- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Escapism: Μια ομαδική έκθεση για την έννοια της απόδρασης
Η έκθεση, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Θεοδώρας Κουμουνδούρου, εγκαινιάζει μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων στη SG Gallery του St. George Lycabettus
Escapism: 9 καλλιτέχνες σε μια ομαδική έκθεση για τις έννοιες της απόδρασης και της αναζήτησης νέων εμπειριών στη SG Gallery του St. George Lycabettus
Η επιθυμία μας να αποδράσουμε από την καθημερινότητα είναι σχεδόν ενστικτώδης. Όλοι, σε κάποιο σημείο, έχουμε νιώσει την ανάγκη να ξεφύγουμε, να αλλάξουμε περιβάλλον, να βιώσουμε κάτι διαφορετικό, έστω και προσωρινά. Και τι καλύτερο από ένα ταξίδι ή μια διαμονή σε ξενοδοχείο, όπου κάθε λεπτομέρεια – από την υφή των φρεσκοστρωμένων σεντονιών μέχρι το τελετουργικό του room service – ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας και μας μεταφέρει σε μια άλλη πραγματικότητα;
Αυτή τη διάθεση για απόδραση και αναζήτηση νέων εμπειριών εξερευνά η «Escapism», η ομαδική έκθεση που εγκαινιάζει μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις στο St. George Lycabettus. Τα έργα της έκθεσης δημιουργούν έναν διάλογο μεταξύ τέχνης, αισθήσεων και του διαχρονικού μυστηρίου που περιβάλλει τα δωμάτια των ξενοδοχείων.
Τα ξενοδοχεία δεν είναι απλά χώροι διαμονής· είναι μικρές θεατρικές σκηνές, όπου κάθε επισκέπτης γράφει τη δική του ιστορία. Από τη στιγμή που κάποιος κάνει check-in, το δωμάτιο αλλάζει χαρακτήρα. Μπορεί να είναι καταφύγιο, χώρος περισυλλογής, ή ακόμα και σκηνικό για κάτι απρόβλεπτο. Ποιος δεν έχει αναρωτηθεί τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των άλλων δωματίων; Ποιοι είναι οι ένοικοί τους; Τι συνήθειες κουβαλούν μαζί τους;
Αυτή η γοητευτική αίσθηση του άγνωστου, της προσωρινής κατοίκησης και της μεταμόρφωσης των χώρων αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, από τον Edward Hopper, που στο διάσημο έργο του Hotel Room αποτυπώνει τη μοναχικότητα μιας γυναίκας σε ένα ανώνυμο δωμάτιο, μέχρι τη Sophie Calle, που μέσα από τη σειρά The Hotel: Room 47 εξερευνά τα ίχνη των επισκεπτών στα δωμάτια των ξενοδοχείων.
Η έκθεση Escapism παρουσιάζει έργα τέχνης που ενσωµατώνουν ή συµβολίζουν στοιχεία που βρίσκονται συνήθως στα δωµάτια του ξενοδοχείου. Τα έργα από ύφασµα παραπέµπουν στα σεντόνια και τη µοκέτα του δωµατίου, ενώ οι µεταλλικές υφές ή οι επιφάνειες αντανάκλαση αναφέρονται στα παράθυρα και τους καθρέφτες. Ακόµη και το άρωµα - ένα συχνά ανεπαίσθητο αλλά καθοριστικό χαρακτηριστικό των boutique hotels - έχει ενσωµατωθεί στην επιµέλεια της έκθεσης. Τέλος, τα έργα τέχνης κάνουν διάλογο µε µια προσεκτικά επιµεληµένη «σκηνοθετηµένη γωνιά», που προσοµοιώνει ένα δωµάτιο ξενοδοχείου επιπλωµένο µε συλλεκτικά κοµµάτια design. Καθένα από αυτά τα στοιχεία παίζει ζωτικό ρόλο στην εµπειρία απόδρασης των επισκεπτών. Ακριβώς όπως ένα δωµάτιο ξενοδοχείου ξυπνά και ανανεώνει τις αισθήσεις των επισκεπτών του, τα έργα τέχνης αυτής της έκθεσης θα εµπλακούν και θα ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις όσων τα εξερευνούν. Η έκθεση στοχεύει να παντρέψει την ανάγκη για απόδραση µε την έξαρση της περιέργειας που δηµιουργούν τα δωµάτια του ξενοδοχείου.
Η έκθεση «Escapism» σηματοδοτεί, λοιπόν, την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για τη SG Gallery του St. George Lycabettus, που αποκτά μια ανανεωμένη καλλιτεχνική ταυτότητα. Η έκθεση είναι η πρώτη από μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων που φιλοδοξούν να μετατρέψουν το ξενοδοχείο σε έναν δυναμικό χώρο σύγχρονης τέχνης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ηη σύµβούλος τέχνης και επιµελήτρια, Θεοδώρα Κουμουνδούρου, η οποία αναλαμβάνει τη νέα αισθητική κατεύθυνση του χώρου.
INFO:
Επιµέλεια: Θεοδώρα Κουµουνδούρου
Σχέδιο: Κυβέλη Ζωή
Γραφιστικά: Ίσοµπελ Βασιλοπούλου
Εγκαίνια: Πέµπτη 13 Φεβρουαρίου, 6µµ.- 9µµ.
Διάρκεια έκθεσης: 14 Φεβρουαρίου-12 Απριλίου 2025
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Παρασκευή: 12:00-20:00, Σάββατο: 11:00-16:00 ή µε κατόπιν ραντεβού.