Εικαστικα

Tι θα δούμε φέτος στο 4ο Little Islands Festival που ταξιδεύει στη Σίκινο;

Η νέα έκδοση του φεστιβάλ αναστοχάζεται την έννοια της κοινότητας μέσα από τη θεματική «Communality»

A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Little Islands Festival 2022 | Sikinos: Τι θα δούμε από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου υπό τη θεματική «Communality».

Απέραντο γαλάζιο, απόκρημνοι βράχοι, κρυφές παραλίες εδώ κι εκεί, και μια μυστηριακή ενδοχώρα. Στο γοητευτικά ήσυχο και γραφικό Κυκλαδονήσι, το ταξίδι στη Σίκινο, το μικρό νησί των νοτίων Κυκλάδων μοιάζει ιδιαίτερο. Από εξορμήσεις σε αμέτρητες μεθυστικές παραλίες, βόλτες τριγύρω στην Αλοπρόνοια, πεζοπορία, επισκέψεις σε μουσεία και οινοποιεία μέχρι το καθιερωμένο πια ως η απόλυτη καλοκαιρινή πολιτιστική πρόταση της Σικίνου, το Little Islands Festival. Το φεστιβάλ που διεξάγεται φέτος από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου σε προσκαλεί σε ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες και ήχους, αναστοχάζεται την έννοια της κοινότητας υπό τη θεματική “Communality παρουσιάζοντας μια ευρεία γκάμα έργων οπτικοακουστικής τέχνης. Προβολές μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ στο παλιό δημοτικό σχολείο, video art στο προαύλιο της Λότζια, μουσικά ταξίδια στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, animation και ζωντανές AV performances στην κεντρική πλατεία, βιωματικά εργαστήρια και happenings για παιδιά καθώς και παράλληλες δράσεις, όπως εναλλακτικές ψηφιακές περιηγήσεις, διαθέσιμες καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ συνθέτουν το απόλυτο culture καλοκαιρινό σκηνικό.

Συγκεκριμένα, με την ελευθερία της καλλιτεχνικής ματιάς και την δύναμη των ψηφιακών μέσων, τα έργα του φετινού προγράμματος εξερευνούν μύθους και ιδεολογήματα, κοινωνικές ταυτότητες και συλλογικές αφηγήσεις, αναζητούν τα νήματα συνέχειας με το παρελθόν και οραματίζονται τις ποιότητες των σύγχρονων κοινοτήτων. Έχοντας ως αφετηρία τον παραδοσιακό οικισμό Κάστρο της Σικίνου, κάθε σημείο του νησιού φιλοξενεί μια καλλιτεχνική δράση και μεταμορφώνεται σε πεδίο παιχνιδιού, γνωριμίας και δημιουργίας όπου το κοινό μετατρέπεται από θεατής σε συμμέτοχο και συνδημιουργό.

Little islands Festival | Τι θα δούμε στη Σίκινο από 19 έως 22 Αυγούστου

Υπαίθριες Προβολές | Ανοιχτές Συζητήσεις 
Μια σειρά προβολών από όλο τον κόσμο, με βραβευμένα ντοκιμαντέρ που εξερευνούν συνήθειες κοινοτήτων και παραδοσιακές μορφές πολιτισμού, διακεκριμένες ταινίες μικρού μήκους που συνδέονται νοηματικά με την θεματική “Communality”, σύγχρονη βιντεοτέχνη, animation για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με το φεστιβάλ της Κύπρου The Animattikon Project. Το τέλος των προβολών θα συμπληρώνουν ανοιχτές συζητήσεις με τους δημιουργούς.

Φοιτητικές Ταινίες Τέχνης 
Ένα αφιέρωμα στη φοιτητική και νεανική δημιουργία σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σου δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσεις, ένα πανόραμα της επόμενης γενιάς καλλιτεχνών στον τομέα των ψηφιακών μέσων.

Εργαστήρι Cut-out Stop Motion Animation 
Με πεδίο έμπνευσης το παλιό σπίτι που δεσπόζει στην πλατεία του οικισμού, μικροί και μεγάλοι προσκαλούνται σε ένα διήμερο εργαστήριο όπου μαθαίνουν ποικίλες τεχνικές του κινούμενου σχεδίου μέσα από δημιουργικές διαδικασίες, διεγείρουν από κοινού τη φαντασία τους και φτιάχνουν τη δική τους ιστορία. Η τελική ταινία θα προβληθεί στο τέλος του Φεστιβάλ.

Οπτικοακουστικές Περφόρμανς | 3D Projection Mapping 
Μια σειρά από ζωντανές οπτικοακουστικές και 3D Projection Mapping περφόρμανς διευρύνουν την ιδιαιτερότητα του τοπίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιουργούν έργα ανοιχτού χώρου μέσα από μια πράξη συνδημιουργίας.

Εναλλακτικές Περιηγήσεις | Διαδραστικές Εγκαταστάσεις 
Μέσα από τις εναλλακτικές περιηγήσεις, εξερευνεί κανείς τα «κοινά» του νησιού, ακολουθώντας απροσδόκητες διαδρομές σε μια “αντισυμβατική” γνωριμία με τον τοπίο και τον πολιτισμό της Σικίνου. Ταυτόχρονα, οι διαδραστικές εγκαταστάσεις αλληλεπιδρούν με τον κυκλαδικό δημόσιο χώρο που μπορεί κανείς να επισκεφτεί καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Explore Scan Connect | DnA Aristoteles George Zogas & Donatela Nika, Ελλάδα, 2021 
Πώς ορίζουμε ένα συγκεκριμένο όριο απέναντι σε μία συνθήκη; Πού αρχίζει και πού τελειώνει ένα νησί; Πώς χωράει ολόκληρο σε ένα QR χάρτη; Αποτέλεσμα του LIF Residency, οι DNA δημιουργούν μια ψηφιακή χαρτογράφηση του νησιού και σε καλούν σε μια real time περιήγηση. Με την βοήθεια smartphone/tablet και ακουστικών, ανακαλύπτεις μια άλλη διάσταση του τόπου.

You through me | Kalliopi Ioumpa, Ολλανδία, 2021 
Μια συμμετοχική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας που σε προσκαλεί να ανακαλύψεις τον κόσμο του άλλου μέσα από την προοπτική του, ενώ, ταυτόχρονα, διερευνά την έννοια του χρόνου στην ψηφιακή επικοινωνία και θέτει την ενσώματη εμπειρία ως το μέσο επανασύνδεσης με τον εαυτό και το άλλο στο “εδώ και τώρα”.

Μία ιδέα από το πρόγραμμα

Παρασκευή 19 Αυγούστου
Το έργο Latitude and Longitude των Sloush & Zarrt συνθέτει στοιχεία workshop με in situ performance όπου το κοινό καλείται να συμμετέχει σε συλλογικές αφηγήσεις. Tο υλικό που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία θα αποτελέσει τα live visuals και soundscapes - εν τέλει, μια οπτικοακουστική ιστορία φτιαγμένη από κοινού.

Σάββατο 20 Αυγούστου
Η video performance «Pektries» από το duo COMOTIRIO εμπνέεται από το ξωκλήσι της Παναγίας Παντοχαράς και το χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο λευκό-μπλε. Οι Πέκτριες (πέκτρια > η γυναίκα που ξαίνει το μαλλί του προβάτου) αυτοσχεδιάζουν εκκεντρικά χτενίσματα, συνδυάζουν την αρχαιολογία, τον τουρισμό, τη μόδα, την τέχνη, και προσεγγίζουν την συνύπαρξη δυαδικών αντιθέσεων: χαρά-λύπη, φως-σκιά, παγανιστικό-χριστιανικό. Μια διαδραστική εγκατάσταση με τη χρήση projection mapping συνενώνεται με ένα έργο επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Η καλλιτεχνική κολεκτίβα SatViz, παρουσιάζει το εμβυθιστικό im|MATERIAL - με τις υποενότητες And if it's not me? και Guerrilla - και ανοίγει έναν διάλογο για τη συνύπαρξη και την αποξένωση, το πραγματικό και το εικονικό, το ατομικό και το συλλογικό, τον φόβο και την επιθυμία.

Κυριακή 21 Αυγούστου 
Μια ταινία animation φτιαγμένη από 3.500 φωτογραφίες και με τη συνοδεία 2 μουσικών, το "καφέ σασμάν" της Κάτιας Ανδριανάκου είναι ένα ζωντανό λυρικό θέαμα πλεγμένο με νήματα ονείρων και ερωτικών αναμνήσεων. Με παιχνιδιάρικα σουρεαλιστική διάθεση, σε αφήνει να επιλέξεις αν τελικά έχει νόημα να ξυπνάς από τα όνειρα ή να συνεχίζεις να ταξιδεύεις. Μέσα από σύγχρονες ηχητικές προσεγγίσεις, ο Luca Maria Baldini επαναπροσδιορίζει την πρώτη ταινία όπου δύο ρομπότ μάχονται, το The Mechanical Man (1921). Μια οπτικοακουστική σύνθεση που παραπέμπει στη δυναμική ελέγχου των τεχνολογικών εργαλείων πάνω στον άνθρωπο, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα απελευθέρωσής του μέσα από την καταστροφή τους.

Δευτέρα 22 Αυγούστου
Οι 2 Λαλούν ανακαλύπτουν μαζί με τους μικρούς φίλους το βυθό. Γίνεσαι ναύτης, μεταμορφώνεσαι σε μυθικά πλάσματα και ευαισθητοποιοείσαι για την ανάγκη προστασίας της θάλασσας. Στη διαδραστική παράσταση Ένα υποβρύχιο ταξιδεύει! τα ίδια τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές. Την ημέρα ολοκλήρωσης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μια βιωματική εκδρομή πάνω στο πρότζεκτ Explore Scan Connect που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του LIF Residency. Με αφετηρία συνάντησης την εκκλησία Παντάνασσα θα περιηγηθείς σε ιδιαίτερα σημεία της Σικίνου για να ανακαλύψεις κρυφές πτυχές, μνήμες και καθημερινές στιγμές του τόπου. Παράλληλα, οι καλλιτέχνες του έργου θα μεταφέρουν την εμπειρία που είχαν από τη δική τους περιήγηση και μελέτη­ της περιοχής.