Εικαστικα

Πέθανε ο ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η τελευταία του έκθεση «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο Έλληνας ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας.

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, Γιώργος Λαζόγκας.

Ο Γιώργος Λαζόγκας γεννήθηκε το 1945 στη Λάρισα και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1970) και ζωγραφική στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Έλαβε μέρος σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις από το 1970 ενώ πραγματοποίησε σειρά ατομικών εκθέσεων. Μέχρι το 1999 υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και στο διάστημα 2008-2012 στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Το 2008 δημιούργησε μια μόνιμη εικαστική εγκατάσταση για το σταθμό «Ελαιώνας» του μετρό της Αθήνας. Ζούσε και εργάζόταν στην Αθήνα.

Το έργο του Γιώργου Λαζόγκα

Στα έργα του ανέσυρε ιστορικά και μυθολογικά σπαράγματα δημιουργώντας νέες οπτικές και εννοιολογικές αφηγήσεις. Σαν παλίμψηστα του χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο ίδιος στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας της τέχνης τη δεκαετία του ’70, αναδεικνύουν τις στρωματογραφίες μιας εικόνας, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Από τις 9 Μαΐου η έκθεση «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ήρθε να μας θυμίσει την πολυποίκιλη ενασχόληση του γνωστού καλλιτέχνη και ομότιμου καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με το παρελθόν.

Γιώργος Λαζόγκας, το έργο του Γραφές (2006)

Τριάντα έργα, 49 σχέδια και δύο βιβλία του θα «συνοδοιπορούν» έως τις 20 Αυγούστου με 23 επιλεγμένες αρχαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες από την προϊστορική, αρχαϊκή και κλασική περίοδο. Την έκθεση συνεπιμελούνται η διευθύντρια του Μουσείου δρ Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου και ο προϊστάμενος του τμήματος Επικοινωνίας Εκθέσεων και Εκπαίδευσης του ΕΑΜ, δρ Ευάγγελος Βιβλιοδέτης, ενώ η μουσειολογική μελέτη έγινε από την ιστορικό τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.

Γιώργος Λαζόγκας, από τη σειρά "Θραύσματα - Όστρακα" (2000)

Ως «ένα σημαντικό βήμα στη διασύνδεση και στη σύνθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την σύγχρονη δημιουργία» χαρακτηρίζει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη την έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη στο πρώτο μουσείο της χώρας και σημειώνει: «Το πολιτιστικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι ενιαίο και έτσι το αντιμετωπίζουμε.  Προβάλλουμε, ταυτόχρονα, το μοναδικό πολιτιστικό μας απόθεμα με το έργο των σύγχρονων δημιουργών μας, σε μια σχέση οργανική και ουσιαστική. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να ανακαλύψουν ένα νέο, διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης και αποκωδικοποίησης των αρχαίων έργων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και των δημιουργιών του Λαζόγκα. Τα έργα του, ως παλίμψηστα του χρόνου, συνομιλούν με επιλεγμένες αρχαιότητες, γλυπτά και αγγεία, επιγραφές και σπαράγματα. Το παρελθόν συντροφεύει  αρμονικά το παρόν. Οι δημιουργικές περιπλανήσεις του στο παρελθόν, σε άμεση οπτική επαφή με τις αρχαιότητες, δημιουργούν συνειρμούς που παραπέμπουν στη μεγάλη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού και μας καλούν σε διαρκή αναστοχασμό. Η ιστορία αποκτά σύγχρονη ανάγνωση. Το κλασικό ανακαλύπτεται  σε νέα  εννοιολογική του προσέγγιση».

Γιώργος Λαζόγκας, "Δούρειος Ίππος - Πήγασος" (1987)