Εικαστικα

Makryammos Ephemeral Art Residency: Η Chiara Camoni στη Θάσο

Το φετινό προγράμμα επικεντρώνεται στην υφαντική

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Chiara Camoni, Senza Titolo (una Tenda), 2019
Chiara Camoni, Senza Titolo (una Tenda), 2019© Camilla Maria Santini

Makryammos Ephemeral Art Residency: Η καλλιτέχνις Chiara Camoni είναι η φιλοξενούμενη στο πρόγραμμα που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στη Θάσο και επικεντρώνεται στην υφαντική.

Η καλλιτέχνης Chiara Camoni είναι φέτος η δεύτερη φιλοξενούμενη του πετυχημένου Makryammos Ephemeral Art Residency. Το έργο της Chiara περιλαμβάνει σχέδια, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις και προκύπτει από συλλογικές εμπειρίες. Αντλώντας από μια παράδοση που κυμαίνεται από την Arte Povera μέχρι την τοπική χειροτεχνία, δημιουργεί τέχνη από φυσικά υλικά (πηλό, ξύλο, φυτά, μαλλί, φυσικές βαφές και ίνες) που συλλέγει γύρω από το ορεινό χωριό της Τοσκάνης όπου ζει και εργάζεται. Η απελευθέρωση και η διαίσθηση είναι δύο βασικές αρχές λειτουργίας στο έργο της καλλιτέχνιδας. Η προγονική γνώση και η λαϊκή τεχνογνωσία, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται από τη μια γενιά στην άλλη, βρίσκονται στο επίκεντρο της καθημερινής της πρακτικής.

Chiara Camoni, Senza Titolo (una Tenda), 2019
Chiara Camoni, Senza Titolo (una Tenda), 2019

Στη συνέχεια της επιτυχίας της πρώτης έκδοσης του προγράμματος το 2022, με τον αγρότη-καλλιτέχνη Peng Zhang, που επικεντρώθηκε γύρω από τα ερωτήματα «Τι ίχνη αφήνεις πίσω σου;» η δεύτερη έκδοση επικεντρώνεται στην υφαντική. Τεχνικές χειροτεχνίας όπως η υφαντική, η κεραμική και η φυσική βαφή προσφέρουν γνώσεις για βιώσιμους τρόπους παραγωγής, καλλιτεχνικής δημιουργίας και δημιουργίας κοινοτήτων. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά έχουν μακρόχρονες παραδόσεις στην υφαντική και μια κληρονομιά που αξίζει να διατηρηθεί.

Tο Makryammos Ephemeral Art Residency προσφέρει μια μηνιαία διαμονή, σε έναν προσκεκλημένο καλλιτέχνη ή δημιουργό. Προσφέροντας την ευκαιρία να ξεκουραστεί, να στοχαστεί και να αναπτύξει ένα εφήμερο έργο τέχνης στη Θάσο. Το έργο του καλλιτέχνη είναι πάνω στη διασταύρωση της εφήμερης τέχνης, της φύσης και της χειροτεχνίας.

Chiara Camoni, About this and that. The self and the other. Like everything. Εγκατάσταση στο MOSTYN, Ουαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νοέμβριος 2019.© Dewi Llwyd
Chiara Camoni, About this and that. The self and the other. Like everything. Εγκατάσταση στο MOSTYN, Ουαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νοέμβριος 2019.© Dewi Llwyd

Αξιοποιώντας τη μοναδική αίσθηση της Θάσου, ο συμμετέχων μπορεί να εμπνευστεί από τις αντιθέσεις του νησιού: η φασαρία των τουριστών σε σχέση με τα θαλάσσια τοπία και τα αρχαιολογικά ευρήματα-  φευγαλέα καλοκαιρινή διασκέδαση σε σχέση με τα παλιά έθιμα που εξακολουθούν να τηρούνται από τους ντόπιους- τα αγγλικά ως παγκόσμια γλώσσα σε σχέση με τις τοπικές διαλέκτους- η παραγωγή αποβλήτων ως αποτέλεσμα του τουριστικού τομέα και των βιομηχανικών παρεμβάσεων στο τοπίο (λατομεία μαρμάρου) σε σχέση με την πλούσια βιοποικιλότητα.

Makryammos Bungalows, οι παραθαλάσσιες σουίτες

Παράλληλα με το πρόγραμμα φιλοξενίας το Makryammos Ephemeral Art Residency προσφέρει φέτος ένα μοναδικό εργαστήριο διάρκειας μίας εβδομάδας «Threads of Nature: On Weaving. The basic technique of an ancient craft linked to the nature of Thasos», για 12 εθνικούς και διεθνείς καλλιτέχνες/χειροτέχνες αλλά και αφοσιωμένους ερασιτέχνες. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων, εργαστηρίων και περιηγήσεων στο νησί, που συνδέονται με την πρακτική της υφαντικής.x

Η ιδέα είναι να διαμορφωθεί μια οργανική πλατφόρμα φέρνοντας σε επαφή προσκεκλημένους ειδικούς από διαφορετικούς τομείς, όπως η αρχαιολόγος κλωστοϋφαντουργίας και ερευνήτρια Σοφία Τσουρινάκη, η ερευνήτρια Πολιτιστικής Ανθρωπολογίας και Ιερών Φυσικών Χώρων Δρ Καλλιόπη Στάρα, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Kim Knoppers, οι ντόπιες υφάντρες και η προσκεκλημένη καλλιτέχνης Chiara Camoni. Στόχος του residency είναι να παρουσιάσει τους καινοτόμους τρόπους με τους οποίους τέτοιες παραδοσιακές μορφές τέχνης είναι κομμάτι της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης, πέρα από το να προσφέρει έμπνευση στην καλλιτέχνιδα που φιλοξενείται και να καθιερώσει τη συνέχιση της παραδοσιακής υφαντικής της Θάσου.

Βιωματικές Δράσεις Υφαντουργίας μέσα στο Δάσος: Εργαστήρι Ύφανσης Σοφία Τσουρινάκη
Βιωματικές Δράσεις Υφαντουργίας μέσα στο Δάσος: Εργαστήρι Ύφανσης, Σοφία Τσουρινάκη.

(Το Makryammos Ephemeral Art Residency διοργανώνεται από την KORAX και ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της εικαστικού Μαρίας Μιτζάλη, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Sylvia Sachini και την επιμέλεια της Kim Knoppers.

Το πρόγραμμα φιλοξενείται από το Makryammos Bungalows. Η φετινή έκδοση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την υποστήριξη του Δήμου Θάσου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Κάστρο».) Το εργαστήριο υφαντικής που θα πραγματοποιηθεί 25-30 Σεπτέμβρη στη Θάσο με τίτλο: «Threads of Nature, On Weaving. The basic technique of an ancient craft linked to the nature of Thasos - Νήματα της Φύσης, Υφαντική: Οι βασικές τεχνικές μιας αρχαίας τέχνης και η σχέση της με τη φύση της Θάσου» με διδάσκοντες τους: Σοφία Τσουρινάκη, αρχαιολόγο κλωστοϋφαντουργίας και ερευνήτρια, Δρ. Καλλιόπη Στάρα ερευνήτρια Πολιτιστικής Ανθρωπολογίας και Ιερών Φυσικών χώρων, Kim Knoppers ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης, Chiara Camoni προσκεκλημένη καλλιτέχνη του Makryammos Ephemeral Art Residency 2023. Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές.

Το εργαστήριο γίνεται στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών «Makryammos Ephemeral Art Residency» στα Μακρυαμμός Bumngalows που οργανώνεται από την ΚΟΡΑΞ ΑΜΚΕ με την υποστήριξη της Ι.Σαραντης ΑΕ, του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο» και του Δήμου Θάσου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ