Εικαστικα

Έργα των Ντυσάν, Fischli & Weiss, Philippe Parreno, Seth Price και Pipilotti Rist το καλοκαίρι στο ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα: η έκθεση Dream Machines στο παλιό Σφαγείο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2023

Ιωάννα Γκομούζα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την έκθεση επιμελούνται ο καθηγητής φιλοσοφίας και διευθυντής της 53ης Μπιενάλε της Βενετίας, Daniel Birnbaum, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του New Museum, Massimiliano Gioni

Μια ομαδική έκθεση-«μηχανικό μπαλέτο» που ερευνά τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην ανθρώπινη φαντασία υπόσχεται φέτος το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στο project space του στην Ύδρα, με ηχηρές υπογραφές στις καλλιτεχνικές συμμετοχές και την επιμέλεια. Το εγχείρημα επιμελούνται ο Daniel Birnbaum (ο οποίος βρίσκεται πίσω από εγχειρήματα όπως η έκθεση εικονικής πραγματικότητας Electric στη Frieze της Νέας Υόρκης αλλά και τα πρότζεκτ επαυξημένης πραγματικότητας Mirage στο UCCA του Πεκίνου και The Looking Glass στο The Shed και το High Line στη Νέα Υόρκη), μαζί με τον επιμελητή και καλλιτεχνικό διευθυντή του New Museum και του Ιδρύματος Νικόλα Τρουσάρντι, Massimiliano Gioni.

Συνδυάζοντας δάνεια από την περίφημη συλλογή του Δάκη Ιωάννου και συνεισφορές από αρκετούς καλλιτέχνες, το αφιέρωμα Dream Machines θα φέρει στους «σπηλαιώδεις» χώρους του παλαιού Σφαγείου από την επανερμηνεία του Ulf Linde στoν Μύλο του καφέ (Moulin à café, 1911) του Μαρσέλ Ντυσάν – που ο Αντρέ Μπρετόν είχε περιγράψει ως καταχθόνια συσκευή – μέχρι πρόσφατους δημιουργικούς πειραματισμούς στο πεδίο της ψηφιακής σφαίρας. Μεταξύ άλλων περιμένουμε έργα των Nathalie Djurberg και Hans Berg, Μαρσέλ Ντυσάν, Fischli & Weiss, Giger, Brion Gysin, Jeff Koons, Mire Lee, Henrik Olesen, Philippe Parreno, Seth Price, William Reich, Pipilotti Rist, Pamela Rosenkranz, Mika Rottenberg, Sturtevant, Andro Wekua, Ulla Wiggen κ.ά.

Από την ταράτσα του παλαιού Σφαγείου θα μας καλωσορίζει πλέον σταθερά στον χώρο το Apollo Wind Spinner, ο χρυσαφένιος ανεμοστροφέας που δημιούργησε για την περσινή του έκθεση στο νησί του Αργοσαρωνικού ο Τζεφ Κουνς, έργο που ο Δάκης και η Λιέττα Ιωάννου δωρίζουν στον δήμο της Ύδρας σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Ιουνίου το βράδυ.

Λίγα λόγια για τους επιμελητές Daniel Birnbaum και Massimiliano Gioni

Ο Daniel Birnbaum είναι διευθυντής του λονδρέζικου οργανισμού Acute Art, που παρέχει σε σύγχρονους καλλιτέχνες πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής για το έργο τους. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Städelschule στη Φραγκφούρτη, συγγραφέας πολλών βιβλίων για την τέχνη και τη φιλοσοφία, ενώ αρθρογραφεί και στο Artforum. Το διάστημα 2010-2018 διεύθυνε το Moderna Museet στη Στοκχόλμη και έχει βρεθεί στο τιμόνι σημαντικών διοργανώσεων: στην 50ή Μπιενάλε της Βενετίας το 2003 (ως συνεπιμελητής), στην 1η Μπιενάλε της Μόσχας (2005), στην Airs de Paris (με την Christine Macel) στο Κέντρο Πομπιντού (2007) και τη 2η Τριενάλε της Γιοκοχάμα (2008). Έχει διοργανώσει τις εκθέσεις 50 Moons of Saturn στο Τορίνο (2008), και Zero (με τον Tijs Visser) στο Martin Gropius Bau (2015). Το 2009 διηύθυνε την 53η Μπιενάλε της Βενετίας.

Ο Massimiliano Gioni είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο New Museum στη Νέα Υόρκη (όπου συνεπιμελήθηκε και την πρώτη Τριενάλε του μουσείου με τίτλο The Generational: Younger Than Jesus) και στο Ίδρυμα Νικόλα Τρουσάρντι στο Μιλάνο. Στις επιμέλειές του συγκαταλέγονται: η 8η Μπιενάλε της Γκουαντζού «10.000 Lives», ατομικές εκθέσεις των Paul Chan, Urs Fischer και Lynda Benglis στο New Museum, η ομαδική έκθεση After Nature. Το 2006 ήταν συνεπιμελητής της 4ης Μπιενάλε του Βερολίνου (με τους Maurizio Cattelan και Ali Subotnick) και το 2004 της Manifesta 5 στο Σαν Σεμπαστιάν. Στο Ίδρυμα Τρουσάρντι έχει οργανώσει εκθέσεις και προγράμματα δημόσιας τέχνης με έργα καλλιτεχνών όπως οι Paweł Althamer, Tacita Dean, Fischli and Weiss, Paul McCarthy, Paola Pivi, Anri Sala και Tino Sehgal.