Εικαστικα

Στο «σφυρί» η συλλογή του συλλέκτη και συνιδρυτή της Microsoft αξίας ενός 1 δισ. δολαρίων

O Πολ Άλεν πέθανε σε ηλικία 65 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η συλλογή του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων βγαίνει στο σφυρί
O Πολ Άλεν με τον Μπιλ Γκέιτς © Getty Images/Ideal Image

Πολ Άλεν: Δημοπρατείται η συλλογή έργων του συνιδρυτή της Microsoft. 

Η περίφημη συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα της τεχνολογίας Πολ Αλεν, συνιδρυτή της Microsoft, που πέθανε το 2018, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s σε μια από τις ακριβότερες πωλήσεις στην ιστορία των δημοπρασιών.

Τη δημοπρασία των 150 έργων που περιλαμβάνει έργα των Καναλέτο, Μποτιτσέλι, Ρενουάρ, Γκογκέν, Σερά, αλλά και Ρόθκο, Χόπερ, Κάλντερ και Χόκνεϊ θα κάνουν οι Christie’s τον προσεχή Νοέμβριο. Ο συγκεκριμένος οίκος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της διεθνούς αγοράς τέχνης, κατέχοντας μερίδιο 49%. Ηδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έκανε ρεκόρ, δημοπρατώντας το πιο ακριβό έργο μέχρι στιγμής φέτος, το «Shot Sage Blue Marilyn» (1964) του Αντι Γουόρχολ, που πουλήθηκε έναντι 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αλεν, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο, συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους 200 κορυφαίους συλλέκτες στον κόσμο για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η αδερφή του, Τζόντι Αλεν, είναι η μοναδική του κληρονόμος. Η ίδια παραμένει πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας του Vulcan, ενώ τα έσοδα από την τεράστια πώληση της συλλογής θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς – προς το παρόν δεν ξέρουμε ποια ιδρύματα θα λάβουν τις δωρεές.

Ο Άλεν αποχώρησε από τη Microsoft το 1983, προτού ιδρύσει και γίνει πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Σιάτλ και διαχειρίζεται πόρους στους τομείς του πολιτισμού, των ακινήτων, των ΜΜΕ και του αθλητισμού. Το μετοχικό μερίδιό του στην Microsoft ήταν αυτό που τον κατέστησε δισεκατομμυριούχο. Ο Πολ Άλεν ήταν μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης της ομάδας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Seattle Seahawks, ενώ ήταν επίσης γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο. 

Παρότι απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας, ο Άλεν έγραψε μια αυτοβιογραφία που κυκλοφόρησε το 2011. Στο βιβλίο περιέγραφε μεταξύ άλλων το πώς ο - παιδικός του φίλος - Γκέιτς, τον έπεισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να ιδρύσουν μια εταιρεία που θα παρήγαγε υπολογιστές και λογισμικό. Αν και είχαν έρθει κάποια στιγμή σε σύγκρουση, παρέμειναν τελικά φίλοι. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ