Εικαστικα

Πρεμιέρα για τις μετα-εικόνες της Κικής Κολυμπάρη

Ξετυλίγει στον καμβά και στο χαρτί μια σειρά εικαστικών καταστάσεων που έχουν τις ρίζες τους στην καθημερινότητα αλλά μεταγράφηκαν σε κάτι άλλο

Ιωάννα Γκομούζα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κική Κολυμπάρη παρουσιάζει την έκθεση «Afterimages» στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

Άλλοτε με ακρυλικά χρώματα στον καμβά κι άλλοτε με κάρβουνο στο χαρτί, μέσα από ενδιαφέρουσες συνθέσεις και χρωματικές αρμονίες, τα έργα της Κικής Κολυμπάρη προσφέρουν μια ευφρόσυνη εμπειρία εικαστικής ενατένισης. Και παρότι τα μοτίβα που απεικονίζει έχουν γνώριμα στοιχεία, συνήθως τα αντικείμενα και οι καταστάσεις που είχε κατά νου όταν ξεκινούσε το έργο δεν υπακούουν σε αυστηρές ταυτοποιήσεις. «Σαν τη λέξη που τριγυρίζει στον νου σου αλλά δεν σου έρχεται τελικά», όπως εύστοχα σημειώνει για τη δουλειά της ο Ολλανδός συγγραφέας και επιμελητής Jurriaan Benschop.

Η Κική Κολυμπάρη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Το έργο "Un tunnel jusque a l' Eiffel" (2020)

Με τίτλο Afterimages, η δεύτερη ατομική έκθεση της ζωγράφου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών ξεκινά την Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 7 μ.μ. Σε μια μέρα που δεν λείπουν οι προσκλήσεις για εγκαίνια από γκαλερί σε διαφορετικές γωνιές της πόλης, υπογραμμίζουμε στην ατζέντα μας αυτή την πρόσκληση στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι.

Αριστούχος του τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (όπου παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα βυζαντινής εικονογραφίας, εγκαυστικής, νωπογραφίας και γλυπτικής), η Κολυμπάρη κρατά στη ζωγραφική της μνήμη στιγμές και φιγούρες που της έχουν τραβήξει την προσοχή. Στο εργαστήριο με τα πινέλα στο χέρι, απομακρυνόμενη από αυτό που αρχικά παρατήρησε, εστιάζει στη δυναμική που αναπτύσσουν οι φόρμες. Δημιουργεί έτσι μια μετα-εικόνα, μια μετεξέλιξη του αρχικού μοτίβου, όπως παρατηρεί ο Benschop.

Κική Κολυμπάρη-Afterimages στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών: το έργο "The meeting"

«Εκείνο που μπορεί κανείς να διαπιστώσει στην προσέγγισή της είναι το πώς “αλλάζει ταχύτητες” μέσα στον ίδιο πίνακα. Στιβαρές, αποφασιστικές πινελιές αναπτύσσουν ταχύτητα για να συγκρουστούν με πεδία όπου το χρώμα απλώνεται αραιό και παραμένει ήρεμο. Τολμηρές χειρονομίες δίνουν στα έργα ένα γενικό πλαίσιο, ένα αίσθημα σταθερότητας, ενώ πράες περιοχές ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τις χρωματικές διαβαθμίσεις. Τα έργα της Κικής Κολυμπάρη παρουσιάζονται τελικά σαν ένα παιχνίδι ισόρροπων δυνάμεων. Μια ζωγραφική παρουσία που είναι τόσο ψευδαίσθηση όσο και πραγματικό γεγονός» καταλήγει ο Ολλανδός κριτικός τέχνης και συνεργάτης του Artforum.

Κική Κολυμπάρη, το έργο της "Up to where the marshmallows grow" (2022)


INFO:
Κική Κολυμπάρη, Afterimages

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι
Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 7 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης έως 18 Ιουνίου 2022
Ωρες λειτουργίας: Τρ-Παρ 11:00-14:30 & 18:00-21:00, Σαβ 11:00-14:30