Εικαστικα

Ο Έλληνας street artist Cacao Rocks και τα έργα του στο Μονακό

Σκοπός της φετινής διοργάνωσης ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για τη διάσωση της φώκιας Μονάχους Μονάχους της Μεσογείου

Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Cacao Rocks: Ο Έλληνας street artist παρουσίασε τα έργα του στην έκθεση UPAW στο Μονακό, παρουσία του πρίγκιπα Αλβέρτου

Η UPAW (Urban Painting Around The World), είναι μια έκθεση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή για την street art, καθώς σκοπός της είναι να αναδείξει εκείνη και τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν αυτό το κίνημα ανά τον κόσμο αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Cacao Rocks και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό

Στην 5η διοργάνωση που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου 2021, οι 11 καλλιτέχνες δημιούργησαν τα έργα επί τόπου στο Esplanade des Pêcheurs στο Μονακό χρησιμοποιώντας τις τεχνοτροπίες της street art. Την Ελλάδα φέτος εκπροσώπησε ο Αθηναίος καλλιτέχνης Cacao Rocks, κατά κόσμον Ιάσονας Μέγκουλας, ο οποίος ασχολείται με την street art από το 1999 και είναι γιος του γνωστού γλύπτη Γεωργίου Μέγκουλα. Η δουλειά του καλλιτέχνη έχει φιλοξενήσει ένας μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων, μουσείων και γκαλερί ανά τον κόσμο, από το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Ωνάση μέχρι τη Salomon Arts Gallery στη Νέα Υόρκη και την AG18 στη Βιέννη. Επιπλέον, τα έργα και οι δράσεις του έχουν παρουσιαστεί στον διεθνή Τύπο όπως οι New York Times, το National Geographic, ο Guardian και το BBC.

Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που πήραν μέρος στην έκθεση ήταν: ο Nadib Bandi (Γαλλία), Chicadania (Κολομβία), Manomatic (Ισπανία), Misterpiro (Ισπανία), Andrea bravo Mattoni (Ιταλία), Pez (Ισπανία), Jacques Schneider (Λουξεμβούργο), Mr Oneteas (Μονακό), Tones (Ελβετία), Michael Beerens (Γαλλία). Το 2019, την Ελλάδα στη διοργάνωση εκπροσώπησε η Κερκυραία visual artist/street artist/muralist Simoni Fontana. Αυτό επιβεβαιώνει ότι αυτή η νέα καλλιτεχνική σκηνή της Ελλάδας, αναγνωρίζεται διεθνώς με συνέπεια.

Ο Cacao Rocks στο Μονακό

Αυτή τη χρονιά, σκοπός της έκθεσης ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για τη διάσωση της φώκιας Μονάχους Μονάχους της Μεσογείου. Το ίδρυμα «Fondation Prince Albert 2 de Monaco» του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό δημιούργησε και τον οργανισμό «Monk Sea Alliance» (MSA) το 2019 το οποίο εξειδικεύεται στη διάσωση της φώκιας Μονάχους Μονάχους. Ο πληθυσμός αυτού του είδους τα προηγούμενα χρόνια είχε μειωθεί δραματικά και έφτασε τα 400 με 500 μέλη. Τα δύο προηγούμενα χρόνια ο πληθυσμός τους έχει διπλασιαστεί με την συνδρομή της «MSA» αλλά και άλλων οργανισμών όπως ο «Fondation Sancta Devota» και «Fondation Thalassa».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την έκθεση επισκέφτηκε ο ίδιος ο Πρίγκιπας Αλβέρτος ο Δεύτερος. Την Ελληνική Κοινότητα του Μονακό εκπροσώπησε με την επίσκεψή του και ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας.

Ο Cacao Rocks με τον Δημήτρη Αναστασάκο
Ο Cacao Rocks και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό
Ο Cacao Rocks

Μπορείτε να δείτε έργα του Cacao Rocks, εδώ κι εδώ.