Εικαστικα

Το μουσείο Giacometti θα στεγαστεί σε πρώην σιδηροδρομικό σταθμό στις όχθες του Σηκουάνα

To 2026 τα εγκαίνια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλμπέρτο Τζακομέττι: Ο πρώην σιδηροδρομικός σταθμός στις όχθες του Σηκουάνα γίνεται το μουσείο του

Ο ελβετός μοντερνιστής γλύπτης και ζωγράφος, Αλμπέρτο Τζακομέττι (Alberto Giacometti), πρόκειται να αποκτήσει έναν νέο χώρο για τη συλλογή των έργων του και συγκεκριμένα στον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού «Gare des Invalides», στις όχθες του Σηκουάνα, μετά από έντονη ανησυχία ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της συλλογής του θα μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Αυτήν τη στιγμή τα έργα του Τζακομέττι στεγάζονται σε ινστιτούτο, σε ένα αρχοντικό art deco στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού, κοντά στο στούντιο Montparnasse, όπου ο καλλιτέχνης, ο οποίος πέθανε το 1966, έζησε και εργάστηκε για 40 χρόνια. Το ινστιτούτο διαθέτει, μεταξύ άλλων, 95 πίνακες ζωγραφικής, 260 μπρούντζινα έργα, χιλιάδες σχέδια και χαρακτικά, καθώς και ένα εκτεταμένο αρχείο με έγγραφα του καλλιτέχνη και μέρος της βιβλιοθήκης του. Όμως δεν διαθέτει αρκετό χώρο.

Η διευθύντρια του ινστιτούτου, Κατρίν Γκρενιέ (Catherine Grenier), ανέφερε ότι το νέο κτίριο είναι 6.000 τετραγωνικά μέτρα. «Θα έχουμε αρκετό χώρο για να παρουσιάσουμε τη συλλογή Τζακομέττι, προσωρινές εκθέσεις και το σχέδιό μας για μία σχολή τέχνης», δήλωσε η ίδια στη Le Monde και πρόσθεσε: «Η σύζυγος του καλλιτέχνη, Annette, η οποία πέθανε το 1993, ήθελε η συλλογή του να παραμείνει στο Παρίσι».

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για το 2026, σύμφωνα με τον Guardian.