Εικαστικα

Υπartχω!

Το σώμα ως πρώτη ύλη της άλλης Θεσσαλονίκης

Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κι όμως υπartχουν, συντονίζονται υπογείως και, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, βγαίνουν στο φως. Χρόνια τώρα, δίπλα στις άλλες σκηνές της Θεσσαλονίκης, ροκ, γραφιστική, γκουρμέ gurus, λογοτεχνία, ποίηση και αρχιτεκτονική, τα «αρρωστάκια» με το σώμα και τα άλλα που μπορείς να κάνεις πέρα από beaute, clubbing και αέναες περιφορές σε στέκια, δρόμους, γήπεδα, μουσεία, και στις λοιπές λέσχες απόλαυσης, συνευρίσκονται συμπράττοντας σε έναν ακόμα πυρήνα.

image

Γιούλα Χατζηγεωργίου

Η τέχνη της Performance. Ταυτότητες, οντότητες, κοινότητες, εξατομίκευση, αίμα, νερό, σάρκα, πνεύμα, δράση, χειρισμοί, βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία. Ποιοι; Πώς; Γιατί; Μέθοδοι και καλλιτεχνικές πρακτικές, διακριτικές συνευρέσεις και συνομιλίες με άλλες τέχνες που επίσης έχουν τη σωματικότητα ως αναφορά. Συνέβη και συμβαίνει. Πλήρης καταγραφή των όσων συντελέσθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε ένα χρονολόγιο-ανάμνηση, από την έναρξη λειτουργίας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έως και σήμερα. Ήσουν εκεί;

imageΓιώργος Γεροντίδης

Από τις «αξέχαστες» πρώτες μέρες των Χονδρός-Κατσιάνη και της επαναστartiκής οργάνωσης Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ, έως τους σύγχρονους και εν πλήρει «φόρμα» Αλέξανδρο Πλωμαρίτη και Θανάση Σταθόπουλο. Οι επιμελήτριες Δόμνα Γούναρη, Άννα Μυκονιάτη και Ειρήνη Παπακωνσταντίνου συγκέντρωσαν ένα σύνολο εικόνων-ρετροσπεκτίβα σε όσα συνέβησαν αλλά και συνεχίζουν να διαδραματίζονται στον επανartστατικό Βορρά. Αληθεινός, Vason, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Abbas, Λέλα Ράμογλου, Γεροντίδης, κ.α. σε μια έκθεση όπου σώματα αλλά και άλλα «χρήσιμα αντικείμενα» μαρτυρούν το τι τρέχει χρόνια τώρα σε μια ολοζώντανη σκηνή, ασχέτως αν δεν σκοράρει και δεν μαγνητίζει τα πλήθη, το ίδιο μαζικά όπως άλλες εν τη πόλει δραστηριότητες, όπως ο καφές και το ποδόσφαιρο. Παράξενο και όμως τόσο αληθινό... υπartχουν!

«Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες», Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

Έως 6 Ιουνίου, αποθήκη Β1, Λιμάνι

image

Λήδα Παπακωνσταντίνου

Κεντρική εικόνα: Manuel Vason