Εικαστικα

Ο Δημήτρης Αληθεινός με νέα δουλειά στη Roma Gallery

«Για το καθετί υπάρχει ορισμένος καιρός» δηλώνει ο γνωστός καλλιτέχνης με τη νέα του ενότητα έργων

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Αληθεινός, "Η γυναίκα της Ζακύνθου"
Λεπτομέρεια από το έργο του Δημήτρη Αληθεινού "Η γυναίκα της Ζακύνθου" που παρουσιάζεται στη Roma Gallery

Δημήτρης Αληθεινός: Tα νέα του έργα στη Roma Gallery και την έκθεση «Για το καθετί υπάρχει ορισμένος καιρός».

Μια ενότητα δουλειάς που πραγματεύεται το θάνατο, τον έρωτα, τον στοιχειωμένο χρόνο και την αποσπασματική πραγματικότητα, όπως τη βιώνουμε στον καιρό της πανδημίας, καταθέτει ο Δημήτρης Αληθεινός στην Roma Gallery. Με τίτλο «Για το καθετί υπάρχει ορισμένος καιρός» η έκθεση εγκαινιάζεται στις 3 Φεβρουαρίου.

Απόσπασμα από τη συζήτηση του Δημήτρη Αληθεινού με τον Χριστόφορο Μαρίνο  - Roma Gallery

Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Χριστόφορος Μαρίνος «Τα έργα του, πυκνά σε συμβολισμούς και αλληγορική διάθεση, διαθέτουν υπαρξιακό βάθος και στοχαστικότητα. Συνδυάζουν τη σκληρότητα με την τρυφερότητα, ενώ διαπνέονται από μια δραματική και ποιητική ένταση. Στη δουλειά του Αληθεινού αναγνωρίζει κανείς τη βαθύτατη αγάπη του για την τέχνη και –για να θυμηθούμε τον Μπρεχτ– μια “οδυνηρή συμπόνια για την ανθρώπινη δυστυχία”».

Δημήτρης Αληθεινός: τα έργα της έκθεσης «Για το καθετί υπάρχει ορισμένος καιρός» στη Roma Gallery

Στην γκαλερί στο Κολωνάκι παρουσιάζονται δύο επιτοίχιες γλυπτικές εγκαταστάσεις και μια σειρά πίνακες από εύπλαστο αυτοξηραινόμενο πηλό, έργα που ο γνωστός καλλιτέχνης δημιούργησε τα τελευταία δυο χρόνια. Κάθε εγκατάσταση αποτελείται από 32 κεφάλια με διαφορετικές εκφράσεις και μορφασμούς, που άλλοτε υποδηλώνουν απόγνωση και αγωνία άλλοτε οδύνη και ειρωνεία. Τα κεφάλια, τοποθετημένα σε στρογγυλές βάσεις, που δεν είναι παρά καλυμμένα ρολόγια τοίχου εν λειτουργία, «ενεργοποιούνται» από ξύλινα χέρια. Συμπληρωματικές και ταυτόχρονα αυτόνομες, οι δύο εγκαταστάσεις συνομιλούν με τις «νεκρές φύσεις», σε μια προσπάθεια του καλλιτέχνη να ανανεώσει αυτό το καλλιτεχνικό είδος.

Δημήτρης Αληθεινός, "Η γυναίκα της Ζακύνθου"
Το έργο του Δημήτρη Αληθεινού "Η γυναίκα της Ζακύνθου" στη Roma Gallery

Φτιαγμένοι από πηλό τερακότα μέσα σε σιδερένια πλαίσια, οι πίνακές του παραπέμπουν σε ραγισμένη, ξεραμένη γη. Πάνω σε αυτό το άνυδρο τοπίο ο καλλιτέχνης χαράζει επιγραφές που το ζωντανεύουν, αποσπάσματα από τη Γυναίκα της Ζάκυθος του Σολωμού και από τον Εκκλησιαστή. Μια κίνηση-υπόμνηση ότι «τα πάντα προέρχονται από το χώμα και τα πάντα επιστρέφουν στο χώμα». Πάνω στους πίνακες τοποθετεί ξύλινα χέρια, δείκτες ρολογιών, γράμματα και αριθμούς με ιδιαίτερο νόημα, όπως το 0 και το Θ, αλλά και ευρεθέντα αντικείμενα, όπως ένα αντίγραφο χειροβομβίδας.


INFO:
Δημήτρης Αληθεινός, «Για το καθετί υπάρχει ορισμένος καιρός»
Roma Gallery, Ρώμα 5, Κολωνάκι

Εγκαίνια: 3 Φεβρουαρίου 2022, 17:00
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 15 Μαρτίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-16:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.