Εικαστικα

Ο Brian Rochefort στην Αθήνα

Το Stellar Gems είναι γλυπτικές αναμνήσεις και επιστρώσεις μέλλοντος που έπεσαν στο τώρα

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Brian Rochefort στην Αθήνα

Βλέπουμε την έκθεση και τα κεραμικά του Brian Rochefort «Stellar Gems» που θα φιλοξενείται στην Bernier Eliades από τις 3 Απριλίου.

Ας παίξουμε. Ας τα ονοματίσουμε αυθαίρετα, ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε την ταυτότητά τους. Τα κεραμικά του Αμερικανού Brian Rochefort σηκώνουν πολλαπλές αναγνώσεις κι όχι μόνο τις οδηγίες που δίνουν η γκαλερί και ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο δελτίο Τύπου της έκθεσής του στην Αθήνα. 

Άρξασθε: πολύχρωμα αυγά μεταλλαγμένων χταποδιών από το riff της Μπελίζ; Γιατί όχι! Απολιθωμένοι βολβοί και παλαιολιθικές πόες από μια ανασκαφή στη Ζανζιβάρη που ανέσυρε στο φως δείγματα μιας χλωρίδας και πανίδας, που κατά μαγικό τρόπο καταψύχθηκαν στο θερμό υπέδαφος; Παίζει!

Κουβάρια για να ακονίζουν τα νύχια τους και να γλεντούν γάτες (αυτό σίγουρα θα μπορούσε να το μοσχοπουλήσει σαν ιδέα ο Ντάμιαν Χιρστ σε χαϊβάνια εκατομμυριούχους που έχουν λεφτά για ξόδεμα), συναρπαστικά γλυπτές προσομοιώσεις cup cakes ή παγωτό χωνάκι φτιαγμένες από παγωμένα στρώματα πηλού, προορισμένα να κοσμούν βιτρίνες χιπ ζαχαροπλαστείων στα πέριξ του Συντάγματος, για να τα αποθεώνουν οι ινσταγκράμερ; Μπορεί αλλά και... καμία σχέση!

brianrochefort17858-hires.jpg
"Gemstone", 2021, Courtesy: Brian Rochefort & Bernier/Eliades Gallery Photo credits: Marten Elder, LA, USA

Stellar Gems θα πει αστρικοί πολύτιμοι λίθοι από το διάστημα. Τα ψημένα πολλαπλώς, βαμμένα και επισμαλτωμένα γλυπτά του Brian Rochefort παραπέμπουν σε φανταστικούς κομήτες και αστεροειδείς, χαοτικά συντρίμμια μιας επέλασης ενός μέλλοντος που ανυπόμονα επέστρεψε πίσω στο τώρα.

Berluti - Kris Van Assche In Conversation With Brian Rochefort

Σκουπίδια από τα βάθη των ωκεανών, εφιαλτικές υφές ρημαγμένων βράχων που οι χρωματικές πεντατονίες τους τα κάνει να μοιάζουν σαν κοσμήματα σε σόου του Margiela ή ακόμα και πολυθρόνες-πουφ στο στούντιό του -η Ρέι Καβακούμπο άνετα θα μπορούσε ξαπλωμένη επάνω τους να σχεδιάζει την επόμενη συλλογή της.

brianrochefort17836-hires.jpg

Ο τριανταεξάχρονος αμερικανός γλύπτης και κεραμίστας ποτέ δεν έκρυψε από πού αντλεί τη θεματολογία του. Οι γλυπτικές αναπαραστάσεις του παραπέμπουν σε μορφές φυσικών φαινομένων: Βολιβιανός Αμαζόνιος, τροπικά δάση στα νησιά Γκαλαπάγκος, ηφαιστειακές εκρήξεις στη Νικαράγουα ή φλεγόμενοι κρατήρες που φιλοδωρούν με μούλτι κάλορ λάβα πρόποδες βουνών στη Ρουάντα. Γλυπτά εξωτικά, ασυνήθιστα, χειροποιήματα που παραπέμπουν στον Franz West και τον De Kooning, γιατί όχι ακόμα και στη Niki de Saint Phalle. Άψυχα παιχνίδια ή μήπως έμψυχα που γύρω από το φριζαρισμένο περίβλημά τους κρύβουν αστρικές πολύχρωμες ψυχές στον πάγο; 

brianrochefort17844-hires.jpg

Από τις 3 Απριλίου το Stellar Gems project του Rochefort θα φιλοξενείται στην Bernier Eliades. Αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και η θέαση απτή, εκ του σύνεγγυς και όχι ψηφιακή, θα περιπλανόμασταν ανάμεσά τους. Πάω στοίχημα πως η αίσθηση θα ήταν σαν μια αλλόκοσμη περιπλάνηση σε μια terra που θα παράπεμπε σε κάτι μεταξύ διαστημικού θερμοκήπιου και γήινου μουσείου που φιλοξενεί αναμνήσεις από τα πολύτιμα ουνομπταίνια ορυκτά του πλανήτη Πανδώρα στο «Avatar» του Κάμερον.

brianrochefort17871-hires.jpg
"Oort Cloud", 2020, Courtesy: Brian Rochefort & Bernier/Eliades Gallery Photo credits: Marten Elder, LA, USA

Ταξιδεύοντας σε απόμερες άκρες της γης, ο Rochefort ασκεί μια ιδιότυπη κεραμική τέχνη με βαθιά οικολογική αλλά και sci-fi συνείδηση. Ήταν θέμα χρόνου να συνδεθεί και με την τάση της μόδας. Ο Kris Van Assche, που ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Berluti, «συνδέθηκε» με τη χρωματική πανσπερμία του, δημιουργώντας υπέροχα χρωματιστά άλιεν ρούχα βασισμένα στις επιστρώσεις του γλύπτη και τον τρόπο με τον οποίο παράγει layers -και σκιές- παραλλαγές των βασικών χρωμάτων.

brianrochefort17819-hires.jpg
"Not titled yet", Courtesy: Brian Rochefort & Bernier/Eliades Gallery Photo credits: Marten Elder, LA, USA

Αξίζει να συνδεθείτε μαζί του. Έστω κι έτσι, ο ήσυχος αλλά και ανήσυχος Αμερικανός έχει τον τρόπο του να σας βάλει σε έναν κόσμο που το χθες, το αύριο και το τώρα αλληλεπιδρούν χωρίς κανένας μας να ξέρει ούτε πού βρίσκεται ούτε κατά πού πηγαίνει. Καλωσήρθες στην Αθήνα, Brian.
b8c84d2d-e0a3-4044-8f68-6fc71851435f.jpeg
Courtesy: Brian Rochefort Photo credits: Dustin Aksland

Brian Rochefort, «Stellar Gems» | 3 Απριλίου - 20 Μαΐου, 2021 | Bernier/Eliades Athens

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ