Εικαστικα

10 σπουδαία έργα που αξίζουν μια θέση στο ΕΜΣΤ

Αυτά είναι μερικά σπουδαία έργα σύγχρονης τέχνης που λείπουν από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάνος Βουλαρίνος ασχολείται με τη σύγχρονη τέχνη και δίνει ιδέες για έργα που πρέπει να αποκτήσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Δεν είμαι σίγουρος για το τι λέει το βλέμμα του Κυριάκου του Μητσοτάκη την ώρα που παρατηρεί μια σπασμένη καρέκλα στο Εθνικό Μουσείο Μοντερνας Τεχνης σε μια πιστή αναπάρασταση εκείνου του επεισοδίου των Απαράδεκτων που κορόιδευε τα σύγχρονα (δηλαδή των τελευταίων αρκετών δεκαετιών) εικαστικά. Νομίζω πως το πιο πιθανό είναι να σκέφτεται «με όλα τα έπιπλα που έχω χαλάσει στη ζωή μου θα είχα γεμίσει πέντε μουσεία» αλλά όπως είπα, δεν είμαι σίγουρος. Μπορεί και να το θαυμάζει.

Εγώ τουλάχιστον θα το θαύμαζα. Και θα το ζήλευα. Γιατί λίγα πράγματα ζηλεύω όσο τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα σύγχρονα εικαστικά παίρνουν το τίποτα, το βάζουν να παριστάνει τέχνη και κερδίζουν από αυτό.

Και θέλω να βοηθήσω κι εγώ σ΄αυτή την προσπάθεια προτείνοντας μερικά ακόμα έργα τέχνης που θα έκαναν το ΕΜΣΤ ακόμα πιο σπουδαίο (αν και ένα μουσείο που έχει για έκθεμα μια σπασμένη καρέκλα έχει ήδη φτάσει στην κορυφή από άποψη σπουδαιότητας). Δυστυχώς δεν έχω την ικανότητα των curators στο παπατζηλ... στην λεκτική απόδοση του καλλιτεχνικού έργου, οπότε η συμβολή μου θα περιοριστεί στις προτάσεις για τα εκθέματα.

Ιδού λοιπόν 10 έργα τέχνης που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν τη σπασμένη καρέκλα και ό,τι άλλο σπουδαίο έχει το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης:

1. Ενα σώβρακο

2. Ενα φτυάρι

3. Το κρεβάτι ενός πολύ βρωμιάρη ανθρώπου

4. Μια καρέκλα (αλλά αυτή τη φορά ακέραια)

5. Μια απόδειξη λιανικής

6. Πολλά πορτοκάλια

7. Μερικούς αεραγωγούς (πολύ καλής ποιότητας)

8. Μια τεράστια κουράδα και μερικές μικρότερες

9. Έναν σπουδαίο πίνακα

10. Πολλά χορταριασμένα σακιά

Επειδή είστε τελείως άσχετοι μπορεί να νομίζετε πως κοροϊδεύω αλλά πρέπει να σας πω πως αυτά είναι στ’ αλήθεια έργα τέχνης που εκτίθενται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Και μακάρι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να τα φιλοξενήσουμε στην πατρίδα μας για να μπορέσουν οι φιλότεχνοι να θαυμάσουν από κοντά μια καρέκλα, ένα φτυάρι, ένα βρωμερό κρεβάτι, ένα σώβρακο και πολλά ζουμερά πορτοκάλια. Και μπράβο τους.