Εικαστικα

Τέχνη και Υγειονομικοί: Μία πρωτοβουλία πολιτισμού από την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης γιατρών και εργαζομένων του ΕΣΥ

Βασίλης Βενιζέλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έκθεση έργων τέχνης «Τέχνη και Υγειονομικοί», από την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου στην Πέτρινη Αποθήκη, έως το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.

Στον καιρό της πανδημίας, πολλοί καλλιτέχνες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό τους για τους υγειονομικούς μέσω της τέχνης τους, που σε πολλές περιπτώσεις έγινε τόσο θεαματική, όπως τα γκράφιτι, διαλαλώντας το μήνυμα σε κάθε έναν και καθεμιά από εμάς.

Τα στελέχη της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου διαπίστωσαν, με τη σειρά τους, ότι εξαιρετικοί και συνεπείς στο έργο τους, γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, τεχνικοί, διοικητικοί και βοηθητικό προσωπικό είχαν παράξει εξαιρετικές καλλιτεχνικές δουλειές. Είχαν αφιερώσει προσωπικό χρόνο και κόπο για να εκπαιδευτούν σε μία ή περισσότερες τέχνες, όπως εικαστικά, μουσική, χορό, λογοτεχνία και όλη αυτή η διαδικασία τους βοηθούσε να ισορροπήσουν.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί στην ATHENS VOICE ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, με τις σκέψεις αυτές, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, αρμοδιότητας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, οι οποίοι έχουν παράλληλη ενασχόληση με κάποιο είδος τέχνης (εικαστικά, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία) ή εφαρμόζουν art therapy, να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής σε σχετική ομάδα εργασίας. Συγκεντρώθηκαν σχεδόν 100 αιτήσεις επαγγελματιών υγείας.

Η Πέτρινη Αποθήκη παραχωρήθηκε ευγενικά από την ΟΛΠ Α.Ε.-COSCO SHIPPING. Η έκθεση έργων τέχνης ξεκίνησε τη λειτουργία της χθες, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, και θα λειτουργήσει έως το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και ώρες 12.00 - 20.00. Μάλιστα, εχθές διεξήχθη συμπόσιο με τη συμμετοχή υγειονομικών της 2ης ΥΠΕ και σημαντικών stakeholders (εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, εκπρόσωποι ηγεσίας Υπουργείων Υγείας και άλλων φορέων). Σήμερα θα διεξαχθεί Workshop από μια ομάδα ειδικών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στο οποίο θα συμμετέχουν 60 επαγγελματίες υγείας. Η δράση αυτή θα περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια με στόχο την ενδυνάμωση και την αυτοφροντίδα μέσα από τη δημιουργία.

Την έκθεση εικαστικών επιμελήθηκαν ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια, απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, οι οποίοι θα διενεργούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις.

Τέλος, ο κ. Ροϊλός δηλώνει χαρακτηριστικά τα εξής στην ATHENS VOICE: «Νιώθω περήφανος για τους συνεργάτες μου και θεωρώ συνεργάτες όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Πειραιά, Δυτικής Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε και να ξαναχτίσουμε μια ταυτότητα που έχει τις ρίζες της στην ισοτιμία, την αξιοπρέπεια, τη διαφορετικότητα, την αλήθεια και την αισθητική. Ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθειά μας θα βοηθήσει τους υγειονομικούς και ως εκ τούτου όλους τους πολίτες και θα αποτελέσει έναυσμα για να επαναπροσδιορίσουμε όλοι το ρόλο μας μέσα στην κοινωνία».

Το σημερινό πρόγραμμα:
ΤΈΧΝΗ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - Regaining Balance
Σάββατο 15 Οκτωβρίου, 18.00-20.00

Βιωματικά εργαστήρια:

Α. Διατηρώντας την Ελπίδα Ισορροπώντας Νου και Σώμα
Μέσα από βιωματικό τρόπο, θα ισορροπήσουμε, θα δούμε πώς είναι να «στέκεσαι στα πόδια σου», την ικανότητα να εμπεριέχεις τον εαυτό σου, να είσαι στο «Εδώ και Τώρα». Ακόμα κι όταν σου συμβαίνουν δυσκολίες, τόσο στον επαγγελματικό σου ρόλο όσο και στο θεραπευτικό, καθώς και στις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, στις κοινωνικές σχέσεις. Μέσα από το Σύστημα BODYNAMIC, επιδιώκεται να τονώσει το άτομο, τον επαγγελματία ψυχικής υγείας, ώστε να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις (resources) πάνω στις οποίες μπορεί να θεμελιώσει την εσωτερική του ασφάλεια. Σας καλούμε να γνωρίσετε αυτές τις δεξιότητες, χρησιμοποιώντας το σώμα.
Κατερίνα Τρικουράκη, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Β. "Ενδυνάμωση - Αυτοφροντίδα μέσα από την EMDR θεραπεία (Eye movement Desensitization and Reprocessing)"
Όλοι μας βιώνουμε δυσάρεστες εμπειρίες, οι οποίες μας επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους. Η δουλειά μας είναι τέτοιας φύσεως, που θα πρέπει να λαμβάνουμε δύσκολες και γρήγορες αποφάσεις. Μερικές φορές μπορεί να είναι τυπικές για το ρόλο μας. Μερικές φορές όχι. Αρκετά συχνά δεν έχουμε τις πηγές ν' ανταποκριθούμε στην πληρότητα του ρόλου μας. Νιώθουμε οι πηγές μας να έχουν εξαντληθεί. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε σ' αυτό το workshop. Για μια συναισθηματική αποφόρτιση που μπορεί να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε και να νιώσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη και ανακούφιση μέσα από στοιχεία της θεραπείας EMDR.
Γιαννοπούλου Μαρία, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Γ. Όλοι είμαστε δημιουργοί
Ο καθένας δημιουργεί σε μια κόλλα χαρτί ελεύθερα και την δίνει στον διπλανό του να συμπληρώσει ό,τι θέλει (χωρίς να αφαιρέσει). Συνεχίζει στον επόμενο μέχρι να κάνει «κύκλο» η ζωγραφιά και να επιστρέψει στον αρχικό δημιουργό της. Διάρκεια της διαδικασίας 10΄, Ακολουθεί συζήτηση 30΄. Οι δημιουργίες ενώνονται και γίνονται έργα τέχνης στην έκθεση!
Γκαζινάκη Δέσποινα, Εργοθεραπεύτρια, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής