Εικαστικα

Μουσείο στο Λονδίνο αποσύρει «ρατσιστική και σεξιστική» συλλογή 15 χρόνια μετά

Ποιος ήταν ο ιδρυτής του και συλλέκτης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λονδίνο: Αποσύρεται η συλλογή «Medicine Man» στην Wellcome Collection 

Μουσείο στο Λονδίνο αποσύρει μία από τις κύριες συλλογές του ύστερα από ανησυχίες για «ρατσιστικές, σεξιστικές και ανιστόρητες θεωρίες και γλώσσα». Το Wellcome Collection ανέφερε πως το «Medicine Man» αποσύρεται ύστερα από 15 χρόνια. Το μουσείο χαρακτηρίζει το τέλος ως «ουσιαστική στροφή». 

Στα αμφιλεγόμενα αντικείμενα περιλαμβάνεται ένας πίνακας του 1916 με τίτλο «Ένας ιατρικός ιεραπόστολος φροντίζει έναν άρρωστο Αφρικανό», ο οποίος απεικονίζει έναν Αφρικανό να γονατίζει μπροστά σε έναν λευκό ιεραπόστολο.

Το μουσείο ανέφερε σε δήλωσή του στο Twitter: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας. Μπορούμε, όμως, να εργαστούμε για ένα μέλλον όπου θα δίνουμε φωνή στις αφηγήσεις και τις εμπειρίες εκείνων που έχουν αποσιωπηθεί, διαγραφεί και αγνοηθεί». 

«Επιχειρήσαμε να το κάνουμε με μερικά κομμάτια στο Medicine Man, χρησιμοποιώντας παρεμβάσεις καλλιτεχνών. Όμως, η έκθεση εξακολουθεί να διαιωνίζει μια εκδοχή της ιατρικής ιστορίας που βασίζεται σε ρατσιστικές, σεξιστικές και αφελείς θεωρίες και γλώσσα».

Συμπλήρωσε πως η έκθεση της συλλογής πινάκων, βιβλίων και ανατομικών μοντέλων αφηγείται την αποικιακή ιστορία ενός ανθρώπου με «τεράστιο πλούτο, δύναμη και προνόμια».

«Το αποτέλεσμα ήταν μια συλλογή που αφηγείται μια παγκόσμια ιστορία της υγείας και της ιατρικής, στην οποία τα άτομα με αναπηρία, οι μαύροι, οι αυτόχθονες ήταν εξωτικοί, περιθωριοποιημένοι και εκμεταλλευόμενοι - ή ακόμη και εντελώς αγνοημένοι».

Ποιος ήταν ο Henry Wellcome

Ο Χένρι Γουέλκομ ήταν Αμερικανός φαρμακευτικός επιχειρηματίας. Ίδρυσε τη φαρμακευτική εταιρεία Burroughs Wellcome & Company μαζί με τον συνάδελφό του Silas Burroughs το 188 η οποία είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες που τελικά συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν την GlaxoSmithKline. Στη διαθήκη του άφησε ένα μεγάλο ποσό κεφαλαίου για φιλανθρωπικό έργο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του Wellcome Trust, ενός από τα μεγαλύτερα ιατρικά φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο. 

Ο Γουέλκομ είχε πάθος για τη συλλογή αντικειμένων που σχετίζονταν με την ιατρική, με στόχο να δημιουργήσει ένα Μουσείο του Ανθρώπου. Αγόραζε για τη συλλογή του οτιδήποτε σχετιζόταν με την ιατρική, συμπεριλαμβανομένης της οδοντόβουρτσας του Ναπολέοντα, που εκτίθεται στη Συλλογή Wellcome. Μέχρι τον θάνατό του, η συλλογή του αριθμούσε 125.000 ιατρικά αντικείμενα, από τα συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο. Τα περισσότερα από τα μη ιατρικά αντικείμενα διασκορπίστηκαν μετά το θάνατό του. Ήταν επίσης ενθουσιώδης αρχαιολόγος, ιδίως σκάβοντας για πολλά χρόνια στο Jebel Moya του Σουδάν, προσλαμβάνοντας 4000 άτομα για τις ανασκαφές. ήταν ένας από τους πρώτους ερευνητές που χρησιμοποίησαν αεροφωτογραφία με χαρταετό σε αρχαιολογικό χώρο, με τις σωζόμενες εικόνες να είναι διαθέσιμες στη Βιβλιοθήκη Wellcome.