Εικαστικα

Μια βουτιά στην τέχνη του Ντέιβιντ Χόκνεϊ

«Bigger & Closer (not smaller & further away)»: Έκθεση-εμπειρία για το έργο του Βρετανού ζωγράφου

Δημήτρης Καραθάνος
29’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ντέιβιντ Χόκνεϊ: «Bigger & Closer (not smaller & further away)», μια έκθεση-εμπειρία στο Λονδίνο για τη ζωή και το έργο του βρετανού ζωγράφου

Χρησιμοποιώντας εικόνα, ήχο και προβολή μεγάλης κλίμακας σε έναν αξιοσημείωτο νέο εκθεσιακό χώρο του Λονδίνου, ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ ταξιδεύει τους εραστές της τέχνης του σε ένα βιωματικό ταξίδι στα εξήντα χρόνια της δημιουργικής του διαδρομής.

Η έκθεση με τίτλο με τίτλο «Bigger & Closer (not smaller & further away)», πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της στις 21 Φεβρουαρίου και διαρκεί έως τις 4 Ιουνίου, σηματοδοτώντας ένα από τα πιο μεγαλόπνοα πρότζεκτ του 85χρονου πλέον, αλλά ακαταπόνητα ακμαίου βρετανού καλλιτέχνη, ο οποίος εισέρχεται στο πάνθεον των εικαστικών των οποίων το έργο παρουσιάζεται μέσω τεχνολογίας εμβυθιστικής εμπειρίας, μετά τον Βαν Γκογκ, τον Σαλβαντόρ Νταλί και τον Γκούσταφ Κλιμτ.

Το «Bigger & Closer (not smaller & further away)» προσφέρει ένα φαντασμαγορικό ταξίδι στη ζωή και το έργο του βρετανού ζωγράφου, που προβάλλεται σε τετραώροφους τοίχους στο Lightroom του Κινγκς Κρος.

«Ο κόσμος είναι πολύ όμορφος αν τον κοιτάξεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δε βλέπουν πολύ. Σαρώνουν το έδαφος μπροστά τους για να μπορούν να περπατήσουν, χωρίς να βλέπουν πραγματικά τα πράγματα καλά, με ένταση», λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

O Ντέιβιντ Χόκνεϊ στα εγκαίνια της νέας του έκθεσης στο Λονδίνο © Instagram/Lightroom

Μέσα από τις τεράστιες ψηφιακές προβολές των πιο διάσημων έργων του, η έκθεση αυτή μας επιτρέπει να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του Ντέιβιντ Χόκνεϊ.

Χόκνεϊ και νέα Μέσα: Μια εμβυθιστική εικαστική εμπειρία στο Λονδίνο

Λουσμένος στο φως και το χρώμα του Χόκνεϊ, ο εκθεσιακός χώρος του Lightroom, με τους θηριώδους κλίμακας τοίχους και το επαναστατικής τεχνολογίας ηχοσύστημά του, αξιοποιεί τα νέα Μέσα για να προσφέρει μια καθηλωτική οπτική στο έργο του αειθαλούς ζωγράφου.

«Επί τρία χρόνια δουλέψαμε με μαζί τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ για να συγκεντρώσουμε μεγάλης κλίμακας εικόνες που θα προβάλλονται, animation, συνεντεύξεις αρχείου και πρωτότυπη μουσική σύνθεση, για να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος έκθεσης που αντλεί τόσο από τα σχέδιά του για το θέατρο όσο και από τα έργα ζωγραφικής του, τα σκίτσα του και τη φωτογραφία του», εξήγησε ο διευθυντής της έκθεσης, Μαρκ Γκρίμερ. 

Από τους κυματισμούς του νερού στις πισίνες του Λος Άντζελες και τις αχανείς εκτάσεις του Γκραντ Κάνυον, έως τις ανοιξιάτικες εξοχές της Νορμανδίας, αυτό που προπάντων απορρέει από την έκθεση «Bigger & Closer (not smaller & further away)» είναι ο ακατάβλητος ενθουσιασμός και η ακούραστη επιθυμία του Ντέιβιντ Χόκνεϊ να συνεχίζει να εξερευνά και να δημιουργεί.

Η δια βίου σχέση λατρείας του Χόκνεϊ με τις δυνατότητες των νέων Μέσων εκφράζεται ζωντανά σε μια έκθεση που μας καλεί να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, πιο αληθινά και πιο χαρούμενα. Σε έναν κύκλο έξι θεματικών κεφαλαίων, με μια ειδικά μελοποιημένη παρτιτούρα του Νίκο Μούλι και με ηχογραφημένο σχολιασμό του ίδιου του καλλιτέχνη, ο Χόκνεϊ αποκαλύπτει τη δημιουργική διαδικασία του.

Η φωνή του είναι στα αυτιά του θεατή καθώς τον παρακολουθεί να πειραματίζεται με την προοπτική, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία ως τρόπο «ζωγραφικής με κάμερα», αποτυπώνοντας το πέρασμα του χρόνου στα κολάζ του από σύνθεση φωτογραφιών πολαρόιντ, τη χαρά της άνοιξης στο iPad του και εξηγώντας γιατί μόνο το χρώμα μπορεί να αποδώσει σωστά την τεράστια έκταση του Γκραντ Κάνιον.

Τα έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ δεσπόζουν στους υπερμεγέθεις τοίχους του λονδρέζικου εκθεσιακού χώρου © Instagram/Lightroom

Bright, bold and brilliant: Μια άνευ προηγουμένου εξερεύνηση στο έργο του Χόκνεϊ

Κατά τη διάρκεια του σχολιασμού, ο Χόκνεϊ μιλά για το ότι έφτασε στο «ηλιόλουστο και σέξι» Λος Άντζελες σε ηλικία 24 ετών και συνειδητοποίησε ότι ήταν δύο φορές καλύτερο από όσο περίμενε. «Σκέφτηκα, αυτό είναι το μέρος για μένα!».

Δεν ήξερε ψυχή εκεί, αλλά απολάμβανε την ελευθερία του δρόμου και τη διαύγεια του φωτός. Ειδικότερα, τον τράβηξε το γεγονός ότι κανείς δεν είχε ζωγραφίσει πραγματικά την πόλη πριν – και έτσι άρχισε να ζωγραφίζει πανοραμικά τοπία.

Τον συνοδεύουμε στο οπτικοακουστικό έργο Βάγκνερ Ντράιβ, που περιπλανιέται στα βουνά Σαν Γκάμπριελ, αλλά και στην όπερα, μέσα από κινούμενες αναδημιουργίες των σκηνικών του.

«Είμαι 85 χρονών, οπότε δεν ξέρω πόσο ακόμα έχω», λέει ο ίδιος ο Χόκνεϊ, περιγράφοντας την εμβυθιστική εμπειρία που προσφέρει η νέα έκθεσή του.

«Αλλά κάποιος νεαρός μπορεί να δει κάτι εδώ και να σκεφτεί, λοιπόν, μπορώ να δω τι θα μπορούσε να γίνει με αυτό. Ελπίζω ότι αυτό που θα κάνει είναι να δώσει στους νέους μερικές ιδέες – ίσως για το πώς να κάνουν ταινίες με έναν εντελώς νέο τρόπο. Ο κινηματογράφος πεθαίνει. Μπορείτε να δείτε οποιαδήποτε ταινία του Χόλιγουντ σε μια μεγάλη οθόνη στο σπίτι. Αλλά αυτό είναι ένα νέο είδος θεάτρου, ένα νέο είδος κινηματογράφου. Με αυτό, πρέπει να βγείτε έξω και να το δείτε. Και στον κόσμο αρέσει να βγαίνει έξω!».

Από το Λος Άντζελες, το Γιορκσάιρ, τη Νορμανδία, το Γκραντ Κάνιον του παρελθόντος του Χόκνεϊ και μέχρι το Λονδίνο του εδώ και τώρα, η έκθεση «Bigger & Closer (not smaller & further away)» είναι μια άνευ προηγουμένου εμβυθιστική εμπειρία, παρουσία μιας από τις σπουδαιότερες εν ζωή ιδιοφυΐες του κόσμου της τέχνης, που εξακολουθεί να καινοτομεί, δημιουργώντας ομορφιά και προκαλώντας δέος.

(Με πληροφορίες του Lightroom και του Guardian)