- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο θόρυβος του Χρίστου Χαλικιά – Το καλλιτεχνικό αμόνι που αντηχεί στην καρδιά της πόλης
Ένας καλλιτέχνης που γεννάει σεισμούς
Ο Χρίστος Χαλικιάς και η καλλιτεχνική του δημιουργία μέσα από το βλέμμα της Εύης Βρεττού
Ο Χρίστος Χαλικιάς δεν δημιουργεί τέχνη – γεννάει σεισμούς. Δεν ζωγραφίζει απλώς – καταστρέφει και αναδομεί. Το έργο του είναι μια κραυγή που σκίζει τον αέρα, μια έκρηξη χρώματος και υλικού που δεν χωράει σε πλαίσια και μουσειακές ευκολίες. Είναι η σφοδρότητα ενός αμονιού που δεν χτυπά μόνο το μέταλλο, αλλά και τη συνείδηση, προκαλώντας ρωγμές στην εφησυχασμένη αισθητική του κόσμου.
Δεν υπάρχουν ήρεμες επιφάνειες στα έργα του, δεν υπάρχουν ασφαλή περάσματα. Ο Χαλικιάς αρνείται την τέχνη ως καταναλώσιμο προϊόν και την επαναφέρει στη φυσική της κατάσταση: ένα πεδίο μάχης, ένας τόπος όπου η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Οι πίνακές του δεν είναι εικόνες, είναι κρατήρες έπειτα από έκρηξη. Σπαράγματα ανθρώπινης αγωνίας, παροξυσμοί ύλης, γραμμές που τρέμουν από ένταση, σαν ηλεκτρικές εκκενώσεις πάνω στον καμβά.
Η τέχνη του δεν προσφέρει παρηγοριά· είναι μια επίθεση, μια ωμή υπενθύμιση ότι η πραγματικότητα δεν είναι ευχάριστη, ότι το ανθρώπινο συναίσθημα δεν μπορεί να περιοριστεί σε συμμετρικές συνθέσεις και ταιριαστά χρώματα. Είναι ένας καθρέφτης που ραγίζει από το ίδιο το βλέμμα του θεατή, γιατί αναγνωρίζει σε αυτόν τη βία της αλήθειας. Ο Χρίστος Χαλικιάς δεν χαρίζεται. Δεν κατασκευάζει όνειρα, αλλά εφιάλτες που πρέπει να δεις για να ξυπνήσεις.
Η δημιουργία του δεν περιορίζεται από υλικά ή φόρμες. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει μέσο έκφρασης – καμβάς, ξύλο, μέταλλο, ακόμα και η ίδια η εγκατάλειψη ενός έργου στη φθορά του χρόνου. Το ζητούμενο δεν είναι η τελειότητα, αλλά η ένταση, η αλήθεια, η ίδια η πάλη με το ακατέργαστο. Ο Χαλικιάς δεν προσφέρει «ωραία» έργα. Προσφέρει εμπειρίες που σε αφοπλίζουν, που σε τοποθετούν μέσα στη δίνη τους και σε αναγκάζουν να σταθείς αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον εαυτό.
Δεν υπάρχει χώρος για το «ωραίο» στην τέχνη του. Το ωραίο είναι ένα ψέμα, ένας συμβιβασμός. Ο ίδιος δεν συμβιβάζεται. Η δουλειά του δεν είναι προϊόν· είναι ανάγκη, είναι η ίδια η ένταση του παλμού της ζωής που αρνείται να καμφθεί. Δεν έχει σημασία αν ενοχλεί, δεν έχει σημασία αν αναστατώνει – αυτή είναι η αποστολή της.
Ο Χαλικιάς είναι μια βροντή μέσα στην πόλη, ένας παλμός που πάλλεται με τον ήχο του αμονιού που αντηχεί μέσα στο χάος της σύγχρονης ύπαρξης. Δεν δημιουργεί για να αρέσει. Δημιουργεί για να μην μπορείς να τον αγνοήσεις. Η τέχνη του δεν είναι απλώς μια μορφή έκφρασης· είναι μια πράξη αντίστασης, ένας μονόλογος που μετατρέπεται σε κραυγή, μια δύναμη που δεν υποχωρεί, που δεν ζητά την αποδοχή, αλλά απαιτεί την αναμέτρηση.
Η πόλη δεν μπορεί να αγνοήσει τον θόρυβο του Χαλικιά. Είναι εκεί, παλλόμενος στις επιφάνειες, στις χαρακιές, στις αποχρώσεις που φλέγονται στο φως. Είναι ένα αμόνι που δεν σταματά να χτυπά, ένας καλλιτεχνικός κεραυνός που διαπερνά τη νύχτα. Και όσοι τολμήσουν να σταθούν απέναντί του, θα βρεθούν μπροστά στην πιο άγρια μορφή της αλήθειας τους...
*Η Εύη Βρεττού είναι συγγραφέας, φιλόλογος και ποιήτρια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια ζωή γεμάτη τέχνη και οι διαφορετικές ζωές του από τη Σουηδία και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο και την Αθήνα
Συνέντευξη με τον γνωστό εικαστικό για τη νέα του έκθεση «Χνάρια, μορφές και απόηχοι», τη σχέση του με τη θάλασσα, τη μνήμη και την τέχνη
«Η ζωγραφική αποτελεί τη μόνη πραγματική μου ταυτότητα»
Από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Ελληνική μόδα, πολιτισμός και βιωσιμότητα στις Βρυξέλλες, στην έκθεση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.