Εικαστικα

Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγουν σήμερα

Οι εκθέσεις που φιλοξενούνται και μας περιμένουν

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός ι Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης © Πάρις Ταβιτιάν

Με μεγάλες εκθέσεις υποδέχονται τους επισκέπτες η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Ανοίγουν τα Μουσεία στην Ελλάδα

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας, τα μουσεία όλης της χώρας, μαζί με τα ιδρύματα και χώρους τέχνης και πολιτισμού, ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους για να υποδεχτούν Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η 14η  Μαΐου είναι η κομβική ημερομηνία που μας φέρνει όλους λίγο πιο κοντά στην κανονικότητα, με λιγότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις, αποχαιρετώντας και το περίφημο sms στο 13033.

Εθνική Πινακοθήκη
Εθνική Πινακοθήκη © EUROKINNISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Δεν σημαίνει ότι από σήμερα βγάζουμε τις μάσκες. Όλα τα μουσεία εφαρμόζουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά μας και τηρούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα κατά την παραμονή μας σε ένα μουσείο, τηρούμε τις αποστάσεις και ο αριθμός επισκεπτών ανά αίθουσα είναι συγκεκριμένος.

Το ασφαλές άνοιγμα των μουσείων προστίθεται στην εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών  χώρων, που είναι ανοιχτοί για τους επισκέπτες από τις 22 Μαρτίου, και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την σταδιακή επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Η συναυλία των Αγγέλων, 1608-1614, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Ι Εθνική Πινακοθήκη - Μόνιμη Έκθεση


«Λίγο πριν την ημέρα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, τα μουσεία ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους για τους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. «Ενόψει της δυναμικής έναρξης της τουριστικής περιόδου, βασική μας μέριμνα είναι η ασφαλής επιστροφή του κοινού στους χώρους πολιτισμού, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί επί μακρόν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επέβαλλαν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι έτοιμη να υποδεχτεί το κοινό από τις 14 Μαΐου, ενώ τις πόρτες τους ανοίγουν μέσα στο Μάιο και οι νέοι μουσειακοί χώροι στο Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου στην Αθήνα και στην Αρέθουσα στη Χαλκίδα. Με μέτρα προστασίας θα λειτουργήσουν τα αναψυκτήρια (ανάλογα της εστίασης), όπως και τα πωλητήρια (ανάλογα των εμπορικών καταστημάτων) από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φροντίζει για την ομαλή επανένταξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα των πολιτών».

Η πολυσυζητημένη, λοιπόν, Εθνική Πινακοθήκη και οι εκθεσιακοί της χώροι ανοίγουν επιτέλους για το κοινό στο ανακαινισμένο κτίριο της Β. Κωνσταντίνου 50 και είμαστε σίγουροι ότι η προσέλευση θα είναι τεράστια, αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον του κόσμου.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός ι Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης © Πάρις Ταβιτιάν

Οι εκθέσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 

Παράλληλα με την Εθνική Πινακοθήκη και τα άλλα μουσεία της χώρας και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει στις 14 Μαϊου τις πόρτες του στο κοινό και μας υποδέχεται με δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις: Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου στο Μέγαρο Σταθάτου και Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics μέσα στην μόνιμη συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης και στην Πτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρή. Παράλληλα, ανοίγουν το Cycladic Café και το Cycladic Shop, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός ι Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης © Πάρις Ταβιτιάν

Η έκθεση Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασσικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη. Τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, ένα μοναδικό «θησαυροφυλάκιο» φιλελληνικών καλλιτεχνικών έργων και αριστουργημάτων που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Πρόκειται για ευρωπαϊκές, φιλελληνικές, καλλιτεχνικές δημιουργίες καθώς και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από θέματα της αρχαιότητας που παρουσιάζονται σε διάλογο με αυθεντικές αρχαιότητες από μεγάλα Μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπως τα Μουσεία του Καπιτωλίου της Ρώμης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βενετίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστια, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αρχαία Ελεύθερνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 21 Ιουνίου και  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνδιοργάνωση και χρηματοδότηση της ΑΙΓΕΑΣ, Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου. 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Basin Theology/BRAVAMAX, 2014, Κεραμικό Ι Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics

Η έκθεση Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics που παρουσιάζεται στον πρώτο όροφο του Μουσείου και στην πτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρή θα διαρκέσει από τις 14 Μαϊου μέχρι τις 21 Ιουνίου. Το Μουσείο προσκάλεσε τον διεθνούς φήμης Αμερικανό καλλιτέχνη Sterling Ruby να πραγματοποιήσει μια εικαστική παρέμβαση εντός της μόνιμης συλλογής του, παρουσιάζοντας μία επιλογή από τα  διάσημα κεραμικά  γλυπτά του. Η έκθεση περιλαμβάνει 21 συνολικά κεραμικά έργα και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Gagosian. Είναι η δεύτερη φορά, μετά την έκθεση Ai Weiwei  at Cycladic το 2016, που το Μουσείο προσκαλεί έναν καλλιτέχνη να παρουσιάσει το έργο του μέσα στις μόνιμες συλλογές. Αυτή τη φορά, ο Sterling Ruby, που πειραματίζεται διαρκώς με τα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τοποθετεί επιλεγμένα έργα ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα της Συλλογής Κυκλαδικής Τέχνης.


Info:
Εθνική Πινακοθήκη, Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Αθήνα, 21 0723 5937
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 – 18.00, Τετάρτη: 10.00 – 21.00, Τρίτη: κλειστά
Γενική είσοδος: 10€, Μειωμένο εισιτήριο: 5€ Φοιτητές, Άτομα άνω των 65 ετών Δωρεάν:
Κάτοχοι καρτών Ανεργίας, Κάτοχοι καρτών ICOM, AICA, ΥΠ.ΠΟ
Φοιτητές Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, Παιδιά κάτω των 12 ετώνΆτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνοδοί τους.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, 210 7228321-3
Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου (14 Μαϊου-21 Ιουνίου 2021) Είσοδος: 5€, Μειωμένο: 5€, Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics (14 Μαϊου-21 Ιουνίου)
Είσοδος: 10€ (είσοδος και στις Μόνιμες Συλλογές), Μειωμένo: 7€, Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: Κλειστό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ