Εικαστικα

«Ο Κήπος των Εσπερίδων» της Αγνής Χρονοπούλου

Ένα φωτογραφικό έργο από μοντάζ καλειδοσκοπικών θραυσμάτων

Villy Calliga
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο κήπος των Εσπερίδων: Ατομική έκθεση της Αγνής Χρονοπούλου στην Art Zone Gallery 42 Athens

Η Αγνή Χρονοπούλου είναι μία καλλιτέχνιδα που καθ’ όλη τη διάρκεια της εικαστικής της πορείας, έχει χρησιμοποιήσει πολλά διαφορετικά εκφραστικά μέσα και τεχνικές: καλούπια, γλυπτά από χαρτί, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει η Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων Έφη Μιχάλαρου στο κείμενο της έκθεσης, «για εκείνη το μέσο είναι ο διάμεσος για να αρθρώσει εικαστικό λόγο και να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της. Στην καινούργια ατομική της έκθεση με τίτλο “Ο Κήπος των Εσπερίδων”, δημιουργεί ένα φωτογραφικό έργο από μοντάζ καλειδοσκοπικών θραυσμάτων, μία σειρά από ψηφιακές φωτογραφίες που εμπεριέχουν και επικεντρώνονται στα θέματα που ενδιαφέρουν, που απασχολούν την καλλιτέχνιδα, όπως είναι: η φθορά, ο χρόνος, η στιγμή, οι μύθοι, τα βιβλία του Ελύτη και του Καβάφη.

Οι φωτογραφίες πραγματοποιήθηκαν τη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού και της καραντίνας, όπου η καλλιτέχνιδα έχει το χρόνο να καταγράψει και να παρατηρήσει ενδελεχώς όλα όσα ο αμφιβληστροειδής δεν παρατηρεί σε στιγμές που οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ πιο έντονοι. Ενσκήπτει, έτσι, ενδελεχώς πάνω στη φύση και μέσα από μία προσωπική διαδρομή, εναρμονίζεται με την αρχέγονη πορείας της, από όπου και δημιουργεί αυτή την εικαστική ενότητα. Φωτογραφίες που εμπεριέχουν πολλαπλές αναγνώσεις και σχόλια για τη φύση που τόσο την χρειαζόμαστε και τόσο βάναυσα της συμπεριφερόμαστε μέσα από την κερδοσκοπία και την καταστροφή αλλά που ταυτόχρονα δεν μπορούμε ν’ αντισταθούμε στην απαράμιλλη ομορφιά και σοφία της».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η καλλιτέχνιδα για το έργο της «Μετά από μία παγκόσμια πανδημία χρειάστηκε να επανεξετάσω τον κόσμο από διαφορετική οπτική γωνία και σε διαφορετική κλίμακα. Ξεκίνησα ένα έργο, έναν κόσμο χρωμάτων και σχημάτων, από την παρατήρηση των φυτών».

Όπου μέσα από αυτή την έκρηξη χρωμάτων και σχημάτων, την αφαίρεση και τις νέες φόρμες που ανακύπτουν, η Αγνή Χρονοπούλου, συνθέτει ένα αφήγημα όπου ο θεατής ακολουθεί μία εικαστική διαδρομή όπου ο ρεαλισμός και το όνειρο συνυπάρχουν σε έναν καινούργιο κόσμο, τον δικό της κόσμο, που μέσα από την δυστοπία και την αμφιβολία, ξεπροβάλλει η αισιοδοξία.

Παράλληλα, μέσα από τη νέα φωτογραφική ενότητα της, παρατηρούμε την σύνδεση των έργων της με το βιβλίο που δημιούργησε πριν από τέσσερα χρόνια με θέμα «Τα 1001 χρώματα», αλλά και το παραμύθι «1000 και μία νύχτες» με την ανατολίτικη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τον αρχαιοελληνικό μύθο του «Κήπου των Εσπερίδων» που είναι πολύ δυτικός και που για εκείνη είναι ο τέλειος συνδυασμός και η πηγή έμπνευσης, από όπου απορρέει μία σχέση διαχρονική και επίκαιρη ταυτόχρονα.

Αγνή Χρονοπούλου – βιογραφικό

Η Αγνή Χρονοπούλου ζει στο Παρίσι, στην Αθήνα και στην Τήνο. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Παρίσι Γλυπτική και Κεραμική στην Σχολή τέχνης και design - ENSAAMA, Ιστορία της Τέχνης στην École du LOUVRE, Πλαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο PARIS VIII και Μουσειολογία στο Muséum National d’Histoire Naturelle στο Παρίσι. Πραγματοποιεί επεμβάσεις στο χώρο, όπου δουλεύει συχνά με γύψο ή πηλό, αποτυπώνοντας σε φωτογραφία ή βίντεο στιγμές της εξέλιξής τους. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με το «εικαστικό» βιβλίο ως «μοναδικό αντίτυπο» με τo Musée du Livre d’artiste CLAC στην Γαλλία. Εκτός από τις ατομικές εκθέσεις στο Παρίσι και στην Αθήνα, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 ομαδικές εκθέσεις στην Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Ο κήπος των Εσπερίδων» της Αγνής Χρονοπούλου στην Art Zone Gallery 42 Athens στο City Guide της Athens Voice