Εικαστικα

«Ο κήπος της» γίνεται τέχνη στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης

Τέσσερις γυναίκες δημιουργοί αποδίδουν εικαστικά την προσωπική του αντίληψη περί κήπου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ο κήπος της»: Μια έκθεση στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν οι Χαρούλα Θεοδώρου, Θέκλα Παπαδοπούλου, Έλενα Σταματογιάννη και Έλενα Χατζηαθανασίου.

«Ο κήπος της»: Μια έκθεση στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν οι Χαρούλα Θεοδώρου, Θέκλα Παπαδοπούλου, Έλενα Σταματογιάννη και Έλενα Χατζηαθανασίου.

Το Γενί Τζαμί γίνεται κήπος ολάνθιστος από τις 10 Μαϊου έως τις 10 Ιουνίου. Τέσσερις γυναίκες εικαστικοί, η Χαρούλα Θεοδώρου, η Θέκλα Παπαδοπούλου, η Έλενα Σταματογιάννη και η Έλενα Χατζηαθανασίου παρουσιάζουν έργα με θέμα «ο κήπος της».

Στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο κάθε μία από τις δημιουργούς αποδίδει εικαστικά την αντίληψή της για τον προσωπικό της κήπο. Η Χαρούλα Θεοδώρου επιλέγει τη ζωγραφική, η Θέκλα Παπαδοπούλου τη ζωγραφική και το κολάζ, η Έλενα Σταματογιάννη παρουσιάζει μαλακά γλυπτά και ανάγλυφα, ενώ η Έλενα Χατζηαθανασίου τις εγκαταστάσεις στον χώρο.

elena_stamatogianni.jpeg
Έλενα Σταματογιάννη

haroyla_theodoroy.jpg
© Χαρούλα Θεοδώρου

Η Ιστορικός, Κριτικός τέχνης Έλλη Κοκκίνη Καπλάνη γράφει για την έκθεση: «…Ο κήπος, “κᾶπος” στη δωρική διάλεκτο, φέρνει στο νου περίφρακτο χώρο δεντροφυτευμένο, λουλουδοφόρο, ένα περιβόλι, ένα λαχανόκηπο. Διός κήποι, κατά την αρχαιότητα, σήμαιναν τον ουρανό. Τον κήπο, το δικό τους κήπο, επέλεξαν τέσσερις γυναίκες δημιουργοί, η Χαρούλα Θεοδώρου, η Θέκλα Παπαδοπούλου, η Έλενα Σταματογιάννη και η Έλενα Χατζηαθανασίου, απόφοιτες της Σ.Κ.Τ του  Α.Π.Θ, να αντιμετωπίσουν εικαστικά, ως πρότυπο της προσωπικής τους αισθητική αντίληψης. Να αναλύσουν ή να εμπλέξουν το νοητό βάθος μιας έννοιας δίπολης: Υπαρκτής αλλά και μεταφορικής, εκτεταμένης από τη φυσική ευγονία έως την παραμυθία, την ένδον ψυχαναλυτική προσέγγιση, την ενδοσκόπηση της πολυχρωματικής παλέτας, το συμβολισμό της κατ’ εικόνα , μη ομοίωση μιας άλλης πραγματικότητας…»

elena_hatziathanasioy_4.jpg
© Έλενα Χατζηαθανασίου

thekla_papadopoyloy.jpg
© Θέκλα Παπαδοπούλου

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη.
Εγκαίνια Έκθεσης:  Τρίτη 10 Μαΐου στις 19:00
Γενί τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο): Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310829065
Διάρκεια έκθεσης από τις 10 Μαϊου έως τις 10 Ιουνίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00 – 16.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.