Εικαστικα

Portals: Μια φουτουριστική «γέφυρα» συνδέει Δουβλίνο με Νέα Υόρκη

Το visual δρώμενο φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές γωνιές της γης, κάποτε με αναπάντεχες συνέπειες

Γιώργος Δήμος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Portals: Ο Benediktas Gylys δημιούργησε μια φουτουριστική «γέφυρα» που συνδέει το Δουβλίνο με τη Νέα Υόρκη

«Τα Portals αποτελούν μία πρόσκληση για να γνωρίσει κανείς ανθρώπους πέρα από τα σύνορα και τις διαφορές και να κατανοήσει τον κόσμο μας όπως πραγματικά είναι —ενωμένος και ένα πράγμα». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Λιθουανός καλλιτέχνης, Benediktas Gylys, για να περιγράψει το έργο του, που συνδέει το Δουβλίνο της Ιρλανδίας με τη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. Πρόκειται για ένα 24ωρο visual live stream, που επιτρέπει σε περαστικούς και από τα δύο αστικά κέντρα να γνωρίζονται, να φλερτάρουν ή να κάνουν αστεία μεταξύ τους, ενώ βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. 

Ο Δήμαρχος του Δουβλίνου, Daithí de Róiste, εγκαινίασε το «Portal» την Τετάρτη, λέγοντας σχετικά: «Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για τη σύνδεση του Δουβλίνου με τη Νέα Υόρκη, καθώς οι δύο πόλεις μοιράζονται δυνατούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς».

Οι αντιδράσεις στη Νέα Υόρκη υπήρξαν εξίσου θερμές, καθώς σε ένα συγκινητικό στιγμιότυπο που μοιράστηκε ένα ιρλανδικό πανεπιστήμιο, μία φοιτήτρια άγγιξε με το χέρι της εκείνο της μητέρας της, που ζει στο Μανχάταν.

Άλλα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, δείχνουν ανθρώπους που ενόσω βλέπουν ο ένας τον άλλο μέσω των «Portals», μιλάνε μαζί και στο τηλέφωνο, έχοντας επικοινωνία σχεδόν σαν να βρίσκονταν στον ίδιο χώρο. Δεν έλειψαν, βέβαια, και μερικές συναντήσεις που δεν ήταν το ίδιο κόσμιες, σε μία από τις οποίες αναγκάστηκε να παρέμβει μέχρι και η αστυνομία. 

Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση και η ενεργοποίηση της νέας «πύλης» του Gylys υπήρξε ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη, με πλήθη να μαζεύονται γύρω από αυτήν για να δουν τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τα εγκαίνια είχαν επίσης στόχο να αναδείξουν το Δουβλίνο ως την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού για το 2024.

Στο Μανχάταν, τα «Portals» βρίσκονται στη Flatiron South Public Plaza, το Broadway και το 23rd Street, ενώ στο Δουβλίνο το μοναδικό «Portal» βρίσκεται στην οδό O’Connell. Άλλες «πύλες» εγκαθίστανται τώρα στο Λούμπλιν της Πολωνίας και το Βίλνιους της Λιθουανίας, σύμφωνα με το website του δημιουργού τους.