Εικαστικα

Η Γαλλίδα street artist, Miss. Tic απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών

​Θεωρείτο από τους θεμελιωτές της stencil art

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Γαλλίδα καλλιτέχνις του δρόμου, Miss. Tic
Η Γαλλίδα καλλιτέχνις του δρόμου, Miss. Tic © YouTube

Απεβίωσε λόγω ασθένειας σε ηλικία 66 ετών η Γαλλίδα street artist Miss. Tic - ​Θεωρείτο από τους θεμελιωτές της stencil art.

Άφησε την τελευταία της πνοή στο Παρίσι σε ηλικία 66 ετών η Γαλλίδα street artist Miss. Tic. Σύμφωνα με μία λιτή ανακοίνωση τής οικογένειά της απεβίωσε λόγω ασθένειας.

Θεωρείται από τους θεμελιωτές της stencil art. Στα έργα της αποτυπώνονται αινιγματικές γυναικείες φιγούρες και κοσμούν πολλούς τοίχους της γαλλικής πρωτεύουσας. Είχε συλληφθεί το 1997 (για μικρό χρονικό διάστημα) μετά από καταγγελίες για παραποίηση δημόσιας περιουσίας.

Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε γκαλερί στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε επίσης με τους διεθνείς οίκους μόδας Kenzo και Louis Vuitton.

Η υπουργός Πολιτισμού Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ χαρακτήρισε το έργο της «εμβληματικό και άκρως φεμινιστικό», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η καλλιτέχνης με το πραγματικό όνομα Radhia Novat γεννήθηκε στη Μονμάρτρη το 1956 από πατέρα Τυνήσιο μετανάστη και μητέρα από τη Νορμανδία. Σπούδασε Εφαρμοσμένες Τέχνες και Θέατρο Δρόμου.

«Μου άρεσε αυτή η ιδέα της τέχνης του δρόμου», είχε δηλώσει στο AFP σε συνέντευξή της το 2011. «Στην αρχή σκέφτηκα: «θα γράψω ποιήματα». Και μετά, «χρειαζόμαστε εικόνες» με αυτά τα ποιήματα», είπε.

Τον Μάρτιο του 2011, εκδόθηκε μια σειρά γραμματοσήμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εμπνευσμένα από μερικά από τα στένσιλ της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ