Εικαστικα

Διάψευσέ το

Μια έκθεση κόμικ που σου αλλάζει τη διάθεση

79297-177232.jpg
Μάιρα Πάγκαλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
79379-160362.gif

Δέκα σχεδιαστές και τέσσερις σεναριογράφοι από τη σύγχρονη ελληνική σκηνή των κόμικς παίζουν με τις λέξεις, αντιμετωπίζοντας με έναν δικό τους τρόπο την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα. Και είναι αυτές ακριβώς οι λέξεις, που έχουμε βαρεθεί να ακούμε τα τελευταία χρόνια ξανά και ξανά και ξανά. Διαίρεση, Ιδεοληψία, Ακεφιά, Ψέμα, Εγωισμός, Υποκρισία, Σήψη, Εμμονή, Ταπείνωση, Οργή. Λέξεις αρνητικά φορτισμένες, που όμως ο αρνητισμός τους αναιρείται, αφού τελικά το πρώτο τους γράμμα δημιουργεί μια ακροστιχίδα η οποία αποτελεί και τον τίτλο της έκθεσης: «ΔΙΑΨΕΥΣΕ ΤΟ». Η επιμελήτρια και σεναριογράφος Βέρα Καρτάλου, μας μίλησε για την έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη στις 23/10 στον εκθεσιακό χώρο Metamatic: taf στο Μοναστηράκι.

image

Σοφία Σπυρλιάδου- οργή

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της έκθεσης;

Αν μέσα από οποιοδήποτε είδος τέχνης μπορεί κανείς να εκφραστεί και να ξεσπάσει, τότε πολύ περισσότερο μπορεί και μέσα από τα κόμικς. Άλλωστε το κόμικ, όπως και η ζωγραφική, το θέατρο, ο χορός, δεν μπορεί να μην σχετίζεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μέσω της τέχνης επικοινωνούμε πολλές φορές τα προβλήματά μας και ψάχνουμε λύσεις. Αυτό ακριβώς προκαλούμε τον κόσμο να κάνει στην έκθεση «ΔΙΑΨΕΥΣΕ ΤΟ» στο Metamatic: taf. Κάθε ένας από τους καλλιτέχνες καλείται να αντιμετωπίσει την βίαιη πραγματικότητα των ημερών, επιλέγοντας μια λέξη που αντανακλά τη σύγχρονη ζωή και δημιουργώντας ένα έργο βασισμένο σ’ αυτή. Με αυτόν τον τρόπο οι καλλιτέχνες εξωθούν τον επισκέπτη σε μια πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας.

image

Παναγιώτης Τσαούσης -Βέρα Καρτάλου (σενάριο)- Σήψη

image

Μανώλης Φραγγίδης- Ιδεοληψία

Πώς είναι διαμορφωμένη η έκθεση στο χώρο;

Ουσιαστικά κάθε ένας από εμάς , έχει επιλέξει μια λέξη, αρνητικά φορτισμένη και εμπνευσμένη από την παρούσα ελληνική πραγματικότητα. Η λέξη αυτή, που το αρχικό της γράμμα αποτελεί και γράμμα της λέξης «Διάψευσέ το», είναι το επίκεντρο δημιουργίας του κάθε καλλιτέχνη. Με αφορμή αυτή τη λέξη έχει φτιάξει ο καθένας ένα καρέ σε Α3, και ανάλογα με την αισθητική και την ιδιοσυγκρασία του το πλαισιώνει με άλλες δημιουργίες του, αντικείμενα ή σκηνικά, τα οποία χρειάζεται, για να πλαισιώσει την δημιουργία - έκθεμα. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί με μια βόλτα στον εκθεσιακό χώρο και τη δική μας καθοδήγηση, να γνωρίσει τους καλλιτέχνες, οι οποίοι τον συντροφεύουν από το πρώτο βήμα της αντίδρασης ή της αποστροφής έως και την αποδοχή ή συνειδητοποίηση του προβλήματος.

image

Κωστής Τζωρτζακάκης- Ταπείνωση

Ανέφερες πριν πως οι καλλιτέχνες «εξωθούν τον επισκέπτη σε μια πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας». Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Κάθε μία από τις λέξεις και κατ’ επέκταση το εννοιολογικό τους περιεχόμενο, παρουσιάζονται με ωμό και σκληρό τρόπο. Μέσω της πολυεπίπεδης τέχνης των κόμικς, που συνδυάζει την επιρροή της εικόνας με τον λιτό αλλά ουσιώδη γραπτό λόγο, οι καλλιτέχνες προσπαθούν να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις, με σκοπό οι αντιδράσεις αυτές να μετουσιωθούν σε σκέψεις, προβληματισμούς αλλά κυρίως σε πράξεις, που στόχο έχουν να ξεπεράσουν τα στενά όρια των δωματίων του εκθεσιακού χώρου.

image

Κώστας Παντούλας- Κατερίνα Μπακαγιάννη (σενάριο)- Διαίρεση

Να τονίσουμε ότι τα καρέ των σχεδιαστών του ημερολογίου δεν θα κυκλοφορήσουν, αλλά θα δοθούν μόνο 20 αντίτυπα κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

image

Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης- Ακεφιά

image

Θανάσης Πέτρου- Δημήτρης Βαννέλης (σενάριο)- Ψέμα

image

Ευγενία Κουμάκη- Εγωισμός

image

Βάλια Καπάδαη, Παύλος Παυλίδης (σενάριο) - Υποκρισία

Download Video as MP4

Info: Στην έκθεση συμμετέχουν αλφαβητικά: Δημήτρης Βανέλλης, Μάρθα Βώζδου, Βάλια Καπάδαη, Βέρα Καρτάλου, Ευγενία Κουμάκη, Γιάννης Μονογυιός, Κατερίνα Μπακαγιάννη, Κλειώ Ξενίδου, Κώστας Παντούλας, Παύλος Παυλίδης, Θανάσης Πέτρου, Φώτης Πεχλιβανίδης, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Σοφία Σπυρλιάδου, Αγγελική Τζωρτζακάκη, Κωστής Τζωρτζακάκης, Παναγιώτης Τσαούσης, Μανώλης Φραγγίδης

Επιμέλεια: Βέρα Καρτάλου

Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, 20:30

Διάρκεια: 23.10 – 15.11.2014

Ώρες Λειτουργίας: Δευ-Σαβ 12:00-21:00, Κυρ 12:00-19:00

Είσοδος ελεύθερη Metamatic: taf, Νορμανδού 5, μετρό Μοναστηράκι

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στις 19:00, με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στο metamatic:taf μουσικό live των Happy Dog Project.

Κεντρική φωτό: Φώτης Πεχλιβανίδης-Εμμονή

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ