πρόβες της πολυαναμενόμενης παράστασης που σκηνοθετεί ο Νίκος Καραθάνος. «Σε αυτήν τη ζωή ή θα λυγίσεις ή θα σπάσεις» αναλογίζεται ο ίδιος διαβάζοντας τον τσεχοφικό Βυσσινόκηπο. Μετά τη «Γκόλφω» του Σπύρου Περεσιάδη και το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, ο Καραθάνος αναμετριέται με ένα έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Κύκνειο άσμα του Τσέχωφ, ο Βυσσινόκηπος (1904) είναι ένα έργο αποχαιρετισμού, ένα έργο για το τέλος μιας εποχής. Ο κόσμος αλλάζει και σε αυτό το μεταίχμιο ο συγγραφέας στήνει μια γιορτή της απώλειας. Ο υπέροχος βυσσινόκηπος βγαίνει στο σφυρί, οι ιδιοκτήτες του, αρνούμενοι να αποδεχτούν την αλλαγή, δεν κάνουν τίποτα για να τον σώσουν, η ανευθυνότητα και οι αυταπάτες κυριαρχούν, η χρεοκοπία έρχεται.

Οι ήρωες του έργου, συγχρόνως κωμικοί και τραγικοί, παλεύουν με πείσμα για λίγη ευτυχία. Παγιδευμένοι στο έλεος μιας μεταβατικής εποχής, πρωταγωνιστούν σε μια συγκλονιστική κωμωδία για το μυστήριο της ζωής. Και τότε προβάλλει το ερώτημα: «Γιατί τόση αγωνία κάτω από τόση ομορφιά;»

«Κωμωδία, στιγμές-στιγμές φάρσα» χαρακτήριζε ο ίδιος ο Τσέχωφ το Βυσσινόκηπο. Ο Νίκος Καραθάνος, μαζί με μια ομάδα εξαίρετων ηθοποιών (Θανάσης Αλευράς, Λένα Κιτσοπούλου, Χρήστος Λούλης κ.ά.) υπονομεύοντας τα στερεότυπα που βαραίνουν τις τσεχοφικές αναγνώσεις, προσεγγίζει το έργο ως «αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα», σε μια εκδοχή που λάμπει από καθαρό βλέμμα και απεριόριστη ευαισθησία, συναντώντας –μοιραία– τη σημερινή μεταιχμιακή ιστορική στιγμή.

Δείτε το βίντεο απ' τις πρόβες:

 

INFO: 22/4-9/5

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ