Εικαστικα

Ντέπη Παυλίδου: Η εικαστική έκθεση «Οι μνήμες μας προικίσανε» στη Μήθυμνα Λέσβου

΄Εργα εμπνευσμένα από την ζωή πριν το 1922 στην Μικρά Ασία και από τα γεγονότα της καταστροφής

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο από την εικαστική έκθεση “Οι μνήμες μας προικίσανε” της Ντέπης Παυλίδου

Η δημιούργος Ντέπη Παυλίδου παρουσιάζει την εικαστική της έκθεση “Οι μνήμες μας προικίσανε” στην Μήθυμνα της Λέσβου, την περίοδο 12-25 Αυγούστου.

Η εικαστική δημιουργός, που παρουσιάζει έργα της το φετινό καλοκαίρι στην Μήθυμνα της Λέσβου, είναι η ίδια απόγονος προσφύγων από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας. Μεγάλωσε στην Νέα Σμύρνη, ένα αλλοτινό προσφυγικό προάστιο διατηρώντας πολλές αναμνήσεις κι έντονες παιδικές εικόνες από τους προγόνους της. Και όχι μόνο εικόνες, αλλά μνήμες κι ανάκατες αισθήσεις από ήχους, μυρωδιές και γεύσεις, χωρίς να καταλαβαίνει τότε πόσο σημαντικές ήταν και πόσο μετέπειτα την καθόρισαν. Είναι όλη αυτή η προίκα που οι μνήμες από την Μικρά Ασία μας δώσανε…

Τα έργα της Ντέπης Παυλίδου είναι εμπνευσμένα από την ζωή πριν το 1922 στην Μικρά Ασία, από τα γεγονότα της καταστροφής, αλλά και από ό,τι ξεκίνησαν οι πρόσφυγες να φτιάχνουν στην Ελλάδα κατόπιν, τόσο σαν ομάδες, όσο και σαν περιοχές, αλλά και σαν άτομα ακόμα, στην προσωπική ζωή τους. Ό,τι μας μετάγγισαν εκείνοι οι άνθρωποι, χαρακτηρίζεται από νοσταλγία, θλίψη αλλά και υπερηφάνεια. Αυτά τα γνωρίσματα, θαρρεί κανείς πως εμβολιάστηκαν σε κάθε απόγονο Μικρασιάτη.

Με βάση το υλικό που η καλλιτέχνης χρησιμοποίησε, τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση χωρίζονται σε δύο διακριτές ενότητες. Η μία ενότητα περιλαμβάνει κολάζ επεξεργασμένα σε υπολογιστή και τυπωμένα σε μετάξι. Η άλλη ενότητα αφορά καμβάδες ζωγραφισμένους με λινέλαιο, ενώ η παλέτα της ζωγράφου περιλαμβάνει, επί το πλείστον, γήινα χρώματα.

Έργο από την εικαστική έκθεση “Οι μνήμες μας προικίσανε” της Ντέπης Παυλίδου

Στην έκθεση θα υπάρχει ήχος που θα συνοδεύει τα έργα, ενισχύοντας την οπτική εμπειρία.

Η Ντέπη Παυλίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.  Εργάστηκε σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, πραγματοποιώντας μία πολυετή καριέρα στο Marketing. Με την ολοκλήρωση του κύκλου της καριέρας της, ξεκίνησε μαθήματα σχεδίου και πέτυχε την εισαγωγή της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από όπου αποφοίτησε με άριστα, τον Ιούνιο του 2021, παρουσιάζοντας 20 πορτραίτα. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και το 2020 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Άνδρο. Τον Ιούνιο του 2021 το έργο της "Το τέλος της βάρδιας" επιλέχθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" και το "Lincoln Center for the Performing Arts", για την εκπροσώπηση της έκθεσης "Πρόσωπα του Ήρωα - Από την Νέα Υόρκη μέχρι και την Αθήνα". Το καλοκαίρι του 2021 συμμετείχε στους εικαστικούς 27ους ΠΛΟΕΣ με θέμα "Τροχιές Μνήμης" στο "Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως" της Άνδρου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την Επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης & Πανεπιστημιακού κ. Αθηνάς Σχινά, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021".

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, ώρα 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 12 – 25 Αυγούστου 2022
Ωράριο: (Δευτέρα – Σάββατο) 10:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00
Τόπος: Μουσείο Χαμάμ,  Μήθυμνα Λέσβου.

'Αφισα από την έκθεση “Οι μνήμες μας προικίσανε”της Ντέπης Παυλίδου

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ