Εικαστικα

Οι Μυστικοί Κήποι της Φωτεινής Στεφανίδη

Μια έκθεση ζωγραφικής που αποκαλύπτει μισοκρυμμένους κήπους που περνούν απαρατήρητοι

villycalliga.jpg
Villy Calliga
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Φωτεινή Στεφανίδη παρουσιάζει τη νέα ατομική της έκθεση «Κήποι μυστικοί» στον πολιτιστικό χώρο Macart.

Προτζέκτορας: Η Φωτεινή Στεφανίδη παρουσιάζει τη νέα ατομική της έκθεση «Κήποι μυστικοί» στον πολιτιστικό χώρο Macart.

Με τον τίτλο «Κήποι μυστικοί» παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της Φωτεινής Στεφανίδη από την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 στον πολιτιστικό χώρο Macart. Η ενότητα των έργων αφορά ένα μεγάλο μέρος της πορείας της ζωγράφου με κύριο σώμα πίνακες που δημιουργήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. Η έκθεση χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη· στο πρώτο, επιλογή από μικρά έργα παρατήρησης που έγιναν σε βάθος χρόνου· στο δεύτερο, πρόσφατες μεγαλύτερες συνθέσεις όπου οι αρχικές σημειώσεις αναπτύσσονται σε πίνακες. Ο επισκέπτης από την εξ επαφής σχεδόν επικοινωνία του με ένα μόνο μικρό στοιχείο της φύσης μεταφέρεται στη συνολική αίσθηση δώδεκα κήπων που φανερώνουν τη μυστικότητά τους σ’ εκείνον που θέλει να τους αφουγκραστεί.

Η Φωτεινή Στεφανίδη παρουσιάζει τη νέα ατομική της έκθεση «Κήποι μυστικοί» στον πολιτιστικό χώρο Macart.

Η έκθεση, που το ομότιτλο βιβλίο-κατάλογό της προλογίζει ο αρχαιολόγος Βασίλης Αραβαντινός, θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2023. Για αυτή την ενότητα των έργων της η ζωγράφος, σημειώνει: «Όλα ξεκίνησαν πολύ παλιά. Από τα λογής αγριολούλουδα που ήταν πολύ κοντά στο ύψος μου, τότε, στην παιδική ηλικία. Ήταν ένας κόσμος αυτά τα λουλουδάκια, τα πουλιά, τα κοχύλια, που μ’ έκανε από τότε να σιωπώ και να προσπαθώ να τον μάθω με το μολύβι, την ξυλομπογιά, τη νερομπογιά, ό,τι είχα. Περνώντας τα χρόνια, αυτή η λατρεία για το κάθε μικρό μα και πόσο μεγάλο της φύσης που αντίκριζα ζωντανό κάθε μέρα, σηματοδότησε στιγμές, μέρες, μήνες, χρόνια και συνεχίζει. Την τελευταία δεκαετία, παράλληλα με όποια εικαστική εργασία, σε διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης, άρχισα ξανά να καταγράφω. Οι πρόσφατοι πίνακες που ακολούθησαν σαν φυσική συνέχεια αυτών των νέων καταγραφών, πήραν τα ονόματα των μηνών του χρόνου μιας και τους υλοποιούσα με το υλικό που έδινε ο κάθε μήνας. Έχουν χαρακτήρα σχεδόν ημερολογιακό συνθέτοντας σε φανταστικούς μισοκρυμμένους κήπους αληθινά στοιχεία μαζί με τη μυστικότητα της πολύβουης σιωπής του θαύματος που κι αν συντελείται μπρος στα μάτια όλων, συνήθως περνά απαρατήρητο».

Η Φωτεινή Στεφανίδη παρουσιάζει τη νέα ατομική της έκθεση «Κήποι μυστικοί» στον πολιτιστικό χώρο Macart.

Σε απόσπασμα από το εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου της έκθεσης, που έγραψε ο Βασίλης Αραβαντινός, διαβάζουμε: «Ξαναθυμήθηκα με τούτα εδώ τα έργα και τις σημειώσεις τους τη γοητεία των ενοίκων του κήπου της Θήβας, δίπλα στο Μαγεμένο Πύργο του Μουσείου, όπου η Φωτεινή ζωγράφισε τον κήπο από την πρώτη μέρα και ο Χρήστος φαντάστηκε την κατοικία του τετράποδου φύλακα Κάδμου. Ηλιόλουστα, χειμώνα καλοκαίρι, αγαπημένα στη σκέψη και την καρδιά μας ολοχρονίς, χαϊδεμένα τις ώρες, τις μέρες και τους μήνες της σχόλης. Ευλογημένα από τη μυροβόλα αύρα και τα μαϊστράλια του νησιού, μαζί και του χρωστήρα με την παλιά τεχνική της αβγοτέμπερας, σήμερα, εδώ, από τη Φωτεινή Στεφανίδη, επάνω σε χαρτί από βαμβάκι».

Φωτεινή Στεφανίδη - Λίγα λόγια για τη ζωγράφο

Η Φωτεινή Στεφανίδη γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Την πρώτη επαφή με την τέχνη είχε κοντά στον πατέρα της, το ζωγράφο Γιάννη Στεφανίδη. Το 1986 ολοκλήρωσε σπουδές ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημήτρη Μυταρά. Έχει πραγματοποιήσει περίπου 20 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο και Γερμανία, ενώ έχει πάρει μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, εικονογράφησης και χαρακτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την προσφορά της στον τομέα του σχεδιασμού βιβλίου και της εικαστικής εικονογράφησης –όπου έχει παρουσιάσει περίπου εκατό εκδόσεις– όπως και της χαρακτικής, έχει αποσπάσει 22 ελληνικές (τρία κρατικά βραβεία, βραβεία ΙΒΒΥ, ΕΒΓΕ, κ.α.) καθώς και διεθνείς διακρίσεις –από Μπρατισλάβα, Βελιγράδι, Μπολόνια, Τόκιο, Παρίσι– και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους διεθνείς διαγωνισμούς Andersen, Lindgren και BNF. Πρόσφατα ανέλαβε τη φιλοτέχνηση της αφίσας για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, αφίσα που θα τυπωθεί από όλα τα παραρτήματα των χωρών της διεθνούς ΙΒΒΥ για το 2023.

Σχετικά με τον Πολιτιστικό Χώρο Macart

Πριν από περίπου 8 χρόνια, η αγάπη των ιδιοκτητών της Macart για την τέχνη «γέννησε» τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πολιτιστικό Χώρο της εταιρείας, στον οποίο έχουν διοργανωθεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα εγκαίνια του ειδικά διαμορφωμένου πολυχώρου επί της οδού Λένορμαν 244, έγιναν τον Οκτώβριο του 2014 με μία έκθεση που φιλοξένησε έργα 21 διακεκριμένων σύγχρονων ζωγράφων από την συλλογή της εταιρείας. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν αρκετά εικαστικά events πολλά από τα οποία υπό την αιγίδα Πανεπιστημίων, Πρεσβειών και γνωστών Ιδρυμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκθέσεις φωτογραφίας («Ενδιάμεσοι χώροι», «Noise», «Μουσικές Σκηνές», «Το Κλεινόν Άστυ»), εκθέσεις με ψηφιακά τυπώματα fine art που έφεραν την υπογραφή σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών («Art in multiples», «Aποτυπώματα»), η έκθεση «Allegories & Muses» του designer Peter Boyadjieff και της ζωγράφου Daniela Zekina, φιλανθρωπικά bazaar(t) προκειμένου να ενισχυθεί το έργο διεθνών ΜΚΟ, καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας και της πολιτιστικής στέρησης, ο χώρος, τον Ιούνιο του 2021, οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ένα pop-up event του γνωστού ζωγράφου Νίκου Κυριακόπουλου και τον Απρίλιο του 2022, φιλοξένησε την ατομική έκθεση του Γιάννη Ρουσάκη με τίτλο "LIVE LIKE THIS".

Info
«Κήποι μυστικοί» της Φωτεινής Στεφανίδη
Εγκαίνια: Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 (ώρα 19:00-22:00)
Διάρκεια: Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-18:00 και Σάββατο κατόπιν ραντεβού
Πολιτιστικός Χώρος Macart: Λένορμαν 244, 10443 Αθήνα, τ. 210 5132322, 210 5157336
Είσοδος ελεύθερη
Ο χώρος λειτουργεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά της Covid-19.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ