Εικαστικα

Πέθανε η καταξιωμένη γλύπτρια Σοφία Βάρη

Ήταν σύζυγος του διάσημου γλύπτη Φερνάντο Μποτέρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σοφία Βάρη
© Pascal Le Segretain/Sygma via Getty Images

Πέθανε η γλύπτρια Σοφία Βάρη - Σε ηλικία 83 ετών - Τι είχε πει σε συνέντευξη για την τέχνη

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η ζωγράφος και γλύπτρια Σοφία Βάρη, σύζυγος του Κολομβιανού γλύπτη Φερνάντο Μποτέρο.

Η καταξιωμένη Ελληνίδα εικαστικός, όπως σημειώνουν ισπανόφωνες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, άφησε την τελευταία της πνοή εχθές, Παρασκευή 5 Μαΐου, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Στο πλευρό της μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν η οικογένειά της.

Ποια ήταν η Σοφία Βάρη

Η Σοφία Βάρη γεννήθηκε στη Βάρη Αττικής από πατέρα Έλληνα και μητέρα με καταγωγή από την Ουγγαρία.

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Τα πρώτα της ζωγραφικά έργα ήταν παραστατικά αλλά από τη δεκαετία του 1970 και μετά μεταπήδησε στη γλυπτική. Στα έργα της, μεγάλων διαστάσεων, χρησιμοποιούσε μπρούτζο και μάρμαρο. Επιπλέον είχε ασχοληθεί με τα κοσμήματα και τα κολάζ.

Τα έργα της φιλοξενούνται στις μόνιμες συλλογές σημαντικών μουσείων όπως το Μουσείο Τέχνης Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή (Αθήνα), στο Παλάτσο Βέκιο (Φλωρεντία), στο Μουσείο Πέρα (Κωνσταντινούπολη) κ.α.

Επίσης έργα της εκτίθενται σε αρκετούς δημόσιους χώρους.

Ο Φερνάντο Μποτέρο με τη σύζυγό του Σοφία Βάρη
Ο Φερνάντο Μποτέρο με τη σύζυγό του Σοφία Βάρη © EPA/LUIS EDUARDO NORIEGA

«Στην πραγματικότητα ήμουν πάντα μια γλύπτρια που ζωγράφιζε και όχι μία ζωγράφος που έκανε γλυπτική. Προσπάθησα να μάθω πώς να ζωγραφίζω πολύ καλά, πήγαινα πολύ σε μουσεία, κοίταξα πολλά βιβλία. Προσπάθησα, πράγματι, να έχω πλούτο γνώσεων για όλα αυτά που λέγονται υψηλή τέχνη», είχε αναφέρει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της.

«Για μένα και τις πεποιθήσεις μου για την τέχνη, η σύνθεση των όγκων και ο χώρος, η αρμονία μεταξύ τους, με έκανε να νιώθω “σκλάβα” της παραστατικότητας γιατί δεν μου επέτρεπε αυτή τη σύνθεση, εκείνη τη μελωδία που ήθελα με τους όγκους», είχε προσθέσει αναφερόμενη στη γλυπτική.

Πηγή: Eltiempo, Elcolombiano

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ