Εικαστικα

Τριπάροντας με τους The Callas στη Στέγη

Μεσογειακή ψυχεδέλεια, φωσφορίζοντα χαλιά, μια διαφορετική πασαρέλα, συναυλίες, προβολές ταινιών: η καλλιτεχνική κολεκτίβα γιορτάζει τα είκοσι χρόνια της με την έκθεση L.S.D.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 850
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι The Callas (Άρης και Λάκης Ιωνάς) στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με την έκθεση Love, Solidarity, Death (L.S.D.)

Μπάντα, εικαστικό ντουέτο, και, φυσικά, αδέλφια –στη ζωή και στη σκηνή–, ο Άρης και ο Λάκης Ιωνάς δουλεύουν πάντα μαζί και πάντα με την παρέα και τους συγγενείς τους (τα «ιπτάμενα χαλιά» τους υφαίνουν η μητέρα και η θεία τους, ενώ οι Callasettes είναι οι σύντροφοι, συνεργάτριες και φίλες τους) επιμένοντας, όπως σημειώνει η επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου, «στη ριζοσπαστική παιδαγωγική της αλληλεγγύης, στη σπάταλη εκδοχή της αγάπης, στη θραυσματική, μεταμορφική ψυχεδέλεια του θανάτου». Επεισόδια από αυτή την περιπέτεια που κρατά κιόλας είκοσι χρόνια και εξακτινώνεται στα πεδία της τέχνης, του κινηματογράφου και της μουσικής παρουσιάζουν στην έκθεση Love, Solidarity, Death (L.S.D.) στο -1 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Από τις 26 Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου, οι The Callas θα είναι εκεί με νέες δημιουργίες τους, με τα ποπ-φολκ κεντήματα και υφαντά τους, γλυπτά και εγκαταστάσεις από κομμένα μάρμαρα των παλιών πεζοδρομίων της Αθήνας, πίνακες με working-class Μαντόνες, καφασοναούς-DIY Παρθενώνες. Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκεμβρίου θα προβληθούν όλες οι ταινίες τους (Lustlands, The Great Eastern και Sick) ενώ θα κάνει πρεμιέρα και το Marble is cut with water (or the crying game) της Ζακλίν Λέντζου. Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι φίλοι τους που καταφθάνουν με διάθεση για περφόρμανς και συναυλίες. Στα εγκαίνια οι Callasettes, Φιλίππα Δημητριάδη, Διονυσία Μποσμή, Ανίτα Πολυχρόνη, Λίνα Ρόκου, Δάφνη Κυριακίδου και οι χορεύτριες Μάρθα Πασακοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Αγγελική Χατζή, υπόσχονται ένα υβριδικό catwalk με φόντο τις εγκαταστάσεις της έκθεσης, ενώ στις 16 και 17 Δεκεμβρίου θα κάνουν παιχνίδι live και ο Ian F. Sveronius και το underground dog pop συγκρότημα PapithedogTV.

INFO
The Callas, «Love, Solidarity, Death» (L.S.D.)
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 2111981784
Εγκαίνια Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 18:00
Διάρκεια έκθεσης έως 30 Δεκεμβρίου2022, Τετάρτη - Κυριακή 18:00 - 23:00
Είσοδος δωρεάν με δελτία