Εικαστικα

Η Νεοελληνική Τέχνη του 19ου και 20ού αιώνα σε μια ανοιχτή δημοπρασία κι έκθεση στο Ζάππειο από τη VERGOS Auctions

118 σπουδαία έργα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών σε μία τριήμερη έκθεση με ελεύθερη είσοδο

Νατάσσα Καρυστινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 1 Ιουνίου, και τριήμερη ανοιχτή έκθεση, από 29 έως 31 Μαΐου, από τη VERGOS Auctions.

Ο πρώτος οίκος στην Ελλάδα που καθιέρωσε εκθέσεις έργων τέχνης που πρόκειται να παρουσιαστούν σε δημοπρασία, η VERGOS Auctions, υποδέχεται το κοινό στην έκθεση που ανοίγει αυλαία τη Δευτέρα 29 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 31 Μαΐου στο χώρο του Ζαππείου. Η έκθεση που είναι με ελεύθερη είσοδο, διοργανώνεται με αφορμή τη «Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα» που θα λάβει χώρα την πρώτη μέρα του φετινού καλοκαιριού, Πέμπτη 1 Ιουνίου, στις 6:30 μμ, επίσης στο Ζάππειο.

Οι φιλότεχνοι  μπορούν να συνδυάσουν την έκθεση με μία βόλτα στους ολάνθιστους κήπους  του Ζαππείου και να απολαύσουν τέχνη, χρώματα και αρώματα σε ένα μοναδικό, φυσικά στημένο σκηνικό. 118 αριστουργήματα της νεότερης ελληνικής τέχνης εκτίθενται στο Ζάππειο, μία εικαστική ατραξιόν στην πόλη για τις επόμενες ημέρες. Το έργο – σύμβολο του τελευταίου μήνα της Άνοιξης, ο «Μάης» του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), είναι δικαίως ο πρωταγωνιστής της έκθεσης και ανήκει σε μία αριστουργηματική σειρά από 12 πίνακες, έναν για κάθε μήνα του χρόνου, όπως τους εμπνεύστηκε ο Έλληνας ζωγράφος.

«...Εμπνεύστηκα γι’ αυτές τις 12 εικόνες, όχι από τα βυζαντινά, όπως ενόμισαν πολλοί, αλλά από τις διακοσμήσεις Louis Philippe με φόντο χρυσό, όσο και τις γαλλικές εικόνες της Σταυρώσεως του 15ου αιώνος, που βάζουν στο Χριστό ένα ζώσμα από διαφανές μεταξωτό ύφασμα. Κι αυτές με φόντο χρυσό κατ’ απομίμηση των βυζαντινών.», είχε αναφέρει ο Γιάννης Τσαρούχης, κάποτε, μεταξύ άλλων, σχετικά με το σύνολο αυτών των έργων.

Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989), Μάης, λάδι σε ξύλινο πάνελ, 80 x 55 cm

Not to be missed για τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης, στην έκθεση περιλαμβάνεται ένα από τα αντιπροσωπευτικά έργα της δεκαετίας του 1980 της διεθνούς φήμης ζωγράφου και γλύπτριας Chryssa (1933-2013), το «Newspaper» που μόνο απαρατήρητο δεν περνά όπου κι αν έχει φιλοξενηθεί. Με έργα της να έχουν εκτεθεί και να αποτελούν ακόμη μέρος συλλογών μερικών από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο όπως το ΜΟΜΑ και το Solomon R. Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη, το ενδιαφέρον της Chryssa εστιάζεται στη δύναμη της μη αναγνωρίσιμης έννοιας των γραμμάτων και έτσι δημιουργεί για ένα διάστημα, πίνακες με έμπνευση από τη δομή της εφημερίδας.

Lot72, Chryssa (1933-2013), Newspaper, λάδι σε μουσαμά, 100 χ 76 cm

Κι αν ο «Μάης» είναι δικαίως ο πίνακας με την υψηλότερη τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, δεκάδες ζωγραφικές και γλυπτικές δημιουργίες των δύο τελευταίων αιώνων, είναι διαθέσιμες προς τέρψη οφθαλμών και ψυχής και φυσικά προς αγορά την ημέρα της δημοπρασίας, από καλλιτέχνες που δεν χρειάζονται συστάσεις: Φώτης Κόντογλου, Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ), Κωνσταντίνος Παρθένης, Γκίκας (Χατζηκυριάκος), Σπύρος Βασιλείου, Γεώργιος Ιακωβίδης, Θεόδωρος Ράλλης, Γιάννης Σπυρόπουλος, Σπύρος Παπαλουκάς, Γιάννης Μόραλης, Παναγιώτης Τέτσης, Γιάννης Γαΐτης, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Χρίστος Καράς, Αλέκος Φασιανός, Παύλος Σάμιος, Γιάννης Κόττης, Θανάσης Τσίγκος, Δημήτρης Μυταράς, Μποστ (X. Mποσταντζόγλου), Γιώργος Λαζόνγκας, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρήστος Μποκόρος, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Takis (Βασιλάκης), Pavlos, Τζων Χριστοφόρου, Απόστολος Γεωργίου, Γιάννης Ψυχοπαίδη κ.α.

Lot84, Αλέκος Φασιανός, Μπλε Άνθρωπος, λάδι και γλουάς σε χαρτί επικολλημένο σε μουσαμά, 106 x 75 cm,

Με τη «Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα» αλλά και τη free entrance τριήμερη έκθεση που θα προηγηθεί, η VERGOS Auctions δίνει μία διπλή ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να έρθει σε απόσταση αναπνοής με έργα καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών. Από τη μία το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκθεμάτων αποτελεί μέρος ιδιωτικών συλλογών και σπανίως συμπεριλαμβάνεται σε εκθέσεις, και από την άλλη η δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος τη «μεγάλη εικόνα» για το έργο που τον ενδιαφέρει, δείχνει την open minded προσέγγιση για τη διεξαγωγή μίας δημοπρασίας στη σύγχρονη εποχή. Μια best practice τακτική που συμβαίνει στο εξωτερικό και έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του αγοραστικού κοινού με τη Gen Z και τους Millennials οι οποίοι θέλουν να σερφάρουν, καθώς υπάρχει πλέον και η δυνατότητα συμμέτοχής online ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα του Οίκου.

Lot69, Pavlos (1930-2019), Δύο λάστιχα, χαρτί αφίσας και plexiglass, 144 x 80 cm

Μέσα από επεξηγηματικές ομαδικές ξεναγήσεις σε μαθητές και σπουδαστές τα τελευταία χρόνια, η VERGOS Auctions παρέχει πληροφορίες για τα έργα και λύνει απορίες για τον τρόπο με τον οποίο κανείς μπορεί να λάβει μέρος σε μία δημοπρασία. 30 χρόνια εμπειρίας, περισσότερες από 200 δημοπρασίες και πάνω από 70.000 έργα τέχνης είναι οι αριθμοί που μιλούν για το know how του μεγαλύτερου και μακροβιότερου οίκου δημοπρασιών της Ελλάδας.

Λίγο πριν η Άνοιξη δώσει τη θέση της στο Καλοκαίρι, η VERGOS Auctions μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε, είτε μας συναρπάζει η χαρά και ο ενθουσιασμός του συλλέκτη είτε μας κινητροδοτεί η αξία μίας επένδυσης.

Lot57,Takis (1925-2019), Σινιάλο (1972), σίδηρος, αλουμίνιο και μπρούντζος, 409,5 χ 221 x 40,5 cm

Η έκθεση της VERGOS Auctions στο Ζάππειο θα είναι ανοιχτή για το κοινό:

  • Δευτέρα 29 Μαΐου, 12:00 πμ - 9:00 μμ
  • Τρίτη 30 Μαΐου, 10:00 πμ - 9:00 μμ
  • Τετάρτη 31 Μαΐου, 10:00 πμ - 9:00 μμ

Η «Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα» θα διεξαχθεί την Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 6:30 μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δημοπρασία και τους τρόπους συμμετοχής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com