Εικαστικα

Οι κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας στην έκθεση Handmade στη Σάμο

Η έκθεση που επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου εξετάζει τις κοινωνικές και πολιτικές οικονομίες, τα πλαίσια και τα δίκτυα σχέσεων που βρίσκονται στον πυρήνα των χειροτεχνικών πρακτικών και παραδόσεων

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«HANDMADE: οι κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας»: Η συνεργασία του ΕΜΣΤ με το Ίδρυμα Schwarz παρουσιάζεται στο Art Space Pythagorion στη Σάμο.

Από τις γκαλερί και τα μουσεία στις μεγάλες διεθνείς φουάρ, η χειρωναξία και οι πρακτικές που ενέχουν δημιουργική υλικότητα βρίσκονται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο στην εκθεσιακή ατζέντα και στο επίκεντρο της δουλειάς καλλιτεχνών.

«Ένας λόγος ίσως είναι η αυξανόμενη διείσδυση της ψηφιακή κουλτούρας, η κυριαρχία του άυλου, της πληροφορικής και της πνευματικής εργασίας στη σύγχρονη ζωή και η περιθωριοποίηση του απτού και του απτικού. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι σε πολλές χώρες η χειροτεχνία συνδέθηκε κυρίως με τις γυναίκες, την εργατική τάξη, καθώς και με τις μειονότητες – δηλαδή με περιθωριοποιημένες, μη κυρίαρχες, ομάδες που αποκλείστηκαν από τον χώρο της “υψηλής” τέχνης και των ορθόδοξων ή θεσμικών ιστορικών αφηγήσεών της» σημειώνει η Κατερίνα Γρέγου σχετικά με το ανανεωμένο σχετικό ενδιαφέρον που παρατηρείται στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης.

Jennifer Nelson, "Democracy is a party"

Από τις 4 Αυγούστου το «χειροποίητο» θα βρίσκεται και στο δικό της επιμελητικό ραντάρ μέσα από την ομαδική έκθεση HANDMADE: οι κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας που παρουσιάζεται στο Art Space Pythagorion στην Σάμο και αποτελεί μια συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Ίδρυμα Schwarz. Όχι εστιάζοντας στην υλικότητα, στη μορφή της εν λόγω χειροτεχνίας ή στη διερεύνηση της παράδοσης, όπως μεγάλο μέρος των σημερινών πρακτικών που βασίζονται στη χειροτεχνία, αλλά επικεντρώνοντας σε έργα που έχουν μια υποκείμενη κοινωνική και πολιτική διάσταση, κάτι που άλλωστε χαρακτηρίζει συνολικότερα τη διαδρομή της.

«Η παρούσα έκθεση θα εξετάσει τις κοινωνικές και πολιτικές οικονομίες, τα πλαίσια, καθώς και τα δίκτυα σχέσεων που βρίσκονται στον πυρήνα των χειροτεχνικών πρακτικών και παραδόσεων» διευκρινίζει η ίδια. «Σε πολλές περιπτώσεις, η χειροτεχνία γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής ενδυνάμωσης, της αυτενέργειας, του διαμοιρασμού της γνώσης, της διατήρησης ή της επανεγγραφής της ιστορίας και, τέλος, ένα ανάχωμα ενάντια στην ιστορική αμνησία. Έτσι, οι σύγχρονες χειροτεχνικές πρακτικές μετατρέπονται πλέον σε κεντρικής σημασίας στοιχείο για την επανεξέταση των πολιτικών της υλικότητας, της ταυτότητας, της εργασίας και της κοινωνικής ανταλλαγής, καθώς ενσωματώνουν τις ιστορίες στα υλικά τους».

Έργο της Μαρίας Λουίζου

Το HANDMADE έρχεται να εγκαινιάσει μια συστηματική συνεργασία του ΕΜΣΤ με φορείς και οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδας με την παρουσίαση έργων της συλλογής του εκτός των τειχών του και εκτός της πρωτεύουσας. Όσοι περάσετε από τον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος  Schwarz στο Πυθαγόρειο έως τις 25 Σεπτεμβρίου θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε έργα των Νίκου Αλεξίου, Μαρίας ΒαρελάBertille BakSilvina Der Meguerditchian, Μαρίας Λουίζου, Jennifer Nelson, Ελένης Μυλωνά, Ναταλίας Μαντά και Sphinxes

Αν, πάντως, βρεθείτε στο νησί τις ημέρες που ξεκινά η έκθεση, σημειώστε πως από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου επιστρέφει και το έτερο «τέκνο» του Ιδρύματος στο νησί, το Samos Young Artists Festival φιλοξενώντας 22 νέους, ανερχόμενους και καταξιωμένους καλλιτέχνες σ’ ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής που εκτείνεται από το μπαρόκ ρεπερτόριο μέχρι την κλασική και τη ρομαντική μουσική, τη μουσική δωματίου, τα φάδο και τη μπόσα νόβα.  

Μαρία Βαρελά, "All the birds"

INFO:
Handmade, οι κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας
Art Space Pythagorion στην Σάμο
Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, 20.00
Διάρκεια: έως 25 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά 10:00-13:00 και 19:00-24:00
Εισιτήριο: 2 ευρώ