Εικαστικα

Το 17ο ADAF με τίτλο Tāctus επιστρέφει το Σαββατοκύριακο στο ΜΝΕΠ

Το φετινό Athens Digital Arts Festival διερευνά πώς η έννοια της ανθρώπινης επαφής έχει επαναπροσδιοριστεί

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών Ελλάδας συνεχίζεται στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού το Σαββατοκύριακο. Σε live streaming η αποψινή περφόρμανς

Αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, το Athens Digital Arts Festival επέστρεψε για τη δέκατη έβδομη έκδοσή του στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα στο πιο νέο μουσείο της πόλης, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ) και την ευρύτερη περιοχή της Πλάκας.

Υπό τον τίτλο Tāctus, η θεματική της φετινής διοργάνωσης έρχεται να διερευνήσει μέσω επιλεγμένων έργων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών πώς η έννοια της ανθρώπινης επαφής έχει επαναπροσδιοριστεί. Σε αυτήν την περίοδο επαναξιολόγησης της έννοιας της επαφής, το ADAF κάλεσε τον καλλιτεχνικό, τεχνολογικό και επιστημονικό κόσμο, ο οποίος υπέβαλε περισσότερες από 5.500 συμμετοχές για την υβριδική έκδοσή του (διαδικτυακό και φυσικό φεστιβάλ).

"Ramondino's Apologue" της Matilde de Feo στο 17ο Athens Digital Arts Festival

Πλούσια η σοδειά και της φετινής διοργάνωσης αριθμεί 420 έργα στις κατηγορίες: Video Art, Animation, Digital Image, Web Art, Installations, Virtual Reality, Games, Augmented Reality, Performances, Workshops, Talks, ADAF Kids και Festivals of The World.

"The great bar in the sky", game της Χριστίνας Χρυσανθοπούλου στο 17o ADAF

Λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος σήμερα δεν θα λειτουργήσουν οι εκθέσεις του φεστιβάλ που αναμένεται να επανακάμψει, καιρού επιτρέποντος, το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η προγραμματισμένη για απόψε στις 21:00 περφόρμανς «Atotal» των Franck Vigroux και Antoine Schmitt θα μεταδοθεί μέσω live streaming από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φεστιβάλ.

"Atonal", περφόρμανς του Franck Vigroux στο 17ο Athens Digital Arts Festival © Quentin Chevrier

Τα highlights του 17ου Athens Digital Arts Festival

Η αφιερωμένη σε παιδιά και οικογένειες ενότητα ADAF Kids επιστρέφει φέτος ακόμα πιο ενισχυμένη για να διασκεδάσει και να εκπαιδεύσει τους μικρούς επισκέπτες.

Yuki Anai, "Empathy", στο ADAF Kids

Στο Λουτρό των Αέρηδων θα φιλοξενηθούν έργα τα οποία ξεχώρισαν για την θεματική τους και αφορούν στην έννοια του Άλλου, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από την φετινή θεματική “Tāctus.”

Στην όψη του Τζαμιού Τζισδαράκη στην Πλατεία Μοναστηριακού θα γίνει 3D Mapping Projection και το Ωρολόγιο  Ανδρονίκου Κυρρήστου θα φιλοξενεί μια πρωτότυπη ηχητική εγκατάσταση.

Στην αυλή του ΜΝΕΠ πραγματοποιούνται περφόρμανς και στη συμβολή των οδών  Άρεως και Κλάδου υπαίθριες προβολές.

To κτήριο επί της οδού Πανός 19 θα ξαναζωντανέψει με το project «FARNESINA DIGITAL ART EXPERIENCE» μια εμβυθιστική εμπειρία σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθήνας και το Bright Festival, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ιταλικής Πρεσβείας «Cultural Initiative of Tempo Forte».

Επιπλέον, το ADAF παρουσιάζει το ερευνητικό έργο AI TRACE (Synaesthetic Engagement of Artificial Intelligence with Digital Arts and its Audience) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της σχέσης του κοινού με τις ψηφιακές τέχνες.

ADAF: οι χώροι του φετινού φεστιβάλ

Με παραχώρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ), το Λουτρό των Αέρηδων, το Τζαμί Τζισδαράκη και οι χώροι στην Πανός 19 και Κλάδου 9 αποτελούν φέτος το επίκεντρο του Φεστιβάλ. Η αποκατάσταση των 18 κτηρίων μίας ολόκληρης γειτονιάς της Αθήνας, όπως ήταν διαμορφωμένη στο τέλος του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα αποτελούν τη νέα στέγη του ΜΝΕΠ, το μοναδικό δημόσιο μουσείο που πραγματεύεται τη νεότερη ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στις υλικές και άυλες εκφάνσεις της.

Το ADAF πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με δράσεις σε δημόσια σημεία καθώς και υπαίθριες προβολές επί της οδού Άρεως και Κλάδου στην Πλάκα.

Κατόπιν παραχώρησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, το Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών θα φιλοξενήσει, επίσης, δράσεις της φετινής διοργάνωσης.

17o Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας Athens Digital Arts Festival


INFO:

17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας- Athens Digital Arts Festival

Διάρκεια: 13-17/10

Είσοδος ελεύθερη. Κλείστε το δωρεάν εισιτήριό σας στο 2021.adaf.gr

ADAF 2021 Physical: 2021.adaf.gr

ADAF 2021 ONLINE: online.adaf.gr