Εικαστικα

9 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 22 - 28 Ιουνίου 2023

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο ΚΠΙΣΝ, νέοι Έλληνες ζωγράφοι στη Δημοτική Πινακοθήκη, Βάκχες με τον Δημήτρη Λάλο, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στα Βριλήσσια, Back to Athens στο Μέγαρο Ησαϊα κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 877
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την περφόρμανς του Ευάγγελου Παπαδάκη, "Embrassing otherness"
Back to Athens 10: Από την περφόρμανς του Ευάγγελου Παπαδάκη, "Embrassing otherness" © Θησέας Μαρκόπουλος

9 πολιτιστικές προτάσεις για την εβδομάδα 22-28 Ιουνίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο SNFNostos
Ποια ηθικά ζητήματα εγείρονται όταν γίνεται χρήση chatbots σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας; Πώς μπορεί η δημιουργική έκφραση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του τραύματος; Η ψυχική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο του συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που φέρνει στην Αθήνα διεθνείς στοχαστές, ερευνητές και ακτιβιστές να συζητήσουν για τις επιπτώσεις της μοναξιάς, τον ρόλο της τέχνης και της τεχνολογίας, τις συνέπειες της κοινωνικής περιθωριοποίησης, την ψυχική υγεία των νέων κ.ά. Ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Γκλεν Κλόουζ (συνιδρύτρια του Bring Change to Mind) και Γκόλντι Χον (ιδρύτρια του MindUP), ο ψυχίατρος Σάντερ Μαρξ, ο παιδοψυχίατρος Χάρολντ Σ. Κόπλεβιτς, ο συνιδρυτής του March For Our Lives, Ντέβιντ Χογκ. Το απόγευμα της Πέμπτης, βέβαια, οι προβολείς θα είναι στραμμένοι στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα συζητήσει με τον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο για τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών.
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 22 & 23 Ιουνίου

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο SNFNostos
© Pari Dukovic

Ένα Encore για τη νέα ελληνική ζωγραφική
Ποια η γλώσσα, οι χειρονομίες και τα θέματα που απασχολούν νεότερους Έλληνες ζωγράφους, ηλικίας περίπου έως 40 ετών; Έργα 33εικαστικών παρουσιάζουν οι επιμελητές Ελένη Κούκου (σύμβουλος συλλογών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), Θεόφιλος Τραμπούλης (σύμβουλος εκδόσεων του ΕΜΣΤ) και Χριστόφορος Μαρίνος (επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ). Μια έκθεση που διοργανώθηκε σε μια πρώτη έκφανσή της το 2021 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και λαμβάνει δομικά υπόψιν της τον τρόπο με τον οποίο οι ζωγράφοι σκέφτονται το παρόν και την ιστορικότητα του έργου τους αλλά και της σύγχρονης ζωγραφικής.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 27 Ιουνίου-10 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια: 18:00-22:00)

Στέλιος Καραμανώλης, "Άτιτλο" (2022)
Στέλιος Καραμανώλης, "Άτιτλο" (2022)

10 χρόνια Back to Athens
Από το 2012 καταθέτει τη ματιά του στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας ανοίγοντας ξανά χώρους με τη δική τους, ιδιαίτερη ιστορία στο εμπορικό τρίγωνο και την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Φέτος επιστρέφει με υπότιτλο «Geometry of a rational, a review» και επιδιώκει να εξετάσει τις σχέσεις μεταξύ καλλιτεχνών αλλά και του έργου τους και τον πραγματικό αντίκτυπο που έχουν στην κοινωνία. Είκοσι δύο επιμελητικές προτάσεις (από τους Χλόη Ακριθάκη, Aποστόλη Αρτινό, Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, Στρατή Πανταζή, Δημήτρη Τρίκα, Φίλιππο Τσιτσόπουλο κ.ά.), εγκαταστάσεις, περφόρμανς και έργα από 168 καλλιτέχνες σ’ ένα κτίριο κόσμημα στην Πατησίων.
Μέγαρο Ησαία, 28 Ιουνίου-2 Ιουλίου

Αποστόλης Λεμπέσης, "Bound in darkness"
Αποστόλης Λεμπέσης, "Bound in darkness"

Οι μεταφεμινιστικές αφηγήσεις της Mira Dancy
Σώματα σε μεταιχμιακές καταστάσειςπλασμένα με σκληρά περιγράμματαχρώματος, αφαιρετικές φιγούρες σμιλεμένες σε πλέξιγκλας και βινύλια. Έναν αναστοχασμό πάνω στην αλλαγή, τη μετάβαση, τη μονιμότητα και όσα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του ορατού προτείνει μέσα από τη νέα της δουλειά η καλλιτέχνιδα από το Λος Άντζελες. Για την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αθήνα, με τίτλο «See-Thru Palm», αναπτύσσει ένα εικονογραφικό σύμπαν σε περιδίνηση στο οποίο πρωταγωνιστούν αποκλειστικά γυναικεία σώματα σε δυναμικές αποδόσεις, γεμάτες κίνηση.
Δυο Χωριά, έως 29 Ιουλίου 

Mira Dancy, "Red root"
Mira Dancy, "Red root"

Βάκχες με τον Δημήτρη Λάλο
Για «μια δυναμική εκδοχή των Βακχών με τις ρίζες της παράστασης βαθιά στην παράδοση», όπου ο ήχος της λύρας και του νταουλιού συνδυάζονται με σύγχρονα ηχοτοπία και τα σώματα των ηθοποιών ελευθερώνονται σε έναν οργιαστικό χορό (μια κινησιολογία βασισμένη στην τελετουργία των Αναστεναρίων) μας προετοιμάζει η σκηνοθέτις Έλενα Μαυρίδου. Η ίδια κρατά τον ρόλο της Αγαύης σε έναν θίασο γνωστών ερμηνευτών στον οποίο συμμετέχουν οι Δημήτρης Λάλος(Διόνυσος), Γιώργος Χριστοδούλου (Πενθέας), Βίκυ Βολιώτη (Τειρεσίας), Θανάσης Δόβρης (Κάδμος).
Κηποθέατρο Παπάγου, 26 Ιουνίου στις 21:00

"Βάκχες" με τον Δημήτρη Λάλο
© Μάριος Κουρουνιώτης

Pan Pan Mazoha στο Γκάζι
Ένα πάρτυ σε… «Ανισόπεδη ντίσκο», γεμάτο πρωταθλητές στον χορό υπόσχονται οι δυο γνωστοί Έλληνες μουσικοί αυτή την Πέμπτη.O Pan Pan με full band φίλων σε synthesizers, βιολί, κιθάρα, drums και φωνές παρουσιάζουν τις Φαντασμαγορίες του, αλλά και μουσικές από το κοντινό μέλλον. Ο Μazoha (Τζίμης Πολιούδης), πάλι, έρχεται στο ραντεβού με κομμάτια από τα άλμπουμ του ΠΡΤΘΛΤΣ και Τώρα Χορός.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 22 Ιουνίου στις 20:00

Pan Pan
Pan Pan

H Φιόνα Μουζακίτη και «Ο κήπος της Κίρκης»
Η «Οδύσσεια» του Ομήρουκαι συγκεκριμένα η συνάντηση του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης με την μάγισσα Κίρκη εμπνέει τη νέα σειρά κινουμένων ψηφιακών κολλάζ της γνωστής εικαστικού. Έργο συμβολικό που αναφέρεται στην ομορφιά και στην μαγεία της φύσης, παρουσιάζει επίσης την αρχετυπική αντίθεση μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. Βασίζεται σε φωτογραφίες τοπίων που η καλλιτέχνιδα έχει τραβήξει στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στην Πελοπόννησο και αντικείμενα-μικρά γλυπτά που έχει κατασκευάσει από πλαστελίνη η μεταλλικό χαρτί.
Evripides Art Gallery, 22 Ιουνίου-1 Ιουλίου (εγκαίνια στις 18:00-22:00)

Φιόνα Μουζακίτη, "Ο κήπος της Κίρκης"

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στα Βριλήσσια
Η βροχή μας τα χάλασε την περασμένη Παρασκευή αλλά το ραντεβού με τον δημοφιλή τραγουδοποιό δεν θα το χάσουμε. Με την ιστορική μπάντα του (Σταύρος Λάντσιας, Μιλτιάδης Παπαστάμου, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Μιχάλης Καπηλίδης) έρχονται αυτή την εβδομάδανα μοιραστούν αγαπημένα τραγούδια κι απρόσμενες διασκευέςαπό το πρόγραμμα που παρουσίασαν τον χειμώνα περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα.
Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη», 23 Ιουνίου στις 21:00

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Οι αντιθετικοί κόσμοι του Χρήστου Καλόγηρου
Στους καμβάδες του το πραγματικό συναντά το υπερρεαλιστικόκαθώςαλληγορικές απεικονίσεις –κυρίως ζωόμορφες ή και απλά απεικάσματα ταπεινών χρηστικών αντικειμένων– ενσωματώνονται σε πολύχρωμα μινιμαλιστικά περιβάλλοντα. Στην πρώτη ατομική του έκθεση, με τίτλο «Sweetlemonpie», ο 36χρονος καλλιτέχνης μας συστήνει τις ζωγραφικές του αφηγήσεις που τροφοδοτούν η μνήμη και οι φαντασιώσεις των παιδικών του χρόνων στα Γιάννενα αλλά και το ενδιαφέρον του για την επιστήμη και τη βιολογία.
Gallery Genesis, έως 8 Ιουλίου

Χρήστος Καλόγηρος, "Chocolate cake"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ