Εικαστικα

«Ραντεβού» με τον Γιάννη Μόραλη στο σπίτι-εργαστήριό του στην Αίγινα

Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη και η χορογράφος Τζένη Αργυρίου προσεγγίζουν τη ζωή και το έργο του ιστορικού καλλιτέχνη στο σπίτι όπου έζησε στο νησί του Αργοσαρωνικού

Ιωάννα Γκομούζα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οικία Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα: ανοίγει με εκδηλώσεις στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου

Πάνε 13 χρόνια που σίγησε το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα και δύο από τότε που υποδέχτηκε το κοινό για ένα μόλις βράδυ, το καλοκαίρι του 2020, με αφορμή την περφόρμανς του Βασίλη Σαλπιστή. Στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, όμως, το εμβληματικό τοπόσημο στο αγαπημένο νησί των καλλιτεχνών, το σπίτι-εργαστήριο που έχτισε τη δεκαετία του 1970 ο μεγάλος αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης αποκρυσταλλώνοντας το πνεύμα του ιδιοκτήτη του, ανοίγει ξανά για δυο βράδια. Για να ανακαλύψουμε το "κουκούλι" όπου ο ιστορικός καλλιτέχνης και δάσκαλος στην ΑΣΚΤ περνούσε τη μισή χρονιά ζωγραφίζοντας και συναντώντας τους αγαπημένους φίλους και γείτονές του Νίκο Νικολάου και Χρήστο Καπράλο, να αφουγκραστούμε τα ίχνη του («λερώνουν» ακόμα το δάπεδο του ατελιέ οι μπογιές που έπεφταν την ώρα που δούλευε), την πορεία του αλλά και μια αίσθηση από τη διαδικασία της δημιουργίας.

Και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους οι δύο (με ελεύθερη είσοδο, κατόπιν κράτησης απαραιτήτως) εκδηλώσεις που διοργανώνει η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης στο πλαίσιο του 13ου Aigina Fistiki Fest. Την αυλαία ανεβάζει η γνωστή παραμυθού Σάσα Βούλγαρη (την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 και στις 20:30) με αφηγήσεις για ένα αγόρι που το έλεγαν Γιάννη, το οποίο ονειρεύτηκε και τόλμησε να γίνει ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος, δάσκαλος. Ιστορίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, βιώματα και μαρτυρίες από και για τον Μόραλη, αλλά και μυθοπλαστικά αφηγήματα που έχουν στόχο να φέρουν σε επαφή ενήλικες και παιδιά (από 9 ετών και άνω) με το έργο και την πολύπλευρη και γοητευτική προσωπικότητά του. Η αφήγηση πλαισιώνεται από ένα παιχνίδι καλωσορίσματος και γνωριμίας με τον χώρο και με εικόνες από τη ζωή και τα έργα του.

Οι «Συνομιλίες» με τον ιστορικό δημιουργό συνεχίζονται το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου (στις 19:00 και 21:00) μέσα από την περφόρμανς που εμπνεύστηκε η Τζένη Αργυρίου επιδιώκοντας να αποτυπώσει τη διαδικασία δημιουργίας ενός ζωγραφικού  έργου μέσω μιας χορογραφικής σύνθεσης. Στον σκηνικό χώρο-«καμβά», που υπογράφει ο γλύπτης Βασίλης Γεροδήμος, η Δήμητρα Μερτζάνη και ο Αλέξανδρος Φουσέκης αναλαμβάνουν ως ερμηνευτές να αποδώσουν έναν γλυπτικό πίνακα εν κινήσει ζωντανεύοντας με τα σώματα και τα χρώματα των ενδυμάτων τους που συμπλέκονται φόρμες εμπνευσμένες από τους πίνακες και την παλέτα του καλλιτέχνη. Όπως σημειώνει η γνωστή χορογράφος, πρόκειται για «Μια επιτέλεση που εμπνέεται από το έργο του Γιάννη Μόραλη και τον τρόπο που συνομιλούσε με το ανθρώπινο σώμα κατά την καλλιτεχνική του πορεία. Η δραματουργική γραμμή του έργου σχετίζεται με το πέρασμα από την κλασική απόδοσή του, στην αφαίρεση και στη φόρμα και συνδιαλέγεται τόσο με την παραστατικότητα του σώματος όσο και με τη γεωμετρία αυτού, τις γραμμές και τις καμπύλες του. Δυνατά στοιχεία τα συμπλέγματα των σωμάτων στους πίνακές του που δημιουργούν νέες φόρμες και που αν και αφαιρετικές, διατηρούν το σώμα αναγνωρίσιμο, και έτσι πρωταγωνιστεί όχι μέσα από τον ρεαλισμό αλλά από την “Πρώτη αίσθηση” των βιωμάτων του. Δύο σώματα, μέλη και σχήματα λιγότερο ή περισσότερο αναγνωρίσιμα, συνομιλούν και μετατρέπουν μέσα από την απλότητα και την ακρίβεια, την κίνηση σε “οπτικό φαινόμενο”». Στην ενδυματολογική έρευνα συνέβαλαν οι Βασιλεία Ροζάνη και Δέσποινα Μακαρούνη, ενώ την κατασκευή ενδυμάτων υπογράφουν τα Maya Stores και η Ευτυχία Τζαβάρα.

Τις εκδηλώσεις επιμελούνται η ανιψιά του καλλιτέχνη και γνωστή κεραμίστρια Χριστίνα Μόραλη και η επιμελήτρια Νίκη Δάφνη εγκαινιάζοντας τη δραστηριότητα του Εργαστηρίου Γιάννης Μόραλης για τη νέα σεζόν. Θυμίζουμε ότι στις 26 Οκτωβρίου έπεται η έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Χώρος ιδιωτικός» στο Μουσείο Μπενάκη με πρώιμα και μεταγενέστερα έργα του που δεν έχουμε δει ξανά στην Αθήνα και με προσωπικά αντικείμενα που θα επιδιώξουν να μας μεταφέρουν νοερά στο ατελιέ του.

INFO:
Οικία Γιάννη Μόραλη, οδός Γ. Μόραλη, περιοχή Πλακάκια, Αίγινα.
Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στα 6944440829 και 2297022067. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.