Εικαστικα

Οι βελούδινες αφηγήσεις του Capten στην γκαλερί Άλμα

Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει 15 νέα του έργα σε μια έκθεση αφιερωμένη στον ερωτισμό

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 866
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο του Capten από την έκθεση "Libido"

Ο Capten στην γκαλερί Άλμα με την νέα του έκθεση με τίτλο «Libido»

Το όνομά του φέρνει στο μυαλό στολές αξιωματικών (από τις πρώτες σειρές έργων του με αναφορές στις σχέσεις εξουσίας, τη ματαιότητα και την κενοδοξία) και φυσικά τις περίφημες, σήμα κατατεθέν της δουλειάς του, κατσαρίδες, ανάμνηση και τα δύο της ζωής του ως καπετάνιος στο Πολεμικό Ναυτικό.

Έργο του Capten από την έκθεση "Libido" στην γκαλερί Άλμα

Στην νέα του έκθεση, όμως, στην γκαλερί Άλμα ο Capten μας παρασέρνει στα μονοπάτια της «Libido», πάντα με όχημα το ύφασμα. Σμιλεμένα σε εκκλησιαστικά λάβαρα και επιγονάτια, σε γαλάζια και ροζ βελούδα, τα γλυπτά του σμίγουν στις μαλακές επικράτειές τους μύθους και ιστορίες, με μια παλέτα που «καίτοι καμώνεται ότι φλερτάει με το κιτς, ουσιαστικά ερωτοτροπεί με το sacré, με το ιερό». Η δική του λαίδη Γκοντάιβα δεν καλπάζει γυμνή στους δρόμους του Κόβεντρι αλλά διασχίζει σαν άλλη Τσιτσιολίνα τα κύματα πάνω σ’ έναν λευκό ταύρο –μια σαφής σύνδεση με τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης. Η θάλασσα και οι ένστολοι της ναυτοσύνης σταθερά στο κάδρο, ακόμα κι όταν ένα σκουμπρί-κήτος καταπίνει ένα ερωτευμένο ζεύγος σε μια σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας του Ιωνά.

Έργο του Capten από την έκθεση "Libido" στην γκαλερί Άλμα

Γέννημα της περιόδου του εγκλεισμού, αυτά τα 15 έργα υπήρξαν η δική του αντίσταση με χρώμα στο μουντό και απρόβλεπτο περιβάλλον της πανδημίας. Το χιούμορ παραμονεύει σε κάθε βήμα εξωτερικεύοντας την προσωπική ανάγκη της δημιουργίας ως απόλαυση. Γιατί, όπως σημειώνει ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης: «Ξέρει να ξεγελάει ο Capten, αυτό είναι το παιχνίδι που παίζει, με κάθε σοβαρότητα, στην τέχνη (του). Μπάζει το σημαντικό, το ουσιώδες, το καίριο από την πίσω πόρτα. Νουθετεί αλλά χωρίς να φαίνεται, λες και νουθετεί ένας πλακατζής ταχυδακτυλουργός. Ναι, κυρίες και κύριοι, είναι funny, είναι διασκεδαστικό αλλά είναι εξόχως σοβαρό».

Έργο του Capten από την έκθεση "Libido" στην γκαλερί Άλμα

INFO:
Capten, «Libido»
Γκαλερί Άλμα, Εγκαίνια: 6 Απριλίου (στις 19:00-22:00). Μέχρι 6 Μαϊου
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη-Παρασκευή 11:00-20:00, Τετάρτη & Σάββατο 11:00-15:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ