Εικαστικα

Στη Μαρίνα Ξενοφώντος το βραβείο του Camden Art Centre για ανερχόμενο καλλιτέχνη

Μέσα στον Οκτώβριο η νέα της έκθεση στο Akwa Ibom στα Εξάρχεια και το 2023 στο Camden Art Centre στο Λονδίνο

Ιωάννα Γκομούζα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H Μαρίνα Ξενοφώντος στο Frieze Focus: κέρδισε το βραβείο Camden Art Center Emerging Artist Prize with Frieze

Μετά τον Wong Ping (Γουόνγκ Πινγκ), τον Julien Creuzet, την Tenant of Culture (Hendrickje Schimmel), φέτος είναι η Μαρίνα Ξενοφώντος που κερδίζει το Camden Art Center Emerging Artist Prize with Frieze. Το βραβείο, μια σημαντική διάκριση που δίνει διεθνή προβολή και εκθεσιακό βήμα σε νέους και ανερχόμενους δημιουργούς, απονέμεται από το 2018 σε Βρετανό ή διεθνή καλλιτέχνη ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα Frieze Focus της μεγάλης λονδρέζικης φουάρ. Από χθες έως και τις 16 Οκτωβρίου 2022 η δουλειά της Κύπριας εικαστικού θα φιγουράρει στο σχετικό πρόγραμμα της Frieze London στο Regent’s Park μέσα από τη συμμετοχή της γκαλερί Hot Wheels Athens, ανάμεσα στα έργα ακόμα 35 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, ενώ την ερχόμενη χρονιά, ως επιστέγασμα της βράβευσης, έρχεται η ατομική της έκθεση στο γνωστό ίδρυμα στο Κάμντεν.  

Λίγα λόγια για τη Μαρίνα Ξενοφώντος

Γεννημένη το 1988 στην Λεμεσό, έχει στο βιογραφικό της σπουδές σε περίφημα πανεπιστημιακά ιδρύματα, συγκεκριμένα στο Goldsmiths στο Λονδίνο και στο Milton Avery Graduate School of the Arts του Bard College στη Νέα Υόρκη.

Με επίκεντρό της γλυπτική, η πρακτική της εκτείνεται στη ζωγραφική, τις εγκαταστάσεις, το βίντεο και το ανιμέισιον. Έχοντας πλήρη επίγνωση των ρωγμών που δημιουργούνται στην προσωπική μνήμη όταν έρχεται αντιμέτωπη με ηγεμονικές εκδοχές της ιστορίας, το έργο της, όπως σημειώνει, εστιάζει σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το φανταστικό που χάνεται στη μεταξύ τους ασυμφωνία. Μηχανικοί δράκοι, φιγούρες εφήβων σε περισυλλογή, παραμορφωμένα παζλ, επιστημονική φαντασία και παραμύθια, σύμβολα χαμένων πολιτισμών και ελασσόνων ιστοριών πρωταγωνιστούν στις γλυπτικές αφηγήσεις της σχολιάζοντας τους μηχανισμούς παραγωγής και κατανόησης της υποκειμενικότητας και της ιστορίας.

Η Μαρίνα Ξενοφώντος είναι ιδρυτικό μέλος της κολεκτίβας Νεοτερισμοί Τουμάζου (Neotoum), η οποία επιμελείται μια σειρά μόδας, βιβλία καλλιτεχνών και εκθέσεις. Το 2016 εξέδωσε το αρχείο του Χριστόφορου Κυριακίδη με τίτλο We are not alone - We are a fly in the Milk of Ιnfinity. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Rijksakademie van Βeeldende Κunsten στο Άμστερνταμ (2019) και του Ιδρύματος Fiminco στο Παρίσι (2021), ενώ και φέτος συνέχισε με residency στη γαλλική πρωτεύουσα στο À l’oeuvre! του Lafayette Anticipations.

Ιδιαίτερα δραστήρια εκθεσιακά, μέσα στο 2022 έδειξε έργα της στο La Plage στο Παρίσι και στο Ermes Ermes στη Ρώμη, συμμετείχε στην Μπιενάλε Phenomenon στην Ανάφη και σε διατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Don’t Build Picturesquely με την Sitara Abuzar Ghaznawi στο Hot Wheels Athens) και στη Λευκωσία (Found and Lost με την Phung-Tien Phan). Μέσα στον Οκτώβριο αναμένουμε τη νέα της ατομική στο Akwa Ibom στα Εξάρχεια.

Δουλειά της έχει εκτεθεί, επίσης, στο κυπριακό περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2017, στο Liste Showtime του Liste Art Fair στη Βασιλεία το 2021, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας-NiMAC (Τerra Mediterranea: In Action, 2017), στην έκθεση Πλάνητες στο πλαίσιο της διοργάνωσης Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αλλά και στην έκθεση So close yet so far away του Petach Tikva Museum of Art στο Τελ-Αβίβ.