Εικαστικα

Φεστιβάλ Αισχύλεια 2021: Το φετινό πρόγραμμα στην Ελευσίνα

Η εικαστική παρέμβαση του Ανδρέα Λόλη, οι μουσικοί και οι θεατρικές παραγωγές που περιμένουμε φέτος στο Παλαιό Ελαιουργείο. Τι μάθαμε στη συνέντευξη τύπου

Ιωάννα Γκομούζα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το πρόγραμμα των Αισχυλείων: οι παραστάσεις, συναυλίες, προβολές και η εικαστική εγκατάσταση του Ανδρέα Λόλη που θα "τρέξουν" από 22 Αυγούστου έως 21 Οκτωβρίου

Μετά από το περσινό «διάλειμμα» ένεκα πανδημίας, τα Αισχύλεια επιστρέφουν από τις 23/8 με πολυαναμενόμενες επιδαύριες, και όχι μόνο, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με γνωστά ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής, προβολές ταινιών Ελλήνων κινηματογραφιστών και, φυσικά, την εικαστική εγκατάσταση-θεσμός στον ατμοσφαιρικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου, ανάθεση φέτος στον γνωστό γλύπτη Ανδρέα Λόλη.

Ο Ανδρέας Λόλης παρεμβαίνει εικαστικά στο Παλαιό Ελαιουργείο

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, με τίτλο «Πίσω από το θέατρο» (23/8-21/9), όπως και η χορευτική παράσταση «ΟΜΜΑ» του Josef Nadj, πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Ελευσίνα 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έτσι, στο πάνελ των ομιλητών κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ βρισκόταν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελευσίνας 2023 Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο οποίος αποκάλυψε μια πρόθεση που θα μπορούσε να προδιαγράψει μια ενδιαφέρουσα προοπτική για το μέλλον του. «Η μοναδικότητα των Αισχυλείων έγκειται και στο γεγονός πως πέρα από τις παραστατικές τέχνες, στηρίχθηκαν στη δημιουργία πρωτότυπων εικαστικών έργων. Μια στρατηγική κίνηση, τεράστιας σημασίας. Εμείς βρισκόμαστε εδώ σήμερα ως απότοκο αυτής της απόφασης που πήραν κάποτε οι υπεύθυνοι για το Φεστιβάλ. Η θέληση είναι, και εδώ είναι και η συνεισφορά και ένας στόχος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τα Αισχύλεια σιγά σιγά να μπορούν να φιλοξενήσουν και πρωτότυπες παραστατικές δημιουργίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανδρέας Λόλης: εγκατάσταση πίσω από το θέατρο

«Σε ένα χώρο που συνήθως δεν τον κοιτάζει και δεν τον επισκέπτεται κανείς», πίσω από το θέατρο στον βιομηχανικό ερειπιώνα του Παλαιού Ελαιουργείου θα αναπτύξει την παρέμβασή του ο Ανδρέας Λόλης. Γλύπτης του μαρμάρου, ο Λόλης έχει αποδειχθεί μετρ της οφθαλμαπάτης επιδιώκοντας σταθερά να δώσει διαχρονικότητα στο ευτελές. Η δουλειά του, με παρουσία σε μουσεία, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές, είχε παρουσιαστεί το 2018 και στον κήπο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην έκθεση «Prosaic Origins» του Οργανισμού ΝΕΟΝ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η πρότασή του που θα δούμε στο πλαίσιο των Αισχυλείων είναι μία από τις πιο σημαντικές επεμβάσεις που έχει κάνει σε ανοιχτό χώρο. «Για κάθε καλλιτέχνη η Ελευσίνα είναι μία πρόκληση», ανάφερε. «Υπάρχει αυτό που φαίνεται και αυτό που δεν φαίνεται και ο ρόλος μου ως καλλιτέχνη στηρίχθηκε σε αυτό. Βλέποντας πολλά ιδιαίτερα σημεία στην Ελευσίνα, στάθηκα σε κάποια που μάλλον δεν τα είχαν προσεγγίσει άλλοι καλλιτέχνες. Έτσι, μου ήρθε η ιδέα μιας ανασκαφής. Ο χώρος πίσω από το θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου ενδείκνυται γι’ αυτό. Είναι ένας χώρος αθώος, καθώς δεν έχει δουλευτεί πολύ και δεν έχει περιορισμούς».

Ανδρέας Λόλης, "Πίσω από το θέατρο" στο Φεστιβάλ Αισχύλεια

Η παρέμβαση απαρτίζεται από επτά επιμέρους έργα, τα πιο μεγάλα από τα οποία είναι ένα μαρμάρινο «σεντόνι» που καλύπτει μια τρύπα και μια εγκατάσταση από 36 γάντια. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη και τον επιμελητή Χριστόφορο Μαρίνο, ο οποίος επισημαίνει ότι «λειτουργώντας σαν ανιχνευτής κατωφλιών, ο Λόλης επεμβαίνει διακριτικά στα υπάρχοντα χαλάσματα και στο φυσικό τοπίο. Δημιουργεί ένα γλυπτικό περιβάλλον που τονίζει την ανεπιτήδευτη, θεατρική πλευρά της καθημερινότητας και αναδεικνύει τις σωματικές αισθήσεις. Ο επισκέπτης ακολουθεί μια σύντομη αλλά προσεκτικά σχεδιασμένη διαδρομή που οδηγεί σε επτά επεισόδια ή “σκηνικά”, το βασικό γνώρισμα των οποίων είναι η  ανθρώπινη απουσία. Βρίσκεται μπροστά σε υλικά κατάλοιπα, σε μαρμαρωμένες  μορφές, σε ένα αφηγηματικό παζλ που καλείται να συμπληρώσει». Σύμφωνα με τον γνωστό επιμελητή, στην Ελευσίνα ο καλλιτέχνης προτείνει μια πολυαισθητηριακή βίωση του τόπου, του ερειπίου και του τοπίου μέσα από έργα που εξυψώνουν το ασήμαντο της καθημερινότητας, καθιστούν ορατό ό,τι  περνά απαρατήρητο και αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του άχρηστου. «Θαυμάζοντας τη γλυπτική ανασκαφή του Λόλη από ψηλά, από το τελευταίο διάζωμα  του θεάτρου, η θέα που ανοίγεται μπροστά σου είναι αποκαλυπτική: φανερώνει ένα δεύτερο θέατρο, όπου παίζεται ένα έργο χωρίς ηθοποιούς, με βασικό πρωταγωνιστή  το μυστηριακό τοπίο της Ελευσίνας».

Χορός από τον Josef Nadj

Στις 15 και 16/9 ο διεθνούς φήμης χορογράφος παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το «ΟΜΜΑ», ένα έργο σύγχρονου χορού το οποίο ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αντιλαμβάνεται ως μία νύξη για το χορό της τραγωδίας. Ο τίτλος της παράστασης προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ὄμμα» και «ερευνά την ικανότητα της θέασης κάτω από την αίσθηση της όρασης και ό,τι συμβαίνει κατά τη βαθύτερη ενδοσκόπηση του εαυτού». Επί σκηνής, οκτώ χορευτές με καταγωγή από την Αφρική, θα επιχειρήσουν ένα ταξίδι στις πανάρχαιες ρίζες του Χορού και στον βαθύτερο εαυτό μας, σε μια περφόρμανς με επιρροές από διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα, πολιτισμούς και ανθρώπινες ιστορίες.

"ΟΜΜΑ", χορευτική παράσταση του Γιόζεφ Νατζ στα Αισχύλεια

Αισχύλεια 2021: Θέατρο, μουσική, κινηματογράφος και ένας αγώνας δρόμου

Η αυλαία του φεστιβάλ ανεβαίνει στις 22/8 στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με την Φωτεινή Δάρρα να ερμηνεύει τραγούδια Ελλήνων και διεθνών συνθετών. Η συνέχεια θα φέρει στο Παλαιό Ελαιουργείο γνωστούς ερμηνευτές όπως οι Γιάννης Κότσιρας (31/8), Δήμητρα Γαλάνη και Κατερίνα Πολέμη (1/9), Δημήτρης Ζερβουδάκης και Γεωργία Νταγάκη (6/9) και Νατάσσα Μποφίλιου (20/9).

Η Νατάσσα Μποφίλιου στα Αισχύλεια

Για τους θεατρόφιλους το μενού περιλαμβάνει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από την Ομάδα Σημείο Μηδέν (27/8)· τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τους Άρη Σερβετάλη, Μαίρη Μηνά και Πάνο Βλάχο (29/8)· τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα (5/9)· την παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη (8/9)· τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (10/9)· τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (12/9) και τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου (19/9)και οι δύο παραγωγές από το Εθνικό Θέατρο. Αφιερωμένη στους μικρούς θεατές η 2/9 οπότε η παιδική σκηνή του Γιάννη Παπαθανασίου παρουσιάζει «Το Όνειρο του σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά, σε μουσική του Μίμη Πλέσσα.

Οι "Φοίνισσες" από το Εθνικό Θέατρο στα Αισχύλεια

Δεν θα λείψει το πρόγραμμα προβολών (3-21/9) που θα φέρει στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας τις ταινίες «Περσεφόνη» του Κώστα Αθουσάκη, «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη, «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα, το «Άλυτη» του Μίνου Νικολακάκη καθώς και μικρού μήκους δημιουργίες των Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, Θανάση Νεοφώτιστου και Βασίλη Κεκάτου.

Η Έλσα Λεκάκου στην "Περσεφόνη" του Κώστα Αθουσάκη

«Στα ίχνη της Ιεράς Οδού» θα κινηθεί ο ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου στις 26/9, εκκινώντας από τον Κεραμεικό. Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχει εναλλακτικά και διαδρομή 5 χιλιομέτρων με εκκίνηση από την Ελευσίνα. Δηλώσεις συμμετοχής στο eleusisimimarathon.gr.